Huis & interieur

Home | Orchidee verzorgingstips

3 september 2018

orchidee verzorgingstips
Ik had tot een paar jaar terug echt geen handigheid in het in leven houden van planten. Ik gaf schijnbaar teveel water of juist te weinig water en zo zijn er hier in huis al veel planten overleden.. Zo zonde! Want ik had hiervoor minder groen in huis dan ik zou willen. Inmiddels is dit aan het omdraaien en weet ik steeds beter voor m’n plantjes te zorgen, komt er langzaam maar zeker meer en meer groen in huis en krijg ik er meer lol in om ervoor te zorgen. Eén van mijn favoriete planten (of is het bloemen?) voor in huis? De orchidee. Ook eentje die ik niet altijd even lang in leven kon houden, tot ik met deze orchidee verzorgingstips aan de slag ging. Ik deel ze graag met je! 

‘Lees ook: Mijn top 5 huishouden hacks!

Deze drie orchidee verzorgingstips houden je plant happy

Water geven

Een dompelbadje, begieten of besproeien? En hoeveel water heeft een orchidee nodig? Er zijn veel tips in omloop en er is er eigenlijk niet één het allerbeste. Het ligt er namelijk aan hoe jouw orchidee in de pot staat. Heb je hem in een orchideeënpot dan kan je de binnenpot met orchidee er eenvoudig uithalen, deze met de dompelmethode een badje geven voor 5 tot 10 minuten, even goed uit laten lekken en weer in de orchideepot terugzetten.

Maar zit je orchidee verwerkt in een mooi stuk dan kan je deze er niet meer uithalen voor een dompelbadje. De regel die je dan aan kan houden is een shotglaasje water naast de kluit te gieten. Nooit in het midden, want dan kan het blad gaan rotten! En als laatste: in de zomer is één keer per week water geven vaak voldoende, in de winter eens per twee weken tenzij (!) de orchidee dicht bij de verwarming staat dan kan je één keer per week aanhouden.

Ook is er speciale orchideeënvoeding verkrijgbaar. Geef dit in de zomer één keer en in de winter één keer per twee maanden om je orchidee het mooist tot haar recht te laten komen.

orchidee verzorgingstips

Onderhoud

Wil je zo lang mogelijk van je orchidee genieten, dan moet je naast het water geven ook af en toe wat aan onderhoud doen. Dit begint al bij de aanschaf. Zet je je beauty in een speciale orchideeënpot of ga je er enkele bij elkaar zetten in een sierpot? Als je voor deze laatste kiest, gebruik dan speciale orchideeëngrond. Dit bevat de juiste voedingsstoffen en samenstelling.

Zet je orchidee op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Een orchidee kán dus wel in het raamkozijn staan, maar let er dan wel op dat er op dat raam nooit fel/direct zonlicht komt te staan. Daarnaast houdt een orchidee niet van tocht en is plaatsing dichtbij de verwarming ook geen goed idee.

Als de bloemen van een orchidee uitgebloeid zijn, vallen ze vaak vanzelf af. Gebeurt dit niet dan kan je de verdroogde bloemen voorzichtig afknippen. Hierdoor kan de plant zich weer volledig richten op de nog bloeiende bloemen en nieuwe knoppen.

Als laatste tip met betrekking tot onderhoud: zet je orchidee nooit te dicht bij groente en fruit. Deze geven namelijk ethyleen af, een stofje wat ervoor kan zorgen dat je orchidee in één keer al z’n knoppen laat vallen.

Opnieuw laten bloeien

Is de bloeiperiode van je orchidee voorbij? Met een beetje liefde en geduld kán je hem opnieuw laten bloeien. Voor de meest verkochte orchidee kan je hiervoor je plantenschaartje boven de tweede verdikking op de tak zetten. Verplaats je orchidee naar een wat koeler plekje in huis, geef wat minder water dan voorheen om te natte wortels te voorkomen en geef eens per twee maanden een klein beetje orchideeënvoeding als ‘krachtvoer’. Je zal merken dat er na verloop van tijd nieuwe takken gaan groeien en nieuwe knoppen zichtbaar zullen worden. De meest bekende orchidee, de Phalaenopsis orchidee, kan zo wel twee tot drie keer per jaar opnieuw bloeien!

orchidee verzorgingstips

Waar schaf je een mooie orchidee aan en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Eigenlijk kan je tegenwoordig bij zo’n beetje ieder fatsoenlijk tuincentrum terecht voor verschillende soorten orchideeën. En gelukkig valt een orchidee ook nog binnen de goedkope kamerplanten, dat mocht je de zorg toch niet helemaal in één keer onder de knie hebben je een tweede plant een kans kan geven ;)

Let bij de aanschaf van een orchidee wel op het volgende: vermijd donkerbruine wortels maar kies voor de planten met groene en levendige wortels, kies voor de plant met egale groene bladeren zonder afwijkingen en zorg dat ongeveer 50% van de bloemen nog in de knop zit. Als je vervolgens aan de slag gaat met bovenstaande orchidee verzorgingstips dan kan je hopelijk lang genieten van jouw nieuwe plant.

Ben jij ook zo’n fan van de orchidee? Of.. wat is jouw favoriete plant voor in huis?

Liefs,
Desirée

* Zowel foto 1, 2 als 3 zijn afkomstig via Shutterstock. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 september 2018 at 10:53

  Ik had er 6 gehad en allen gingen ze dood :(
  Héél goed had ik ze verzorgd.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 3 september 2018 at 11:52

  ik haal mijn orchideeën alleen bij een echte kweker in België :) Heb tot nu toe al een enorme collectie staan van meerdere soorten die elk weer een ander soort verzorging nodig hebben ^^’

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 september 2018 at 12:36

   Wow, een echte liefhebber dus. Zo tof! Mocht je een foto willen/kunnen delen? (Misschien onder de Facebookpost makkelijker te doen..) Ben er wel benieuwd naar nu!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.