Lifestyle

Eerste Hulp Bij Uitstelgedrag

24 augustus 2018

uitstelgedrag2 1 - Eerste Hulp Bij Uitstelgedrag
Of je nu voor een baas werkt of zelfstandig ondernemer bent, we hebben er allemaal wel eens last van. Uitstelgedrag. Vaak voel je het in de ochtend al aankomen dat het zo’n mehhh-dag gaat worden. Soms heb je het geluk dat je er gewoon aan toe kan of mag geven omdat het in je planning past en het ook goed is om afleiding te zoeken. Maar meestal is daar gewoonweg geen ruimte voor en moéten er nu eenmaal dingen gebeuren en deadlines gehaald worden. Hierbij jouw virtuele schop onder je kont met deze Eerste Hulp Bij Uitstelgedrag waarin ik enkele handige tips tegen uitstelgedrag met je deel. 

‘Lees ook: 7 tips voor een productieve dag

Mijn tips tegen uitstelgedrag

Wat bij mij werkt

Eigenlijk heel simpel, maar mega effectief. Ik zet het geluid van mijn telefoon af, schakel mijzelf op de computer uit bij social media en sluit alle tabbladen die ik niet nodig heb en enkel af kunnen luiden. Ik zet een verse bak koffie of pak een groot glas water, schoon m’n bureau op en leg alles neer wat ik nodig heb. Vervolgens zet ik op mijn telefoon een wekker van bijvoorbeeld een half uur en ga ik aan de slag. Niks toegeven aan die mehhhh-gevoelens, maar gewoonweg knallen.

Als ik zo gefocust zonder afleiding aan de slag ben merk ik dat ik er vaak na zo’n 5 tot 10 minuten toch echt helemaal ‘in’ zit. Dan blijf ik nadat de wekker gaat gewoon doorwerken totdat het bepaalde project klaar is, een artikel geschreven is of een deadline gehaald is. Merk ik dat de aandacht na dat half uur weer verslapt is, dan zet ik muziek op en doe ik een gek dansje voor wat afleiding of ga ik bijvoorbeeld een half uurtje wandelen. En dan begin ik weer opnieuw met wat te drinken pakken, klaar zitten en gewoonweg aan de bak gaan.

Schrijf op wat je moet doen

Ook dit helpt bij mij altijd heel erg goed. Ik schrijf op wat er op een bepaalde dag gewoonweg moet gebeuren en verdeel dat in een lijstje met korte taken en langere. Kom ik echt niet in werkmodus dan moet ik in ieder geval één grote taak afronden en de korte taken afhandelen. Een mailtje sturen hier, een social berichtje daar, een telefoontje zus en iets administratiefs zo. Van die dingen die ook moeten gebeuren maar misschien minder druk hebben en tóch opluchten als je het allemaal gedaan hebt. Ook hierbij geldt voor mij weer: doordat ik dan alsnog lekker aan het afstrepen kan gaan op m’n lijstje krijg ik er juist energie van en ben ik al snel aan nóg een grotere taak begonnen.

Beloon jezelf

Of het nu is met iets wat je lekker vindt of die toffe sneakers waar je al een tijdje op zit te azen.. Maak de afspraak met jezelf dat je iets mag halen/bestellen qua eten als je je werk gedaan hebt of dat je na 2 grotere taken dat paar sneakers mag kopen. Hoe klein of groot het ook is: belonen werkt. Het hoeft niet eens wat tastbaars te zijn, je kan jezelf namelijk ook belonen door te zeggen dat als je nu aan de slag gaat je om 14.00u mag stoppen in plaats van 17.00u. Okee, als je voor een baas werkt is deze laatste wat lastiger, maar het werkt voor mijzelf als ondernemer heel prettig. Ik krijg dan in kortere tijd vaak meer gedaan dan ik dacht!

Alle tips in dit artikel samen gevat:

– laat je niet afleiden (geluid van je telefoon uit, op je PC social media uitzetten etc.)
– ruim je werkplek op en zet alles klaar wat je nodig hebt
– zet een wekker met een bepaalde tijd (wees daarin lief en realistisch voor jezelf!) waarin je gefocust aan de slag moét gaan
– schrijf op wat er die dag moet gebeuren en verdeel dat in kleine en grotere taken, doe eerst één belangrijke/grote taak en werk daarna de kleine taken van die dag af
– probeer aan je mindset te werken. Als jij weet waarvoor je bezig bent (toekomst, doorgroeien, opschalen, toekomstdromen) dan kan je die mehhh-gedachtes al veel sneller ombuigen
– beloon jezelf!

Mindset

Uiteindelijk is het natuurlijk ‘simpelweg’ een mindset dingetje. Er moeten nou eenmaal dingen gedaan worden en alhoewel die mehhh-gevoelens heel herkenbaar zijn; je komt er niet verder mee. Je baas wordt er niet blij van en/of jouw bedrijf komt er niet verder mee. Dus: knop om, focus aan en werken maar!

Mocht je nog aanvullende tips tegen uitstelgedrag hebben of willen delen wat voor jou werkt, laat je het dan achter via de reacties onder dit artikel?

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte foto van Sumala Chidchoi via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 26 augustus 2018 at 23:59

  Wat een super handig artikel, thanks for sharing!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 augustus 2018 at 12:01

   Dankjewel voor je compliment, leuk om te horen!

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 25 augustus 2018 at 22:04

  Echt een heel fijn artikel! Ik ben normaliter totaal geen uitsteller. Maar door mijn ADD is het soms wel lastig om ergens aan te beginnen als ik al weet dat ik me niet ga kunnen concentreren. Dan helpen dingen als geluiden van PC en telefoon uitzetten heel erg en een opgeruimde omgeving!

 • Avatar van Carine
  Reply Carine 25 augustus 2018 at 10:36

  UItstelgedrag kennen we vast allemaal en een deadline die roept ook! Ik geef er denk ik te vaak aan toe, dus idd social media wat meer afsluiten want die is een grote tijdslorper!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 augustus 2018 at 17:14

   Ja, echt he? Dat steeds weer even kijken en scrollen slurpt tijd!

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 24 augustus 2018 at 20:02

  Wat een handige tips! Ik moet toegeven dat nu ik niet meer werk en studeer, ik geen echte taken meer heb die per direct af moeten, want een dreumes maakt het echt niet uit wanneer je stofzuigt, maar ik had deze tips een aantal jaar geleden goed kunnen gebruiken. Super!

 • Avatar van Daniëlle Springer
  Reply Daniëlle Springer 24 augustus 2018 at 12:30

  Wat een handige tips! Ik merk dat voor mij een opgeruimd bureau al enorm helpt. Al heb ik nu ook uitstelgedrag, want ik zit blogs te lezen terwijl ik goed bezig zou moeten zijn, haha

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 augustus 2018 at 17:15

   Haha, nou ik hoop dan toch dat je er een kleine schop mee onder de kont hebt gehad en alsnog lekker aan de slag bent geweest?

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 24 augustus 2018 at 06:41

  Fijne en zeer handige tips!
  Alles uit zetten geeft meer rust…

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.