Fashion

Fashion | Het ontwikkelen van je eigen stijl

24 november 2018

eigen stijl ontwikkelen
Door de jaren heen heb ik toch heel wat stijlen gehad qua kledingkeuzes en er zijn duidelijk hele periodes geweest dat ik ook allerlei stijlen door elkaar droeg en best wel zoekende was. Maar zo langzamerhand merk ik dat er meer eenheid in mijn kast begint te komen en dat ik mijn eigen stijl heb ontwikkeld waar ik me lekker bij voel en waardoor zelfs meer rust heb gekregen. Maar hoe ontwikkel je nu je eigen stijl, waar let je allemaal op en wat ik bedoel als ik zeg dat ik hierdoor ook meer rust heb gekregen. Ik vertel je er wat meer over! 

Wat voor type ben je?

Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je op weg wilt naar een vaste stijl qua kledingkeuzes. Ben je wat stoerder of vrouwelijker, ‘harder’ of ‘zachter’, praktisch ingesteld, modieus of juist wat sportiever? Wat sluit aan bij je werk en je hobbies? Als je dit duidelijk hebt voor jezelf zijn ook de volgende punten iets om over na te denken:

Welk kleurtype ben je?

Passen de koele of de warme tinten meer bij jouw huid-, oog- en haarkleur? En dan de diepere en intense kleuren of juist de zachtere en lichtere? En aansluitend op de kleuren kan je ook nadenken over printjes. Passen deze bij jou? En dan meer de subtielere details of de all-over prints?

Welke texturen en stoffen sluiten aan bij jouw type?

Juist de lekkere stoere en grovere breisels of juist de fijnere? De wat stevigere stoffen zoals katoen en denims of toch meer de soepelvallende stoffen zoals zijde? Heb je een voorkeur voor natuurlijkere materialen of maakt dat je minder uit?

Sluit de kleding aan bij wat je wil uitstralen?

Dit vind ik persoonlijk ook een hele belangrijke. Zeker als je een bepaalde baan hebt of wíl hebben is het slim om je persoonlijke voorkeur te combineren met een goede zakelijke keuze. Hoe wil je dat andere mensen jou zien?

Maak een collage of stijlbord!

Mocht je nu nog helemaal aan het begin van jouw zoektocht staan dan kan ik je als tip geven om een collage of stijlbord te maken. Snuffel in je papierbak naar tijdschriften en folders, vraag even bij buren om wat recentere tijdschriften die ze uit hebben en die jij eventueel kan gebruiken en ga aan de slag. Knip alles uit wat je écht mooi vindt: broeken, jurken, rokken, schoenen, complete outfits, accessoires, woorden die op modegebied een bepaald gevoel bij je oproepen.. En als je daarna tussen je knipsels nog een shifting maakt en dan pas op gaat plakken zal je zien dat er vaak toch wel duidelijk een bepaalde stijl te zien zal zijn.

Extra plussize tips

Nu hoor ik je al denken, kleding die je fijn laat voelen en goed zit? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Als plussize vrouw kan het frustrerend zijn om de juiste maat en pasvorm te vinden. Gelukkig komen er steeds meer webshops die hier een oplossing voor bieden. Een voorbeeld van zo´n webshop, waar mode tot en met maat 68 te vinden is, is Ullapopken. Naast Ullapopken is er nog een scala aan andere kwalitatief goede webshops waar ook jouw ´perfect fit´ te vinden is. Neem dus ook zeker even een kijkje op mijn plussize webwinkels overzicht voor meer fijne shoppingtips.

eigen stijl ontwikkelen

Rust

Nu ik een duidelijkere kledingstijl heb gevonden die echt bij mij en mijn persoonlijkheid past ga ik echt veel gerichter winkelen. Ik weet dan duidelijk naar wat ik op zoek ben of kan winkels heel snel door scannen qua printjes, kleuren en modellen en als ik eenmaal voor mijn kast sta kan ik veel gemakkelijker een keuze maken wat ik die dag aan ga trekken. Dit laatste heeft er vooral mee te maken dat er meer eenheid in mijn kast gekomen is waardoor veel bij elkaar past en met elkaar te combineren is.

Mijn stijl

Basic met een vrouwelijke touch. Donkerblauw, wit, denim, zwart, lichter grijs en zachter roze zijn mijn kleuren zonder al teveel gebruik van printjes, behalve als het om streepjes gaat (= liefde!) en qua stoffen heb ik vanwege het draaggemak en vaak ook de kwaliteit een voorkeur voor de natuurlijkere materialen en vermijd ik grove en harde texturen. Qua accessoires ben ik met schoenen een comfortabel type; vooral sneakers en anders sandaaltjes, platte enkelboots of instappertjes. Sieraden draag ik in minimalistischere designs in goud of natuurlijke materialen zoals details van hout of edelsteen en als het om zonnebrillen en tassen gaat kom ik uit op klassieke modellen en kleuren. Oh, en blazertjes en jasjes zijn toch ook wel echt mijn ‘ding’.

Zeker nu ik zoveel afgevallen ben, waarvan het laatste jaar het meest en snelst, heb ik al meerdere keren een compleet nieuwe inhoud van mijn kledingkast aan moeten schaffen. Heel frustrerend en een erg dure aangelegenheid, maar het hoorde er nu eenmaal bij. Nu ik duidelijk wat langer in eenzelfde maat blijf zitten vind ik het winkelen ook weer echt leuker worden, geef ik ook weer wat meer geld uit aan kwaliteit en heb ik nu een garderobe waar ik écht heel erg blij mee ben. Ik heb niet heel erg veel kleding, maar wát ik heb maakt me blij; het zit lekker, het staat leuk én – heel belangrijk – ik voel me er heel erg fijn in.

Heb jij echt duidelijk één bepaalde stijl in je kledingkast?

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 4 december 2018 at 11:47

  Ik merk dat er in mijn kledingkast echt nog geen eenheid zit helaas. Ik heb wel veel items die ik eigenlijk vaker aantrek dan de rest. Ik maak dus vaak de fout om dan weer iets te kopen wat toch niet helemaal mijn stijl is, dan blijft het zo liggen in je kast he.. echt zonde! Bedankt voor de tips X

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 december 2018 at 10:05

   Leuk dat je er wat aan hebt! Hoop dat je straks na de bevalling lekker aan de slag kan om jouw nieuwe eigen stijl te ontdekken :)

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 28 april 2018 at 16:28

  Wat een tof artikel! Ik ben voor het eerst op je website vandaag en wil morgen mijn kast uitmesten en vooral gaan voor de mooie -passende- items. Sinds de geboorte van mijn zoon ben ik een beetje ‘zoekende’, de ene helft past me (nog) niet en de andere helft past niet meer bij mij. Dan is het elke ochtend weer een flinke, vaak teleurstellende, zoektocht in mijn eigen kast. Heb er nu al weer helemaal zin in om morgen aan de slag te gaan!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 april 2018 at 08:59

   Wat enorm leuk om te horen dat je er geïnspireerd door raakte! Ik hoop dat je je snel weer helemaal thuis voelt in je kledingkast :)

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 28 april 2018 at 15:29

  Soms is het gewoon heel praktisch om een stijl te hebben. Ik heb niet echt een stijl, wat ik dan ook weer als steuntje gebruik. Ik kan rustig iets hippy-achtigs combineren met een prachtige klassieke pantalon. Of een fel-rode broek, met een hooggesloten nette bloes. De kans dat ik in de ochtend iets in grijs en zwart aantrek is net zo groot als dat ik iets bontkleurigs aantrek. Verschillende stijlen combineren vind ik leuk, en dat onvoorspelbare past denk ik dan ook weer bij mij ;)

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 27 april 2018 at 20:14

  Leuk om te lezen. Ik zie dat jij ook echt achter je stijl blijft staan. Je gaat niet met elke hype mee, dat siert jou… daar kan geen accessoire tegenop.
  Mijn stijl is steeds kleurrijker aan het worden, mede door mijn eigen proces.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 april 2018 at 07:54

   Dat vind ik een groot compliment, dankjewel! Leuk om te merken he, hoe je stijl door de jaren verandert. Zeker als je door persoonlijke ontwikkeling verandert en daardoor je stijl met je mee laat gaan ♥

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.