Mama & Kind Persoonlijk

Personal | Zwanger na een gastric sleeve operatie

3 oktober 2018

zwanger na een gastric sleeve maagverkleining
Ik denk dat er nog nooit zoveel vragen omtrent één specifiek onderwerp zijn binnen gekomen als over dit onderwerp. Sinds de bekendmaking van deze zwangerschap krijg ik meerdere keren per week via de e-mail, website en social media vragen hierover. Zwanger na een gastric sleeve operatie.. In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen! 

‘Lees ook: Alle eerdere artikelen over mijn gastric sleeve operatie.’

Zwanger na een gastric sleeve operatie

Eventuele risico’s en complicaties

Natuurlijk snap ik dat er veel vragen over komen want de informatie die je hierover kan vinden komt voornamelijk ‘uit de boekjes’ en persoonlijke ervaringen zijn er niet veel te vinden.

Wat de risico’s en eventuele complicaties inhouden? Onder andere de kans op een vitaminetekort waardoor de baby niet goed kan groeien en ontwikkelen, wegens een andere anatomie is er meer ruimte in de buikholte waardoor andere organen verschoven kunnen worden en er is bijvoorbeeld een grotere kans op vroeggeboorte of een lager geboortegewicht van de baby dan normaal. Maar: dit zijn risico’s en complicaties in vergelijking met iemand met een gezond BMI en niet iemand met (ernstig) overgewicht of obesitas en dat zou een betere vergelijking zijn. Dan zijn er namelijk duidelijke voordelen te noemen. Je bent een stuk gezonder door het gewicht wat je hebt verloren, als je suikerziekte had ben je daar waarschijnlijk door het gewichtsverlies vanaf, de kans op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes  is vele malen minder en er zullen bijvoorbeeld minder complicaties tijdens de bevalling zijn.

Gastric bypass VS gastric sleeve

Ja, er zijn risico’s aan verbonden en ja, er kunnen complicaties optreden. Maar er is een wezenlijk groot verschil tussen zwanger worden na een gastric bypass of, zoals ik, zwanger worden na een gastric sleeve. Ik heb het tweede type maagverkleining gehad waarmee de maaginhoud nog net even iets groter is en daarnaast het gehele darmstelsel intact is gebleven. Deze twee grootste verschillen tussen beide operaties zorgt ervoor dat ik bijvoorbeeld nog net iets meer per maaltijd kan eten en vooral ook dat de opname van vitamines en mineralen nog op de normale manier gebeurt. De verschillende artsen en ervaringsdeskundigen die ik heb gesproken merken ook duidelijk minder complicaties bij een zwangerschap na een gastric sleeve dan na een gastric bypass.

Tóch een tweede?!

Bij beide varianten maagverkleining wordt aangeraden om na de operatie zo’n jaar tot anderhalf jaar te wachten voordat je probeert zwanger te worden. Waarom wij besloten hebben er toch eerder voor te gaan? Laat ik beginnen met het feit dat ik me gewoonweg goed en gezond voelde en dat dit bij iedere lichamelijke én bloedonderzoeken tijdens het natraject van de maagverkleining positief werd bevestigd met mooie uitslagen.

Maar vooral: wij hebben er bij Shae zo’n 6,5 jaar (!) over gedaan om een voldragen zwangerschap mee te mogen maken en waren bang voor herhaling. We hebben mede daardoor ook altijd heel sterk het gevoel gehad dat ons gezin klaar was met Shae als onze prachtige dochter. Het voelde gewoonweg compleet zo met z’n drietjes.

Totdat we elkaar vorig jaar aankeken en beide heel erg sterk voelden dat we tóch voor een tweede wilden gaan. Vanuit dit oergevoel ontstond een grote hartenwens en werd alles waardoor we zo zeker waren ‘klaar’ te zijn van tafel geveegd. Tel daarbij op het grotere leeftijdsverschil wat er tussen de kindjes zal komen en dat we dat – voor zover het kan – wilden beperken, de angst dat het wellicht weer zolang zou gaan duren en je eigen leeftijd.. De keuze om de Mirena spiraal er uit te laten halen om in ieder geval het lijf qua hormonen tot zichzelf te laten komen was dan ook snel gemaakt.

Dat het de eerste maand al raak zou zijn hadden we nooit kunnen bedenken en van kunnen dromen. Helaas is die zwangerschap begin dit jaar geëindigd in een miskraam. Maar, zoals je vast al hebt kunnen meerekenen, duurde het daarna ook niet lang voordat we weer een positieve zwangerschapstest in onze handen mochten houden. Bi-zar! En nu zijn we alweer 24 weken ver de zwangerschap in.

GUO echo in plaats van 20 weken echo

Normaal gesproken krijg je al een behoorlijk uitgebreide 20 weken echo, maar ik heb in plaats hiervan een GUO echo gehad. Eentje die nog net even wat uitgebreider is. Dit is vaak standaard procedure bij een zwangerschap na een maagverkleining vanwege de eventuele complicaties. Maar dat ik hem kreeg had meer te maken met de heftige alvleesklieraanvallen en plotselinge galblaasoperatie die ik tijdens de zwangerschap moest ondergaan. De narcose en de operatie zou namelijk ook op de baby z’n uitwerkingen kunnen hebben.. Na lang te liggen meekijken tijdens deze GUO echo kregen we het verlossende bericht dat alles er voor nu helemaal gezond uit ziet. Het grote genieten is sinds dit moment dan ook wel écht begonnen en sindsdien zweven we op een roze wolk ♥

Het verloop van de zwangerschap

Het enige dat ik persoonlijk merk qua verschil met een normale zwangerschap? Ik ben niet onder controle bij een verloskundigenpraktijk maar in het ziekenhuis en er wordt vaker bloed geprikt om te kijken of er eventuele tekorten ontstaan. Tot nu toe zijn alle vitamine- en mineralenwaardes goed, heb ik voldoende energie en groeit het kindje goed. Al is er bij dit laatste wel de kanttekening dat de periode waarin echt duidelijke verschillen kunnen ontstaan nog voor me ligt, dus we hopen op het beste.

Het enige wat ik kan doen is voldoende eetmomenten gedurende de dag inlassen. Omdat ik dus minder grote porties kan eten moet ik vaker eten om voldoende voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen. Ik probeer hierbij vooral goed op mijn eiwitten, vezels, groente en fruit te letten én zorg ervoor dat ik mijn dagelijkse supplementen netjes inneem.

Wat vliegt de tijd trouwens. Voor ik het weet ga ik alweer het derde trimester in. Nog maar een maand of drie/vier en dan mogen we ons tweede kindje verwelkomen!

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, laat ze dan gerust hieronder achter. Ik beantwoord ze graag :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Kimberly
  Reply Kimberly 3 januari 2020 at 22:24

  Hey ik heb ook een gastric sleeve laten uitvoeren en aan het overwegen voor een 2de hoe zat het met de zwangerschap kilos en verder ?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2020 at 10:02

   Hi Kimberly, ik ben een kleine twee jaar na de operatie in verwachting geraakt van onze tweede en dit ging qua kilo’s (van zowel mijzelf als de baby) helemaal goed. Ik kwam slechts een paar kilo aan en de baby had een goed gezond geboortegewicht. Na de bevalling was ik redelijk snel weer terug op gewicht en ik weet dit nog altijd stabiel te houden :)

 • Avatar van Janneke
  Reply Janneke 6 december 2018 at 13:29

  Zo fijn dat je hierover schrijft! Ik zit in het voortraject en wil in de toekomst graag kinderen. Ik vind het om die reden erg spannend allemaal. Ik hoop dat mijn lichaam straks weer gezond is en ons een gezond kindje kan schenken.

 • Avatar van Samantha
  Reply Samantha 27 oktober 2018 at 13:56

  Hoi Desiree

  Even een berichtje terug ik heb net een positieve test gehad dus ook ik ga jou blogs blijven lezen on te kijken wat ik het beste kan doen vind het allemaal best spannend omdat bij mij in het begin zo moeilijk is gegaan. Hoeveel calci neem jij ? Ik slikte ze niet meer maar wou nu weer beginnen. Hoop dat bij jou alles nog goed gaat. Veel liefs Samantha

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 oktober 2018 at 07:42

   Hi Samantha, wat spannend en.. gefeliciteerd! Ik neem de voorgeschreven hoeveelheid van alle vitamines + visolie omdat ik dat zelf een waardevolle toevoeging vind. Ik zou even overleggen met jouw (huis)arts en/of kliniek van de operatie hoeveel en welke vitamines je het beste kan nemen. Hier gaat alles tot nu toe nog steeds helemaal lekker, woensdag weer een echo! :)

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 4 oktober 2018 at 12:17

  Wat spannend zeg dat je dit allemaal zo moet doorstaan. Snap dat het voor jezelf en voor anderen veel vragen oproept. Mijn situatie is niet te vergelijken met die van jou maar een paar jaar geleden heb ik best veel moeite gedaan om 10+ kilo af te vallen en ik vind het toch wel lastig om nu de getallen op de weegschaal weer omhoog te zien gaan. Ik probeer maar heel sterk vast te houden aan het gevoel dat er een mooi wonder in mijn buik groeit wat belangrijker is dan gewicht. Fijn om te lezen dat het wel goed met je gaat! Ik volg je graag via Insta aangezien we bijna rond dezelfde datum zijn uitgerekend ;D jeej!

 • Avatar van Malou
  Reply Malou 3 oktober 2018 at 22:40

  Een zwangerschap is al zo bijzonder en nu nog een beetje extra. Fijn om te lezen dat het allemaal zo goed gaat!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 3 oktober 2018 at 21:32

  Dat was weer een heel traject! Echt wat fijn dat je nu weer kunt genieten na het verlossende onderzoek.

 • Avatar van Ellen
  Reply Ellen 3 oktober 2018 at 15:27

  Wat fijn dat het zo goed met jou en je zwangerschap gaat. Hopelijk zet deze trend zich voort en kun je heerlijk genieten!
  Zelf heb ik 12 jaar en 8 jaar geleden twee prachtige dochters na een wls operatie (Een BPD/DS) mogen krijgen. Dus ik weet hoe je je voelt.
  Leuk om zo een beetje mee te mogen lezen.
  Enjoy!

  Ellen

 • Avatar van Cindy
  Reply Cindy 3 oktober 2018 at 14:04

  Heel bizar, die GUO echo, heb ik namelijk niet gehad. Gelukkig heb ik geen complicaties gehad tijdens mijn zwangerschap na gastrol bypass. En hopelijk in de toekomst ook niet.

 • Avatar van nicolished
  Reply nicolished 3 oktober 2018 at 12:20

  Ik vind dit echt mega interessant om te lezen. Eerlijk gezegd was ik ook wel benieuwd naar hoe dat allemaal in zijn werk gaat in combinatie met elkaar. Ik ben heel blij voor je dat het deze keer zo snel lukte om zwanger te worden. Onwijs naar dat het de eerste keer mis ging, maar gelukkig kwam het snel goed!

 • Avatar van Liset - Beautydagboek
  Reply Liset - Beautydagboek 3 oktober 2018 at 10:48

  Interessant om hier meer over te lezen. Ik kan me voorstellen dat je extra goed moet letten op je voedingsinname en daarom ook super fijn dat je goede artsen om je heen hebt om dit te begeleiden. Ga lekker zo door, dat het kindje maar goed mag groeien :).

 • Avatar van Samantha
  Reply Samantha 3 oktober 2018 at 09:34

  Zo leuk om jou berichten te lezen . Zelf in maart 17 sleeve gehad. Veel op start problemen dus moest op dat moment nog niet aan kids denken. Terwijl ik juist sleeve heb genomen omdat ik hormoon traject iui al had gehad en dat het naar mijn mening niet echt lukte. Nu sinds 3 maanden me spiraal er uit. Ben wel heel erg bang voor te korten als het ooit zover komt dat ik zwanger wordt. Heb jij hier voor die tijd niet heel veel last van gehad van angst wat als?? Heel veel succes met je laatste maandjes

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 oktober 2018 at 10:05

   Hi Samantha, wat een traject met ups & downs is het he?! Ik hoop dat je hormonen door het afvallen en het verwijderen van de spiraal weer tot rust mogen komen. Ik was zelf niet echt bang voor tekorten. Dit omdat ik tijdens het vele afvallen mooie bloedwaardes bleef houden, me goed voelde én echt netjes mijn supplementen, groente en fruit in blijf nemen. Ik hoop dat dit de rest van de zwangerschap (en daarna!) ook zo mooi op waarde mag blijven :)

 • Avatar van Femke | LaFemmeFem.nl
  Reply Femke | LaFemmeFem.nl 3 oktober 2018 at 09:01

  Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat. Je kan maar beter wat extra in de gaten gehouden worden. Ik snap wel dat andere dames graag ervaringsverhalen willen lezen, daar haal je voor jezelf toch vaak veel uit. Hopelijk heb je nog een fijne zwangerschap en blijft alles op rolletjes lopen :-).

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 3 oktober 2018 at 06:32

  Zo fijn dat jij dit alles goed en zeer uitgebreid hebt uitgelegd.
  Petje af.
  Wat jullie hadden meegemaakt is niet fijn en dat gun je niemand.
  Erg fijn dat het zo goed gaat.
  Ben heel blij voor jullie.
  Lief hoe jullie dochter op haar manier blij is en dat ze de grote zus zal zijn.
  Zo zorgzaam…

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 oktober 2018 at 10:06

   Zo lief hoe je meeleeft, ook weer tijdens deze fase in mijn leven. Dankjewel!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.