Ik ben iemand die er echt voor kan gaan zitten om lekker rond te struinen over het internet. Dan ben ik op zoek naar het één en kom ik via via op van alles uit waar ik dan helemaal enthousiast van wordt en naar een favorieten-mapje schuif. Het was tijd dit mapje eens uit te pluizen en zo kwam ik uit op een recept voor ‘life-changing bread’ wat ik misschien wel jaren geleden al bewaarde. Ik ging ermee aan de slag, gaf er een kleine eigen twist aan en.. ZO LEKKER! Ik deel dit recept voor noten en vruchten brood dan ook graag met je.
Het oorspronkelijke recept komt van Sarah van de Engelse blog My New Roots en ze heeft het erover dat dat recept voor brood haar leven veranderde. Nogal een statement om te maken, maar ergens snap ik haar wel.
Want dit ‘brood’ bevat namelijk helemaal geen meel of bloem, maar wel heerlijk veel vezels, goede vetten, geen geraffineerde suikers en vooral veel smaak. Omdat normaal brood nog steeds niet helemaal lekker valt sinds de maagverkleining ben ik hier gigantisch blij mee zoals je kan begrijpen. Want zeg nou zelf: lekker vers brood, het liefst nog een beetje warm, met lekkere smeersels en beleg.. Daar kan toch weinig anders tegenop in de ochtend?!
‘Lees ook: Het recept voor lauwwarme noodlesalade.’
Inhoudsopgave
Recept voor noten en vruchten brood
Ingrediënten
– 450 gram onbewerkte en ongezouten noten/zaden/pitten/gedroogd fruit (wat je lekker vindt of wat er in je kast staat)
– 200 ml lauwwarm water
– 125 gram havermoutvlokken
– 50 gram ongezouten roomboter
– 2 eieren
– 4 eetlepels psyllium vezels
– 2 eetlepels honing
– een flinke snuf grof (zee)zout
– kaneel naar smaak.
Zo maak je dit noten en vruchten brood
1. Meng alle droge ingrediënten door elkaar
2. Smelt de boter en laat dit afkoelen tot het nog net vloeibaar is en meng hier alle andere vloeibare ingrediënten doorheen
3. Meng de droge en vloeibare ingrediënten door elkaar met een vork
4. Bekleed een cakeblik met bakfolie of gebruik een siliconen bakvorm en spray deze lichtjes in met bakspray (ik gebruik kokosspray)
5. Verdeel het mengsel in de bakvorm en druk dit stevig aan met een vork. Dek losjes af met huishoudfolie en laat zo een uur staan zodat de vezels het vocht op kunnen nemen en het noten en vruchten brood daardoor zachter van textuur wordt
6. Verwarm de oven voor op 180C en bak het brood in het midden van de oven voor 25 minuten
7. Verwijder hierna voorzichtig de vorm en bak het brood verder op het rooster af voor nog eens 15 tot 20 minuten tot de zijkanten goudbruin gekleurd zijn
8. Laat het brood compleet afkoelen voordat je het gaat snijden.
Het brood is glutenvrij, zit bomvol vezels, vitaminen, mineralen en goede vetten en is vooral heerlijk vol van smaak. Lekker om zo ‘uit het vuistje’ te eten of om te beleggen met kaas, appelstroop, fruitspread, hummus, pindaboter.. Yumm!
Ik heb het brood op de foto’s gemaakt met een mix van rozijnen, amandelen met en zonder schil, pinda’s en cashewnoten, maar denk dat ik de volgende keer aan de slag ga met bijvoorbeeld pompoenpitten en stukjes gedroogde abrikoos en vijgen erin :)
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Oh mens ik kan het ruikennnn… krijg nu honger, terwijl ik nog even moet wachten tot de volgende ronde 😜
Hmmmm hier ben ik wel benieuwd naar. Dit recept ga ik dan ook zeker onthouden :-).
Dat ziet er wel lekker uit moet ik zeggen! In de supermarkt heb ik weleens van die bolletjes met noten en vruchten erin, soms. Die zijn ook lekker alhoewel die vast iets slechter zullen zijn :)
Fijn weer een recept!
Het ziet er zo heerlijk uit.
Xoxo
Leuk om te horen dat je uitkeek naar weer een recept. Mocht je hem eens maken, houd je me dan op de hoogte wat je ervan vond? :)