Carrière & Geld Huis & interieur

Manboss interview met Axel en Thom van Plantsome

21 november 2018

Plantsome interview ondernemen Axel en Thom
Normaal gesproken zet ik in deze rubriek vrouwelijke ondernemers in het zonnetje, maar deze keer wilde ik graag een uitzondering maken. Want deze twee mannen zijn toch wel echt van het type ondernemer waar ik een zwak voor heb. Axel en Thom, bekend van Plantsome! Leuk om je door te laten inspireren als jij ook dromen hebt voor een eigen bedrijf, óf al ondernemer bent en wel wat inspiratie kan gebruiken. 

‘Lees ook: Interview met Anke, Kim en Eva van Triaderm.’

Plantsome interview ondernemen Axel en Thom

Interview met Axel en Thom van Plantsome

1. Wie zijn jullie?
Axel en Thom Persoon, broers en nu ook zakelijke partners. Axel (26) woont in Rotterdam en Thom (24) in het Westland. Axel heeft een achtergrond in Informatiemanagement en Ondernemerschap en wilde vooral niet iets in de tuinbouw gaan doen. Thom heeft Agrarische Bedrijfskunde gestudeerd en houdt zich voornamelijk bezig met het runnen van de potplantenkwekerij en op strategisch vlak meedenken met Plantsome.

2. Kunnen jullie het bedrijf/merk omschrijven en er wat meer over vertellen?
Het concept voor Plantsome is zo’n drie jaar geleden ontstaan en we zijn nu ongeveer 1,5 jaar actief bezig. Het begon met de wens om direct van de potplantenkwekerij van onze vader planten naar consumenten te kunnen versturen, omdat de traditionele keten erg lang is en er dus geen contact met de eindconsument is. Daarbij zagen we dat vooral de jongere generatie graag planten in huis wil hebben maar niet vaak bij tuincentra komt en ook erg veel moeite heeft om de planten in leven te houden wanneer ze eenmaal in huis zijn. Kortom, er bestond volgens ons de wens naar een concept wat het makkelijk maakt om de juiste plant te kiezen en je ook helpt bij het in leven houden. Dit is Plantsome geworden, een webshop met een luchtige tone of voice die je met slimme tools helpt de perfecte plant te vinden en ‘m in leven te houden met de Plantsome app.

3. Waar komt jullie liefde en passie voor ondernemen en planten vandaan?
De passie voor planten komt overduidelijk doordat we opgegroeid zijn in de potplantenkwekerij van onze ouders. Bij Axel duurde het wel even voordat hij toegaf deze passie met Thom te delen overigens ;) Het ondernemen is ons met de paplepel ingegoten en eigenlijk wisten we allebei al vroeg dat we in de voetsporen van onze ouders wilden treden.

4. Op welk punt besloten jullie om er helemaal voor te gaan en begonnen jullie fulltime te ondernemen?
Axel heeft in oktober 2017 besloten de gok te wagen en fulltime voor Plantsome te gaan werken. Daarvoor heeft hij ongeveer anderhalf jaar parttime aan Plantsome gewerkt. Omdat Thom zich voornamelijk bezig houdt met het runnen van de kwekerij zal hij zich nooit fulltime in gaan zetten voor Plantsome, maar we hebben inmiddels de banden tussen beide bedrijven wel flink sterk gemaakt.

5. Wat is volgens jullie de sleutel van jullie succes?
Wij proberen het hele probleem op te lossen door niet alleen het koopproces makkelijker te maken maar ook te helpen bij het verzorgen door onze app. Dat gecombineerd met onze grappige tone of voice (alle planten hebben bijvoorbeeld een ‘normale’ naam naast de Latijnse naam) zorgt ervoor dat mensen het een hele fijne ervaring vinden een plant van Plantsome te krijgen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die ons enkel van de app kennen, want je hoeft je plant niet bij ons gekocht te hebben om de app te gebruiken. Kortom: service is het geheim.

Plantsome interview ondernemen Axel en Thom

6. Waar zien jullie jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
We zien nog veel mogelijkheden in de Nederlandse markt, zo zijn we onlangs begonnen met meer focus te leggen op de bedrijvenmarkt en die lijken ook al erg enthousiast te worden van de mogelijkheid om op een makkelijke manier wat groene collega’s op kantoor te krijgen. Hier zit dus nog veel groeipotentie in. Daarnaast zijn we erg aan het kijken naar de manier van bezorgen. Dat gebeurt nu via PostNL, in speciaal ontworpen dozen die ervoor zorgen dat de planten veilig verzonden worden. Echter is dit niet altijd even wenselijk door al het karton, zeker bij grotere aantallen. Ik zou daarom niet gek opkijken als er over een jaar of twee Plantsome busjes rondrijden door de grotere steden. Daarnaast lonkt het buitenland natuurlijk, we verzenden ook al naar België maar zien vooral mogelijkheden in Duitsland op korte termijn.

7.Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Hebben jullie bepaalde taken verdeeld of doen jullie alles samen?
De gemiddelde werkdag heeft de afgelopen maanden niet echt bestaan om eerlijk te zijn, daarvoor is er teveel veranderd in korte tijd. Zo hebben we in drie maanden tijd twee nieuwe mensen bij Plantsome mogen verwelkomen, waardoor het takenpakket ook elke keer een beetje verandert. Momenteel houdt Axel zich dagelijks vooral bezig met het overzien van de verschillende projecten die lopen om Plantsome op lange termijn te laten groeien en is daarnaast ook verantwoordelijk voor de technische kant van de app en de orderverwerkingssystemen. Ook behoort assortimentsuitbreiding en de financiële analyses tot zijn takenpakket. Thom onderhoudt het contact met de kwekers en doet de inkoop van planten dagelijks.

8. Wat is het grootste leerpunt uit jullie carrière?
Neem op tijd de juiste mensen aan. Ik (Axel) heb te lang gewacht met het iemand aan te nemen voor de klantenservice, waardoor ik daar mijn halve dag aan kwijt was en niet kon focussen op de groei. Durf ook te groeien en daar wat geld voor te investeren.

9. Waar kunnen jullie als ondernemer echt niet zonder?
Een goede Spotify playlist is inmiddels onmisbaar bij ons ;) Verder wordt het steeds belangrijker om een goed overzicht te hebben over iedereen zijn bezigheden en taken nu het team aan het groeien is. Daar is zoveel software voor dat je soms even niet meer weet waar je moet beginnen. Wij gaan toevallig vanaf deze week beginnen met het gebruiken van de Planner app die in Office365 zit om iedereen zijn dagelijkse bezigheden weer te geven. Dit in combinatie met dagelijkse stand up meetings moet ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van de bezigheden binnenin Plantsome.

10. Wat is het beste advies wat jullie aan andere ondernemers kunnen geven?
Ondernemen is veel leuker als je het met iemand anders kan doen. Axel heeft de eerste anderhalf jaar vooral alleen gewerkt aan Plantsome vanuit zijn studentenkamer in Rotterdam en dat maakt het soms  uitdagend om gemotiveerd te blijven. Het is niet alleen fijn om te kunnen overleggen met iemand maar ook simpelweg veel gezelliger. Dus als je iets wil starten zoek als het even kan een partner waar je het samen mee kan doen.

–> Neem een kijkje op de website van Plantsome voor meer informatie en om het assortiment aan planten en bijpassende potten te bekijken. En – of je je groene vriendjes er nu wel of niet gekocht heb – download de gratis app want er staan echt superfijne tips in om je planten in leven mee te kunnen houden ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 29 november 2018 at 10:39

  Wt een leuk interview!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 november 2018 at 11:16

   Dankjewel, leuk om te horen!

 • Avatar van Evelien ♥ Oh My Lush
  Reply Evelien ♥ Oh My Lush 21 november 2018 at 13:08

  Haha, wat leuk om te zien! Ik heb daar wel eens geshopt. Ik ben ook enorm gek op kamerplanten, heb er over de 100 😂 Leuk dat ze allebei in de voetsporen van hun ouders zijn getreden. Dat jullie nog maar veel mogen groeien! :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 november 2018 at 06:13

  Leuk en zo interessant 👌

  Een fijne dag 😉

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.