Mama & Kind Media Persoonlijk

Momtalk | Over opgroeien en opvoeden in een digitaal tijdperk

30 november 2018

opgroeien in een digitaal tijdperk
Ik groeide zelf pas vanaf mijn tienerjaren echt op met de hele online wereld en was telkens weer onder de indruk van de snelheid waarmee producten evolueerden en wat er telkens aan mogelijkheden bij kwamen. Hier groeide dan ook mijn liefde voor gadgets en interesse voor de gehele online wereld. Misschien wel één van de redenen waarom ik ooit begon te ondernemen en nu compleet online mijn geld verdien. Maar toch zet het me vaak aan het denken en ben ik voor onze dochter heel bewust bezig met het thema opgroeien in een digitaal tijdperk.. 

‘Lees ook: Shoptips voor leuke gadgets & toffe hebbedingetjes.’

Huawei MediaPad M3 Lite review

Opgroeien in een digitaal tijdperk | Hoe ik er als ouder mee om ga

Het scheelt dat mijn dochter nog geen vijf jaar is en ik dus bepaal hoeveel ze hiervan meekrijgt. Ze mag zeker televisie kijken en we hèbben een tablet, maar – ondanks dat ze een spelletje erop spelen wel leuk heeft gevonden – vraagt ze er nooit om. Ik moest dan ook lang zoeken naar een foto van Shae met de tablet.. Ik bied de tablet, YouTube en dergelijke dus ook niet uit mijzelf aan. Alleen op vakantie met lange autoritten heeft ze echt van de tablet gebruik gemaakt. Voor mij als ouder voelt het heel prettig dat ik zo precies weet wát ze te zien krijgt, aangezien ze zonder tablet ook niet van het één door kan klikken naar wat anders (met alle gevolgen van dien) en beslis ik uiteindelijk wat ze kijkt op televisie qua zender of programma. Zodra ze wat ouder wordt en bijvoorbeeld echt zal gaan leren dan komt de tablet vast meer in beeld met Squla en dergelijke, maar voor nu vinden wij als ouders dit helemaal prima.

En ondanks dat ik mijn geld deels verdien door persoonlijke dingen te delen, let ik er wel heel erg op wát ik deel. Zeker als het op Shae aankomt. Is de informatie niet te persoonlijk en niet mee te pesten/plagen door andere kinderen, nu of in de toekomst? Zijn de foto’s die ik deel die van een schoon en fris kind, zonder bloot of verkeerd te interpreteren houdingen? Eigenlijk te gek voor woorden, maar wel iets voor mij om als moeder met een bereik van tienduizenden lezers en volgers wel iets om rekening mee te houden. Voor nu en voor haar toekomst.

Opgroeien in een digitaal tijdperk | Er zijn ook voordelen

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben zeker niet tegen de hele digitalisering. Want ik ben persoonlijk dol op gadgets en ik vind het gigantisch tof welke deuren dit hele digitale tijdperk heeft geopend. Wie had er ooit gedacht dat er mensen zouden zijn die hun geld enkel online zouden verdienen? Door anderen te inspireren met content, hulp op afstand te bieden, te vloggen en/of te bloggen over hun leven, een webwinkel te runnen.. Of dat het een stem geeft aan mensen die anders niet of veel slechter gehoord zouden worden en dat het een wereld aan informatie opent. En dit zijn maar een paar van de mooie mogelijkheden die dit digitale tijdperk te bieden heeft. Iets wat ik vroeger nooit had kunnen bedenken, de generatie van mijn ouders al amper begrijpt, laat staan de nog iets verdere generaties..

Win 2x 2 kaartjes voor het #IBTS event!

COMM, het museum en broedplek voor communicatie, organiseert sinds begin oktober maar liefst 16 weken lang het Influencers Behind the Scenes (#IBTS) event. Hierbij geven ieder weekend bekende influencers workshops en trainingen gericht aan ouders én opgroeiende kinderen. Daarnaast is er een tentoonstelling over dit thema te vinden. Heel erg interessant en leerzaam en als doel de digitale kloof tussen ouders en kinderen te dichten. Zeker als je iets oudere kinderen hebt die dagelijks te maken hebben met internet, YouTube, fan zijn van bepaalde vloggers en/of bloggers en deze volgen – helemaal als ze hier toegang tot hebben zonder dat jij er bij bent – een event waar je als ouder met kind(eren) met interesses als deze naartoe zou moéten gaan.

Voor alle informatie en om dit event te volgen kan je een kijkje nemen op de website van COMM en/of #IBTS volgen via verschillende social media kanalen. Met de kortingscode IBTSBLOG25 krijg je 25% korting op tickets voor het Influencers Behind the Scenes event voor een weekenddag naar keuze.

Winactie

Wil jij graag met je kind naar COMM op een weekenddag/workshop/meet&greet naar keuze? Beantwoord onderstaande vraag in de reacties onder dit artikel en je doet automatisch mee. Wellicht ook leuk om aan te geven van welke online influencer je kind (en/of jij) fan zijn? Op de website van #IBTS kan je een overzicht/agenda bekijken van welke influencers er welke dagen zijn :) Meedoen met deze winactie kan tot en met woensdag 5 december 2018, 23.59 uur. De winnaars krijgen na afloop persoonlijk bericht.

–> Sta jij als ouder bewust stil bij de voordelen én gevaren voor je kind van het opgroeien in een digitaal tijdperk?

Liefs,
Desirée

* Stockfoto van asife via Shutterstock. Dit is een gesponsord artikel. Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 6 december 2018 at 17:40

  Beetje wisselend artikel. Wat zeg je nou precies, denk ik dan. Dat het voor je jonge dochter heel anders is dan voor jou, dat lijkt me duidelijk. Maar hoe zie jij dan dat het ‘digitale tijdperk’ je dochter (of jou) beinvloedt, behalve dan dat je er je brood mee verdient? Of is er eigenlijk geen invloed?
  Succes met de win actie :) (Ik doe niet mee, uiteraard. Geen idee wie die mensen zijn, geen interesse in en ik ben al ruim 20 jaar online).

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 1 december 2018 at 11:50

  Ik schreef hier laatst ook een blog over. Interessant om nu van jouw kant te lezen hoe jullie er al mee omgaan met Shae. Het lijkt me best lastig als onze kleine man straks geboren wordt wat je wel en niet gaat delen helemaal omdat ik ook al jaren blog. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengt.

 • Avatar van Viola
  Reply Viola 30 november 2018 at 07:57

  Jasmijn is 4,5 jaar. Zij kijkt alleen een filmpje op de tablet in het weekend als ze vroeg wakker is en dan tussen ons in, in bed.
  Verder mag zij alleen op de tablet in de vakantie of met een lange autorit (meer dan 1,5 uur).
  Tv kijken doen we nu wat meer omdat ik al een hele tijd last heb van hielspoor.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 november 2018 at 09:51

   Ik vind het heel goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Het blijft toch een beetje aankijken hoe dat loopt als ze ouder worden en soms is het samen filmpjes kijken ook gewoon heel gezellig :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 november 2018 at 06:50

  Heel interessant.
  Deze winactie sla ik over.

  Veel succes allemaal…..

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.