Een kalknagel/schimmelnagel hebben kan heel erg vervelend zijn en onzeker maken. Maar toch is het iets wat vaker voorkomt dan je denkt. In dit artikel vertel ik je wat meer over de oorzaken en symptomen, hoe je zelf een kalknagel behandelen kan en hoe je het (een volgende keer) kan voorkomen.
‘Lees ook: Fijne huidoliën voor de herfst en winter.’
Inhoudsopgave
Een kalknagel behandelen | Informatie en tips
Hoe ziet een kalknagel eruit en hoe ontstaat het?
Meestal valt het wel op doordat de nagel er kalkachtig, dikker en doffer uit begint te zien. De rand van de nagel verkleurt, er ontstaan witte en/of gelige vlekjes op de nagel en deze wordt broos waardoor deze sneller begint te brokkelen of splijten en soms zelfs loskomt van de huid. Kalknagels (ook wel schimmelnagels genoemd) kunnen zowel bij de handen als voeten voorkomen. Komt het bij de voeten voor dan merk je het vaak ook al snel genoeg doordat schoenen ineens lijken te drukken bij de tenen of wanneer je langer loopt of langere tijd stil staat er een oncomfortabel gevoel ontstaat. Mocht je deze symptomen herkennen dan is het tijd om snel te gaan handelen, want anders kan de infectie zich verspreiden over andere nagels. Het kan namelijk ontstaan door verschillende soorten schimmels die van persoon tot persoon overgedragen kunnen worden en zich bevinden in sokken, achtergebleven zijn op vloeren/tapijten en schoenen. Het is dus zeker besmettelijk! Maar: gelukkig is er tegenwoordig veel verkrijgbaar waardoor een kalknagel bestrijden relatief gemakkelijk kan gaan. Je hebt er alleen vaak wel wat geduld bij nodig.
Een kalknagel behandelen doe je zo!
Als je er dus door verkleuring van de nagel of bijvoorbeeld een drukkend gevoel in de betreffende teen of vinger achter komt dat je een schimmelnagel/kalknagel hebt is het tijd om actie te ondernemen. Mocht je teveel twijfelen, of ben je er te laat bij en is het verspreid over meerdere nagels, dan is het aan te raden om er even mee langs de huisarts te gaan. Maar zeker als je er op tijd bij bent is er in de winkels tegenwoordig heel veel aan producten te vinden die hiervoor geschikt zijn.
Zelf een kalknagel behandelen? Alles wat je nodig hebt is een wat fijnere nagelvijl die je alleen hiervoor gebruikt (!) en een antischimmelproduct. Door één keer per week heel voorzichtig de toplaag van de nagel te vijlen, ziet de nagel er direct beter uit maar kan vooral het product wat je erna aanbrengt beter in het nagelbed doordringen. Gebruik hiervoor een glazen vijl die je steeds na gebruik kan wassen/desinfecteren of gebruik een setje wegwerpvijlen zodat je in de behandelperiode jezelf niet steeds blijft besmetten.
Hoe vaak je het product moet aanbrengen en hoeveel je moet gebruiken is afhankelijk van het product, dus lees de gebruiksaanwijzing goed door en volg de stappen hieruit goed op voor het beste resultaat.
Heb je één of meerdere schimmelnagels aan je voeten was dan na de behandeling je handen heel goed, draag iedere dag schone sokken en om de besmetting niet aan andere huisgenoten over te dragen is het aan te raden je vieze sokken in een apart wasnetje te stoppen totdat deze de was in gaan. Heb je één of meerdere kalknagels aan je hand(en) zorg dan dat je gedurende de dag regelmatig je handen wast en/of schoonmaakt met desinfecterende gel, je nagels kort houdt en zoveel mogelijk van je nagels af blijft om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.
Overige tips
– schimmels houden van warme en vochtige plekken, dus zorg dat de voeten en/of handen zoveel mogelijk kunnen luchten. Bij thuiskomst na werk je schoenen en sokken uittrekken, voeten wassen en op blote voetjes rondlopen dus
– gebruik een milde zeep voor je handen en/of voeten om uitdrogen van de huid en nagels te voorkomen
– gebruik voor je handen en voeten na iedere was-/douche-/badderbeurt een schoon handdoekje (of bijvoorbeeld hydrofieldoeken die je in babyzaken kan vinden) die je na ieder gebruik in de was doet. Omdat je je handen vaker wast is een desinfecterende handgel aan te raden omdat je dan geen handdoek nodig hebt
– er zijn desinfecterende en schimmeldodende poeders en sprays verkrijgbaar die je ín de schoen kan poederen/sprayen
– laat nagellak tijdens de behandelperiode liever achterwege omdat je anders op die manier heel gemakkelijk andere nagels besmet (doordat het kwastje in-en-uit het potje en van nagel tot nagel gaat..)
– mocht je een goede huidkliniek kennen of een wat meer geavanceerde en gespecialiseerde salon, dan is er tegenwoordig ook een laserbehandeling voor kalknagels die hiervoor ingezet kan worden.
Hoe voorkom je een kalknagel en/of schimmelnagel?
Mocht je merken dat de nagel zich door de tijd heen heeft ontwikkeld naar een schone en gezonde nagel dan is het de kunst een volgende infectie te voorkomen. Doordat deze schimmels een voorkeur hebben voor warme en vochtigere plekken komt het vaker aan de voet voor. Probeer dus ademende schoenen te dragen, sokken van natuurlijke materialen zoals wol of katoen, droog je voeten na een douchebeurt goed af (vooral goed tússen de tenen!) en draag bij openbare plekken waar veel mensen met blote voeten lopen (zwembad, yogastudio, douche bij de sportschool) je eigen slippers.
–> Het kan echt maanden duren voordat een schimmelnagel of kalknagel volledig verdwenen is, dus er op tijd bij zijn met de kalknagel behandelen en geduld hebben zijn belangrijk hierbij. Succes!
* Afbeeldingen 1, 2 en 3 via Shutterstock. Deze website maakt soms gebruik van affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar mocht je wat aanschaffen via zo’n link dan verdien ik hier een kleine commissie over. Dit investeer ik weer om de website optimaal te kunnen laten draaien. Dankjewel!
Reacties op dit artikel
Goed artikel! Maar jammer dat het niet volledig is. Belangrijkste is dat tijdens de behandeling herinfectie in schoenen wordt voorkomen. Hiervoor die je deze te behandelen, zodat je zeker weet dat ze ‘schimmelvrij’ zijn. De dame bij de Etos wist mij dit te vertellen. Sorry Holland & Barrett (jullie oliën deden bij mij niks) en die laserbehandelingen zijn veels te duur en behandelen ook alleen de nagel en niet de bron.
Succes!
Ik heb helaas ook 1 kalknagel en kan er nog weinig mee.. Wel eens bij de pedicure geweest omdat hij ook was ingegroeid. Ik hou hem nu maar zo kort mogelijk en ben hem soms aan het bijvijlen.
Fijne en goede tips 👌
Volgens mij is de beste remedie dat als het hardnekkig is een kalknagel te laten verwijderen…
Xoxo