Carrière & Geld Huis & interieur

Geldzaken | 5 tips om te besparen op je energiekosten

27 november 2018

besparen op je energiekosten tips
We gaan alweer richting het eind van het jaar en dit is voor veel mensen dé tijd om naar hun financiële situatie te kijken. Hoe staan we ervoor, loopt alles lekker, gaan we ergens gericht voor sparen, is beleggen wat voor ons maar vooral ook.. Kunnen we nog ergens op besparen? In dit artikel deel ik AANTAL tips om te besparen op je energiekosten. Eén van de vaste lasten die je namelijk voor een groot deel ook zelf in de hand hebt en eenvoudig kan verlagen. 

‘Lees ook: Zo krijg je je administratie op orde.’

besparen op je energiekosten tips

5 tips om te besparen op je energiekosten

1. Kijk of je kan overstappen

Dit is misschien wel de meest gemakkelijke stap die je kan nemen. Pak je laatste jaaroverzicht erbij zodat je alle gegevens bij de hand hebt qua verbruik en ga energie vergelijken via een aantal energievergelijkingswebsites bij welke aanbieder je goedkoper uit zou zijn. Bijna elke leverancier heeft een overstapservice waardoor dit weinig moeite en tijd kost. En daarnaast zijn er soms ook nog eens leuke acties aan het eind van het jaar waardoor je een mooi welkomstcadeau krijgt of kan genieten van een fijne cash back actie.

2. Zet apparaten uit en haal stekkers uit het stopcontact

Het gebeurt vaak dat je een apparaat op standby zet in plaats van helemaal uit. Zonde! Net als bijvoorbeeld je telefoonoplader in het stopcontact laten zitten terwijl je je telefoon al losgekoppeld hebt. Dit sluipverbruik tegengaan kan je met gemak een aantal tientjes per jaar schelen.

3. Upgrade je grootste energieslurpers

Het is algemeen bekend dat een oude koelkast of wasmachine een heleboel meer energie verbruikt dan een nieuwe energiezuinige variant. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook de leeftijd en/of het type van je radiator van invloed kan zijn op je energieverbruik? Er zijn zelfs energiebesparende radiatoren verkrijgbaar. Mocht je dus een (wat ouder) koophuis hebben dan zou dit een slimme upgrade kunnen zijn. Niet alleen om te besparen, maar ook vanuit esthetisch oogpunt. Kijk bijvoorbeeld hoe een badkamer radiator er tegenwoordig uit kan zien. Niet alleen een stuk mooier dan een ‘ouderwets verwarmingsblok’, maar ook nog eens handig omdat je er handdoeken overheen kan hangen. Zo heb je na het douchen of badderen ook nog eens een lekkere warme handdoek om mee af te drogen :)

Mocht je in een huurhuis wonen of het vervangen van radiatoren te prijzig zijn voor nu, dan kan je bijvoorbeeld radiatorfolie achter een verwarming op de muur aanbrengen. Zo wordt de warmte ervan niet in de muur getrokken maar terug de woonkamer ingestuurd. En zorg dat je radiator met enige regelmaat ontlucht wordt voor een betere warmtecirculatie.

4. Leer het cocoonen te omarmen

Ben je iemand die het snel fris heeft en daarom er uit gemak voor kiest de verwarming de hele dag door aan te zetten of zelfs regelmatig een graadje hoger bij te stellen? Cocoonen is misschien wel hét trendwoord van de afgelopen jaren maar kan flink helpen te besparen op je energiekosten. Schaf een paar goede hoge sloffen aan voor warme voeten en enkels, een warme deken om op de bank over je heen te trekken, een capuchonsweater voor een warme nek en een extra kledinglaagje.. En zet eens wat vaker een kaarsje aan. Nee, deze laatste doe je niet voor extra warmte maar het óógt er wel knusser, gezelliger en dus warmer door. Win win!

5. Een heleboel tips in één

En ach, om ze niet allemaal afzonderlijk te noemen zijn er ook veel kleine dingen die je kan doen om geld te besparen. Zet lampen uit in kamers waar niemand aanwezig is, zet je verwarming een uurtje eerder uit dan normaal, hang je was op aan een droogrek in plaats van je wasdroger te gebruiken en was eens wat vaker op 30 of 40 graden. Maar je kan ook gemakkelijk besparen door LED-lampen te gebruiken, een energiebesparende douchekop, je vaatwasser pas aan te zetten als deze goed vol is of anders een handafwasje te doen en laad bijvoorbeeld je telefoon in de avond op in plaats van hem de hele nacht aan de oplader te hangen. En, mocht je ouder zijn, geef je kinderen hierin het goede voorbeeld want jong geleerd is oud gedaan.

Deel jouw bespaartips en/of blogs

Met bovenstaande tips ben je in ieder geval een heel stuk op weg om (flink) te gaan besparen op je energiekosten. Sowieso iets waar we met z’n allen best wat meer bij na mogen denken. Niet alleen voor onze eigen portemonnee, maar ook omdat het beter is voor het milieu! Mocht je zelf nog een aanvullende tip hebben of een blog geschreven hebben met bespaartips, laat deze dan gerust achter in de reacties onder dit artikel. Sharing is caring :)

–> Wat doe jij om te besparen op je energiekosten? Ben je hier bewust mee bezig?

Liefs,
Desirée

* Afbeeldingen 1 & 2 via Shutterstock. Deze website maakt soms gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar mocht je wat aanschaffen via zo’n link dan verdien ik hier soms een kleine commissie over. Dit investeer ik dan weer om de website optimaal te kunnen laten draaien. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Isola
  Reply Isola 8 mei 2019 at 10:11

  Bedankt voor je handige tips, tijd om wat geld te gaan besparen!

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 27 november 2018 at 10:12

  Sinds wij dit huis kochten ben ik me er wel meer bewust van waar we op kunnen besparen. Het is best wel lastig maar het gaat steeds beter. Wij hebben een paar weken terug nieuwe radiatoren laten plaatsen en dat zal ook wel schelen. Al moet ik er wel goed op letten dat de verwarming niet stiekem te hoog staat hihi.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 november 2018 at 13:28

   Heel herkenbaar! Al gok ik dat je het echt wel gaat merken dat je minder hoeft te stoken met de nieuwe radiatoren. Fijne investering denk ik zo voor de winter :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 november 2018 at 10:12

  Fijne tips om flink geld te besparen…

  Een fijne dag 😉

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 november 2018 at 13:28

   Dankjewel, leuk om te horen! Jij ook een fijne dag gewenst :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.