Carrière & Geld Media

Behind the scenes | Over een claim & rechtenvrij beeldmateriaal

7 september 2018

rechtenvrij beeldmateriaal tips voor bloggers
En ja hoor, daar kwam dan ineens een mail binnen én een aangetekende brief per post. Of ik even een paar honderd euro wilde betalen voor een inimini foto die ik bijna 6 jaar geleden op mijn blog had geplaatst. Dat was even flink schrikken! Nog even dacht ik dat het misschien fake zou zijn, maar nee. En eigenlijk had ik ook beter moeten weten.. In dit artikel vertel ik je meer over de claim, onrechtmatig beeldgebruik en waar je wél rechtenvrij beeldmateriaal vandaan kan halen. Ook deel ik enkele tips met je zodat jij dit hopelijk niet mee hoeft te maken als blogger, content creator of online publisher. 

‘Lees ook: de andere behind the scenes artikelen met handige informatie en tips.’

De claim

Ja, die was niet mis. En eigenlijk had ik naar aanleiding van de vele berichten hierover de afgelopen tijd al actie moeten ondernemen. Maar wegens tijdgebrek stond het nalopen van zo’n 4.000 artikelen over de afgelopen 8 jaar niet bepaald bovenaan m’n to do list. Want waar ik nu al een flinke poos wél weet hoe ik aan rechtenvrij beeldmateriaal kan komen, gebruikte ik – zeker in de beginperiode – ook afbeeldingen via Pinterest en/of Google als bron. En dat kwam me nu, bijna 6 jaar nadat ik een bepaalde foto had gebruikt, duur te staan. Een claim voor het schenden van auteursrecht. Na wat uitzoekwerk bleek het niet om een fake bedrijf te gaan en het eindigde dus in het verwijderen van de foto, onderhandelen en alsnog het betalen van een flink geldbedrag..

Websites en beeldbanken voor rechtenvrij beeldmateriaal

Het is natuurlijk compleet logisch dat wanneer iemand jouw beeldmateriaal onrechtmatig gebruikt heeft dat je er als maker boos om mag worden en achter je misgelopen geld aan mag zitten. Wees dus gewaarschuwd en ga als online publisher/blogger/content creator aan de slag met goed rechtenvrij beeldmateriaal (stockfoto’s).

Shutterstock
Zelf heb ik inmiddels alweer een hele tijd een samenwerking met Shutterstock. Ik werd hiervoor benaderd en mag kosteloos gebruik maken van hun rechtenvrije beelden, mits ik onderaan een artikel met beeldmateriaal van hun hand hier op een bepaalde manier naar verwijs. Maar eerlijk? Als die samenwerking zou eindigen zou ik er gerust voor kiezen hier een betaald abonnement af te sluiten. Ze hebben namelijk echt een gigantisch bestand vol met foto’s die niet alleen mooi zijn, maar ook passend en niet enkel van die enorm commerciële reclamebeelden zijn. Omdat deze beeldbank zo groot is kom je het beeld wat je uitzoekt niet op veel andere websites/blogs tegen en dat is natuurlijk ook weer prettig.

Gratis websites voor rechtenvrij beeldmateriaal
Natuurlijk zijn er nog veel meer betaalde en onbetaalde websites voor rechtenvrij beeldmateriaal, maar ik heb er enkele voor je op een rij gezet die ik aan kan raden om te gebruiken. Hierbij een lijstje met websites waar je terecht kan voor gratis rechtenvrij beeldmateriaal/stock photos:

Pixabay
Unsplash
Stocksnap
123RF
Pexels

Vragen
Mocht je ergens een mooie foto tegen zijn gekomen en twijfelen hoe het zit met het auteursrecht? Stuur gewoon een mailtje naar de website of een berichtje naar de Instagram- of Facebook-pagina, leg uit waarvoor je het beeld zou willen gebruiken en vraag of je hier toestemming voor kan krijgen. ‘Nee’ heb je ja, ‘ja’ kan je krijgen.

Waarschuwing: onderneem actie!

Omdat er door de jaren heen echt ontiegelijk veel blogs en websites vol zijn gezet met afbeeldingen en foto’s zijn er tegenwoordig zelfs bureaus die enkel en alleen beeldmateriaal nalopen om zo claims uit te kunnen sturen. Zeker als jouw website of blog al wat langer bestaat is het dus zeker tijd om actie te ondernemen en ál je artikelen na te lopen op het beeldmateriaal dat je gebruikt hebt.

Heb je gebruik gemaakt van goed rechtenvrij beeldateriaal en voldaan aan de voorwaarden van die websites qua vermelding en/of link naar het beeldmateriaal, dan is er niks aan de hand. Heb je wel eens foto’s van Instagram, Pinterest of bijvoorbeeld Google gebruikt zonder te embedden (want dat mag dan weer wel!) dan zou ik maar even al je artikelen nalopen. Een hele klus, maar geloof me: zo’n claim krijgen is echt geen pretje.

Let wel op dat je niet alleen de artikelen naloopt en daarin het onrechtmatige beeldmateriaal verwijdert, maar doorloop ook je mediabestanden en verwijder óók daaruit deze beelden.

Zelf beeldmateriaal maken

Het kost je wel even wat meer tijd, maar je weet in ieder geval zeker dat je goed zit: maak je eigen beeldmateriaal. Ga in winkels op zoek naar producten (‘props’) die passen bij de uitstraling van jouw website of blog en de producten die je wil laten zien. Neem een dag per maand of een middag per week de tijd om een reeks foto’s te maken. Ga samen met een vriendin/collega aan de slag om foto’s van en voor elkaar te maken.. Vervolgens kruip je achter de computer om de foto’s eventueel te bewerken, het formaat aan te passen en/of social media proof te maken. Zo heb je zonder al teveel kosten hoeven te maken persoonlijke en eigen foto’s die je kan gebruiken waar je maar wil!

–> Ik maak zelf gebruik van het gratis fotobewerkingsprogramma PhotoScape. Het is aan het begin even uitvogelen hoe alles werkt, maar er zijn ontiegelijk veel mogelijkheden! Verder gebruik ik ook (de gratis variant van) Canva om een foto social media proof te maken, teksten op de foto’s toe te voegen, Pinterest-afbeeldingen te maken, quotes toe te voegen en dergelijke.

Ik hoop dat je met bovenstaande tips met goed en mooi rechtenvrij beeldmateriaal aan de slag kan gaan voor je website, blog en/of social media en dat je nooit zo’n claim zal hoeven ontvangen.. Mocht je aanvullende tips of (gratis) goede beeldbanken weten, deel ze dan via de reacties onder dit artikel om hier weer anderen mee te helpen :)

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte afbeelding van Chiociolla via Shutterstock. Dit artikel bevat affiliate links.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 17 september 2018 at 10:35

  Weet jij toevallig of dit ook geld als je bijvoorbeeld een outfit inspo zelf samenstelt? Dus je pikt een aantal items van bepaalde merken en plaats die in een zelf samengestelde plaatje…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 september 2018 at 10:39

   Ik vind dit altijd een heel erg lastige.. Uiteindelijk verwijs je hiermee namelijk wel duidelijk naar de webwinkel en/of het merk en vaak met vaak een link erbij.. Je zou voor de zekerheid hierover bijvoorbeeld Charlotte een mail kunnen sturen met deze vraag?

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 9 september 2018 at 11:26

  Dat is wel echt even schrikken als je ineens een claim krijgt. Ook logisch dat je niet tijd hebt om je hele blog na te kijken op dat soort foto’s… wel bedankt voor de sites voor gratis stockfoto’s :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 september 2018 at 21:34

   Fijn dat je wat aan het artikel en de tips hebt!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 9 september 2018 at 10:30

  Ja ik heb ook een keer een dergelijke claim ontvangen. Ik schrok me een hoedje toen. Helaas stonden ze wel in hun recht en heb ik netjes betaald. Het was een foto van een hollywood persoon die ik van Google had geplukt. Dat was een artikel van toen ik nog niet zo lang bezig was met bloggen. Moet nog steeds alle overige oude blogs doorspitten voor eventuele vergelijkbare foutjes. Ga dat vanavond nog doen, want voordat ik ’t weet krijg ik misschien weer een claim, oeps! Fijn artikel Desirée! Super veel handige bruikbare tips, dank je wel 😘

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 september 2018 at 21:36

   Ai, pittig he zo’n claim.. Fijn dat je wat aan het artikel en de tips hebt!

 • Avatar van carolien
  Reply carolien 8 september 2018 at 08:26

  Handig artikel. Doet me even herrineren dat ik ook mijn oude artikelen eens moet na kijken. Maak al een tijdje af en toe gebruik van stockfotos.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 september 2018 at 10:05

   Jep, echt eens voor gaan zitten om die oude artikelen na te lopen.. Succes met dat klusje!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 7 september 2018 at 19:42

  Bedankt voor dit nuttige artikel. Deze ga ik bewaren!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 september 2018 at 10:04

   Goed om te horen dat je er wat aan hebt!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 7 september 2018 at 10:50

  Pixabay, Unsplash en Pexels gebruik ik zelf ook vrijwel dagelijks, zowel voor m’n fulltimebaan als m’n blog. Erg fijne sites! Canva is inderdaad ook een topper. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Deed me meteen denken aan die brief die Cynthia in de bus gekregen heeft.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 september 2018 at 10:45

  Heel interessant.
  Mensen denken vaak dat ze gratis mijn foto’s mogen zonder het te vragen…..

  Xoxo

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 september 2018 at 10:43

  Handige tips!
  Ik bewaar dit artikel.

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 7 september 2018 at 08:26

  Ik heb dit een paar maanden geleden gehad, mijn tip is om bij het bureau na te vragen wie de fotograaf is en daar mee in contact te treden. Ik had gelukkig een aardige fotograaf die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de claim werd ingetrokken. Maar ik was er ook behoorlijk van geschrokken, want ze rekenen echt mega bedragen meteen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 september 2018 at 10:04

   Goede tip, dankjewel voor je aanvulling!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.