Persoonlijk

Personal | Hoe gaat het nu, anderhalf jaar na de gastric sleeve?

21 oktober 2018

gastric sleeve na anderhalf jaar
Het is bizar om te bedenken dat het alweer anderhalf jaar geleden is dat ik de gastric sleeve operatie onderging. Het was zowel geestelijk als lichamelijk een rollercoaster, maar ik ben nog steeds ontiegelijk blij met de keuze die ik heb gemaakt om dit traject in te gaan. Ik heb sinds die tijd regelmatig een update geplaatst over het voortraject, hoe het vlak na de operatie ging tot aan hoe het nu met me gaat terwijl ik zwanger ben. Vandaag tijd voor een voorlopig laatste update over de operatie door middel van een terugblik én waarin ik iets heel moois mag weggeven voor mensen die dit traject in zullen gaan. 

Trots
Als ik terugkijk over de afgelopen twee jaar, het moment dat het voortraject begon, krijg ik vooral een gevoel van trots over mij heen. De stap om dit traject in te gaan, het – ondanks dat je veel informatie vanuit de kliniek krijgt – vele uitzoekwerk en vooronderzoek wat ik heb gedaan, het ondergaan van de operatie zelf, het lichamelijke herstel en het elke dag weer leren omgaan met mijn verkleinde maag en vooral ook de geestelijke strubbles. Ja, het was zeker niet niks.

En waar een maagverkleining voor sommigen een easy way out lijkt, kan ik je vertellen dat het dat echt niet is. Het is een (laatste) hulpmiddel op weg naar een gezonder leven maar het meeste werk zal je toch echt zelf moeten doen. Jij bent nog steeds zelf degene die bepaalde keuzes zal moeten maken omtrent voeding en beweging, zelf in actie moet komen om resultaten te behalen én te behouden en mentaal aan de slag zal moeten gaan om de oorsprong van je overgewicht aan te pakken om terugval te voorkomen. Als ik dan kijk welke stappen ik heb gemaakt, wat ik heb geleerd en hoe ik ermee omga.. Ja,  dan ben ik heel erg trots op mijzelf en wat ik heb bereikt.

Gezond BMI
Toen ik het traject in ging heb ik nooit een bepaald doel voor ogen gehad als het ging om een bepaald gewicht of een bepaalde kledingmaat die ik wilde bereiken. Het enige wat ik voor ogen had was een gezonder en fitter lijf om zolang mogelijk van te kunnen genieten zonder de complicaties van overgewicht waarvan ik heel realistisch wíst dat ze zouden gaan komen.

Toen ik eenmaal van morbide obesitas naar obesitas en daarna naar zwaar overgewicht ging voelde het al als een overwinning. Maar vooral mijzelf door de categorieën zwaar overgewicht  en overgewicht te zien zakken naar een gezond BMI is iets wat ik nooit voor ogen had kunnen houden. In totaal ben ik meer dan 85 kilo afgevallen. Zo’n 25 kilo vóór en ruim 60 kilo ná de operatie. Het is bizar om na zoveel hard werken jezelf te mogen belonen met dit resultaat en ik hoop dit ook na de zwangerschap weer op te kunnen pakken en te mogen behouden. Maar voor nu probeer ik het even los te laten en vooral volop te genieten van mijn veranderende zwangere lijf en dit te geven wat het nodig heeft.  Want, wat is het een bijzondere en prachtige tijd en wat vliegen die 9 maanden snel voorbij!

gastric sleeve na anderhalf jaar

Mindset
Veel vragen die ik binnen krijg hebben vooral te maken met de periode vanaf een half jaar ná de operatie. Het eerste half jaar leef je voornamelijk in een rush, doet de operatie veel werk voor je en ben je vooral bezig met alles uit te vogelen omtrent je ‘nieuwe lijf’. Wat kan je nog wel of niet eten aangezien veel dingen anders zullen vallen? Krijg je voldoende eet- en drinkmomenten ingepland om aan voldoende voedingsstoffen te komen? Hoe kom je aan voldoende beweging en wat vind je leuk om te doen om op kracht te komen en te blijven? Hoe ga je om met de sociale aanpassingen door de operatie zoals uit eten? Hoe zie je jezelf tijdens deze periode van uiterlijke verandering en gaat je hoofd wel mee met je lijf?..

Na dat eerste half jaar kan door het vele en snelle afvallen en alle aanpassingen de vermoeidheid flink inslaan en zal je toch de kracht en energie moeten vinden het door te zetten om het je nieuwe levensstijl te laten worden. Een periode van flink aanpoten! Wat mij heel erg geholpen heeft is werken aan mijn mindset. Door mijzelf deze tijd te geven, boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie te lezen en hiermee vooral ook echt aan de slag te gaan. Mijzelf dus vooral ook mentaal aan te pakken waardoor ik lichamelijk niet achter kón blijven. Het is lastig om uit te leggen maar dit hele traject was voor mij geestelijk misschien wel zwaarder terwijl het voor de buitenwereld vooral een lichamelijke verandering lijkt. Die aangepakte mindset en geestelijke mentaliteit, het meer voor mijzelf durven op te komen en vaker ‘nee’ durven te zeggen en vooral ook bewust tijd voor mijzelf in te plannen doet me gigantisch goed. Hierdoor kan ik veel negatieve energie makkelijker loslaten en houd ik dus meer energie over om mijzelf te focussen op wat er toe doet.

Acceptatie
Natuurlijk is het lastig om dit ‘nieuwe lijf’ te herkennen als mìjn lijf. Er zijn periodes dat ik nog steeds de oude favoriete (web)winkels in duik om rond te gaan snuffelen naar nieuwe collecties, terwijl ik er niet eens meer terecht kan qua maat. Dat ik er niet helemaal uitkom wat qua kledingmaat past, goed staat, lekker zit èn goed bij mij past en ik frustrerend winkel in en uit ga. En ja, er zijn momenten dat ik mijzelf even niet herken als ik langs een spiegel of etalage loop en mijn weerspiegeling zie. En eerlijk? Het vooral mijzelf zonder kleding zien is best heel erg confronterend. Want het ziet er met kleding – en vooral de juiste onderkleding erbij – misschien okee uit, er is toch echt flink wat overtollig vel en de zwaartekracht is niet tegen te houden.

Maar als ik dan kijk hoe enorm veel gezondheidswinst ik heb behaald en hoe ik er uiteindelijk zowel lichamelijk als geestelijk zoveel sterker uitgekomen ben, dan komt dat gevoel van trots zijn op mijzelf weer naar boven. Dan geef ik mijzelf voor de spiegel dat compliment en komt er heel soms nog een traan maar steeds vaker een lach op mij gezicht. Want hoe pittig het ook is en hoe gefrustreerd ik heel soms nog kan zijn, zo trots ben ik nu dat ik 100% voor mijzelf heb durven kiezen en wat het resultaat hiervan is ♥

–> Hierbij een overzicht van alle eerder verschenen persoonlijke artikelen over dit onderwerp.

gastric sleeve na anderhalf jaar

Give-away
Alweer een hele tijd geleden kreeg ik het verzoek van Bibian Visser of ik open stond voor een interview voor haar boek over het leven na een maagverkleining. Inmiddels is het boek over balans in je (nieuwe) leven vinden uitgebracht. Het staat vol met haar eigen ervaring na haar gastric bypass, goede informatie, tips en adviezen in samenwerking met deskundigen over de periode vóór maar vooral ook ná een maagverkleining en is aangevuld met interviews van ervaringsdeskundigen/lotgenoten waaronder ik zelf!

Naast het boek heeft Bibian ook een mooi vormgegeven maar vooral heel erg handig dagboek uitgegeven. Hierin kan je alles kwijt over het traject wat je in gaat, wordt je getriggerd aan jezelf te werken, lees je mooie quotes en tips en is er voldoende ruimte over voor je eigen creatieve uitingen, notities, verslagen en foto’s. Zo kan je in deze bijzondere periode aan de slag voor een mooi en persoonlijk naslagwerk. Ik had gewild dat dit er was toen ik het traject in ging!

Ik mag een mooie set van zowel het boek als het dagboek weggeven. Ben óf ken jij iemand die ik hier blij mee kan maken, laat dan een korte motivatie achter onder dit artikel of onder het bijbehorende bericht op de Facebookpagina.

–> Zowel het boek als het dagboek zijn ook te koop bij onder andere Bol.com.

Meedoen kan tot en met zondag 28 oktober 2018, 23.59 uur. De winnaar krijgt na afloop persoonlijk bericht.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jacqueline
  Reply Jacqueline 17 juli 2022 at 12:54

  Hej hoi, Ik ben heel benieuwd waar dat mooie beeldje te koop is….

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 juli 2022 at 09:52

   Hi Jacqueline, deze zijn helaas niet te koop.. Wellicht kan je via NOK (Nederlandse Obesitas Vereniging) of Vitalys (in Velp) eens kunnen vragen? Succes!

 • Avatar van Nynke
  Reply Nynke 24 oktober 2018 at 22:36

  Wat fijn dat het zo goed met je gaat. Je ziet er ook geweldig uit. Zelf ben ik al een tijdje bezig om allerlei informatie over dit onderwerp te verzamelen en te lezen. Ik twijfel nog steeds of ik aan dit traject wil/kan beginnen. Ben dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek.

 • Avatar van Charlene
  Reply Charlene 24 oktober 2018 at 12:11

  Heb je misschien tips, lijstje van de beste boeken die jij toen gelezen hebt?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 oktober 2018 at 19:39

   Over een maagverkleining geen enkele, maar veel van de ‘feel good’ boeken heb ik door de jaren heen voorbij laten komen en pak ik er nog regelmatig bij. Zoals die in dit artikel, Steeds leuker, Body Positive Power en Happy Body. Maar ook Psychologie Magazine, Flow en Happinez waar ik regelmatig veel uit leer en van opsteek. Succes!

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 22 oktober 2018 at 13:34

  Wat een fijne update Desirée! Ik zou de set graag willen winnen. Op dit moment 23 weken zwanger van ons tweede wonder maar na de zwangerschap zou ik graag dit traject in willen gaan. Ik heb inmiddels al 19 jaar de auto-immuunziekte diabetes type 1 en de strijd met eten en insuline is er iedere dag. Ik hoop met een traject af te vallen zodat ik minder insuline nodig heb én langer een fitte moeder voor onze kinderen kan zijn.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 22 oktober 2018 at 12:10

  Wat heb jij een zware weg achter je, maar wat heb je het goed gedaan. Van dichtbij (iemand die ik iedere week zie) maak ik mee hoe zwaar deze weg is en ik heb veel bewondering voor je.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2018 at 12:49

   Superlief gezegd, dankjewel voor je woorden!

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 22 oktober 2018 at 11:41

  Dank je wel!

 • Avatar van Esmee
  Reply Esmee 21 oktober 2018 at 18:05

  Wat mag jij inderdaad trots zijn op jezelf. Hulde! Ik zou het boek graag winnen voor een vriendin van me die een paar weken terug eindelijk groen licht kreeg voor de operatie. Die gaat volgend jaar februari plaatsvinden. Dit zal een fijn steuntje in de rug voor haar zijn.

 • Avatar van Nathalie Paak
  Reply Nathalie Paak 21 oktober 2018 at 15:22

  Ik vond je er altijd al prachtig uitzien en nu nog steeds. Het lijkt me inderdaad moeilijk om in een “ander” lijf terecht te komen en dat je dat dan een plekje moet geven. Blij dat het goed met je gaat!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2018 at 11:30

   Superlief van je, dankjewel voor je woorden <3

 • Avatar van Elise
  Reply Elise 21 oktober 2018 at 15:01

  Ik zou het boek en/of het dagboek graag voor mijn schoon moeder willen winnen. Ze krijgt binnenkort de ingreep en vindt het reuzespannend maar ben zo trots op haar. Ik denk dat dit haar kan helpen dus vandaar…

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 21 oktober 2018 at 14:00

  Geweldig om je ervaringen te lezen! Ik krijg volgende maand een sleeve en zou daarom ontzettend blij zijn als ik dit boek zou winnen! Hoop over anderhalf jaar net zo positief te kunnen praten over mijn ervaringen.

  Groetjes Kirsten

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2018 at 11:30

   Ik wens je in ieder geval alvast heel veel succes toe met jouw traject, dat het je mooie resultaten mag geven!

 • Avatar van Ilona
  Reply Ilona 21 oktober 2018 at 13:51

  Ik vind het zo gaaf om te zien hoeveel je bent afgevallen. Daar mag je enorm trots op zijn! Ik begrijp helemaal hoe je je voelt als je in de spiegel kijkt. Vooral ongeloof denk ik? Zelf ben ik afgelopen maanden 10 kilo afgevallen en ik kan het soms nieteens geloven als ik mezelf zie. Laat staan als je zoveel afvalt als jij, geweldig gewoon!

 • Avatar van Daphne
  Reply Daphne 21 oktober 2018 at 12:34

  Wat fijn om weer een update van je te lezen! Zelf ben ik 3 weken geleden geopereerd en heb ik ook een sleeve gekregen. Mede door jou updates heb ik de moeilijke stap durven zetten, ik heb er echt heel veel aan gehad! Dankjewel daarvoor!

  Zelf heb ik het dagboek al, maar ik zou ze heel graag willen winnen voor mijn moeder die net aan het begin staat van dit spannende traject. Ik ben zo onwijs trots dat ze op 55 jarige leeftijd nog de keuze kan en durft te maken om naar een gezonder gewicht te werken. Het zou een super mooi cadeau zijn om haar nog extra te motiveren!

  Liefs
  Daphne

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2018 at 11:31

   Wow, wat fijn dat je zoveel aan mijn updates hebt gehad. Leuk en bijzonder om te horen! Ik wens je een mooi herstel en veel kracht toe :)

 • Avatar van Chucky1012
  Reply Chucky1012 21 oktober 2018 at 11:18

  Prachtig ben jij en het is je van harte gegunt 👌
  Ik sla deze winactie over en gun het een ander….

  Xoxo

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 21 oktober 2018 at 10:53

  Voor de prijs wil ik niet mee doen, maar wat mag jij trots op jezelf zijn!!!

 • Avatar van Hanneke
  Reply Hanneke 21 oktober 2018 at 10:44

  Dat boek zou goed van pas komen. Zit nu een half jaar na de gastric sleeve en het blijft moeilijk. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Zit nog in de fase van wat kan ik wel eten en wat niet. Wat kan ik wel doen en wat niet. Een beetje hulp zou goed van pas komen.

 • Avatar van Natascha
  Reply Natascha 21 oktober 2018 at 10:16

  Heel graag! Voor mij was het gisteren een jaar geleden dat ik een gbp kreeg. Ik heb er ook geen moment spijt van gehad. Maar, het eten blijft voor mij wel een strijd. Ik ben daarom benieuwd naar deze boeken. Groet Natascha

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 21 oktober 2018 at 10:13

  Deze prijs gun ik mezelf, mag dat ook 😉 Ben nu bijna 2 jaar na mijn operatie, retetrots op mezelf maar ook nog zo vaak zó onzeker… Het heeft mijn hele leven op zn kop gezet en desondanks ben ik nog elke dag blij met deze keuze!!

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 21 oktober 2018 at 10:00

  Graag! Zelf het traject net doorlopen en lijkt me fijn er meer over te lezen en over te kunnen schrijven.
  Maartje

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.