Lifestyle Persoonlijk

Personal | Over urineverlies

1 november 2018

urineverlies mijn verhaal en tips
Tijdens een uitje met je familie de trampoline maar links laten liggen, geen zware inspanningen durven leveren en de druppeltjes urine (of meer) die je verliest tijdens het lachen of bij het niezen. Urineverlies kan je enorm onzeker maken! Ik deel je mijn persoonlijke verhaal omtrent dit gevoelige onderwerp, wat ik doe om mijzelf gedurende de dag fris te blijven voelen en deel enkele tips die kunnen helpen bij licht urineverlies of incontinentie. 

‘Lees ook: Met deze tips kan je je bekkenbodemspieren trainen.’

urineverlies mijn verhaal en tips

Urineverlies | Mijn verhaal

Ik heb nooit enige last gehad van ongewenst urineverlies tot na de bevalling van Shae. De eerste periode na de bevalling was het best erg, maar door bekkenbodemoefeningen en ‘de tijd’ werd dit steeds minder totdat het enkel nog maar merkbaar was met flinke niesbuien of bijvoorbeeld trampolinespringen. Tot ik deze zomer alvleesklieraanvallen kreeg, opgenomen moest worden, aan het infuus werd gelegd en op een veel te haastige en niet bepaald zachtaardige manier een katheter ingeschoven kreeg. Totaal geen prettige ervaring en ik voelde gelijk dat het niet goed ging. Sinds de katheter verwijderd is, voelt het plassen – nu zelfs een paar maanden verder – nog steeds niet prettig en heb ik duidelijk meer urineverlies dan ervoor. Ik hoop dat het met oefeningen en door de tijd heen minder zal worden, maar voor nu ben ik er flink onzeker door.

Wat ik gebruik en doe om mijzelf zo fris mogelijk te voelen

Door de jaren heen heb ik geleerd dat het voor mij het beste werkt als ik deze drie dingen doe/gebruik; enkel reinigen met lauwwarm water (zeep kan irriteren en/of de pH-waarde verstoren wat voor extra ongemakjes zoals jeuk en meer nare geurtjes kan zorgen), het dragen van katoenen slipjes (broeit het minst wat vooral fijn is bij ongemakkelijke luchtjes door het urineverlies) en natuurlijke inlegkruisjes van Sanature gebruiken die specifiek voor urineverlies bedoeld zijn omdat deze niet alleen vocht goed opnemen maar ook weer die nare luchtjes beter neutraliseren.

Urineverlies

Incontinentie komt vaker voor dan je denkt, maar het is nu eenmaal niet een onderwerp waar openlijk over gesproken wordt. Het is lang niet alleen iets waar ouderen last van hebben. Vooral vrouwen hebben er regelmatig last van en dat kan verschillende oorzaken hebben; zwangerschap, bevalling, overgewicht, stress, bij flinke inspanning of bijvoorbeeld de overgang. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor slapper worden en dit kan leiden tot urineverlies.

Wat kan je tegen urineverlies doen?

Ik heb in de tekst hierboven al genoemd welke dingen ik doe om mijzelf zo fris mogelijk te voelen. Deze tips zou ik een ander ook zeker aanraden! En gelukkig kan je met bepaalde bekkenbodemoefeningen ook een heel eind komen. Maar heb je er echt heel veel last van of wordt het met de tijd niet minder dan is het slim om bij je huisarts aan de bel te trekken. Zo kan er gekeken worden naar de oorzaak en een gerichte behandeling worden ingezet. Je kan dan bijvoorbeeld doorverwezen worden naar een bekkenbodemtherapeut: iets waar veel vrouwen baat bij hebben.

urineverlies mijn verhaal en tips

Inlegkruisjes en verband bij urineverlies

Er zijn verschillende merken met producten voor urineverlies verkrijgbaar, maar ik kan persoonlijk aanraden om te kijken naar producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Niet alleen omdat dit beter is voor het milieu, maar vooral omdat dit helpt je huid en vagina zo min mogelijk te irriteren. Kies daarnaast voor de juiste absorptiedikte die varieert van licht tot matig of zwaar urineverlies.

In het verleden heb ik al eens geschreven over de normale inlegkruisjes, het maandverband en de tampons van Sanature. Klik hier voor dat artikel. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat ze ook producten voor urineverlies hebben. Het grootste voordeel is dat ook deze producten zijn gemaakt van 100% katoen. Dit is gebleekt zonder gebruik van chloor, is compleet parfumvrij, hypoallergeen, heeft een sterk ademend vermogen en een hoge absorptiekracht. Mijn persoonlijke favoriet zijn de Sanature Pro Vivo Mini Ultra Dun inlegkruisjes (lichtroze verpakking) vanwege het kleinere formaat waarbij ze toch voldoende opnemen en nare luchtjes tegenhouden om me zekerder te laten voelen gedurende de dag.

De Sanature Pro Vivo inlegkruisjes/verband zijn ontwikkeld voor gebruik bij urineverlies, maar je zou bij heel licht urineverlies ook de normale inlegkruisjes in een absorptiedikte/formaat naar wens kunnen gebruiken. De producten van Sanature zijn bij verschillende (web)winkels verkrijgbaar zoals Etos en Kruidvat. Neem een kijkje op de website van Sanature voor meer informatie en de verkooppunten.

Winactie | Maak kennis met Sanature

In dit artikel zie je op de foto’s verschillende producten van Sanature voorbij komen. Zowel de normale inlegkruisjes als de Pro Vivo producten in verschillende absorptiediktes/formaten. Ik mag 3 x een pakketje met deze 4 producten weggeven zodat je er kennis mee kan maken, het verschil kan ervaren en zo misschien wel een nieuwe favoriet kan ontdekken.

Wil jij de producten van Sanature zelf proberen? Vertel mij in een reactie onder dit artikel waarom je Sanature zou willen proberen en je doet automatisch mee.

Deze actie loopt tot en met woensdag 7 november 2018, 23.59 uur. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Ik hoop dat door het delen van mijn persoonlijke verhaal en tips dit onderwerp meer aandacht mag krijgen. Het is niks om je voor te schamen en gelukkig is er voldoende tegen te doen om dit vervelende probleem aan te kunnen pakken en mee door de dag te kunnen komen.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 4 november 2018 at 05:41

  Ik heb hier voor het eerst last van gekregen bij een longontsteking: ik moest zo hard hoesten en had op de duur geen krachten meer om mijn spieren aan te spannen. Sindsdien blijft hoesten een hekel punt.
  Bij mijn zwangerschap was het weer erger: niezen, lachen,…
  Momenteel ben ik weer goed aan het hoesten en moet ik geregeld mijn inlegkruisje vervangen. Ik ben dus heel benieuwd naar deze producten!

 • Avatar van juliawaterreus
  Reply juliawaterreus 3 november 2018 at 23:23

  ik had hier ook last van. De huisarts heeft me doorverwezen naar de fysiotherapeut. Ze heeft me heel goed geholpen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 november 2018 at 09:22

   Wat enorm fijn dat de fysio zo goed geholpen heeft!

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 3 november 2018 at 16:05

  Ook ik heb bij lagen last van flink urineverlies, vooral na het sporten als ik daarbij veel water heb gedronken, dan blijf ik naar de wc lopen en ben ik niet altijd op tijd :-( . Ik zou het dan ook graag willen proberen.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 2 november 2018 at 00:05

  Wat goed dat je dit vertelt. Het is echt iets waar teveel over gezwegen word. Ook ik heb er, mede door de overgang en nierstenen last van. De nierstenen zorgen bij mij echt ook overlast wat betreft urineverlies, vooral als er weer een steentje in de weg zit. Dit merk ken ik nog niet en zou het graag eens proberen. Hoop dat dit onderwerp uit de taboe sfeer komt

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 1 november 2018 at 21:55

  Door de overgang gaat het bij mij regelmatig mis! Ik had dit merk, doordat mijn moeder Tena’s krijgt via de huisarts, nog nooit van gehoord. En zo lief, krijg nu een proefverpakking van ze toegestuurd!
  Ik vind vooral het gevoel van een natte onderbroek vreselijk, vooral als je niet thuis bent.

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 1 november 2018 at 19:10

  Op het onderwerp urine verlies ligt inderdaad een soort taboe en zelf ben ik er ook niet zo open over. Ik heb enkele maanden hier erg last van gehad en ineens is het over gegaan (ik ga nu wel véél vaker naar de wc enz). Sanature is een heel fijn merk, daar gebruik ik het maandverband van x

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 1 november 2018 at 18:05

  Zou het graag willen proberen.
  Ik ben nog een jonge meid van 24 en heb er ook last van. Ondertussen durf ik pas met twee inlegkruisjes de deur uit.. fijn als dit van ‘gezonder’ materiaal kan.

 • Avatar van Meike
  Reply Meike 1 november 2018 at 16:50

  Wat fijn en herkenbaar om te lezen. Ik koop altijd de always discreet omdat ik die in de verpakking op gewoon maand verband lijken. Met Tena lady door de drogist of supermarkt nope daar komt het taboe en schaamte gevoel. Ik ben dus erg benieuwd hoe aansturen is. Naar de huisarts met urine verlies nee ook dat durf ik ( nog ) niet. Dus iers natuurlijker zou erg prettig zijn.

 • Avatar van Ester
  Reply Ester 1 november 2018 at 13:26

  Ik ben toevallig laatst op zoek gegaan naar inlegkruisjes van Sanature, omdat nota bene mijn vriend me wees op een artikel dat inlegkruisjes met zogenaamd frisse geur eigenlijk alleen maar irriteren (en ik last heb van huidirritatie en licht urineverlies). Dus ik zou ze heel graag proberen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 november 2018 at 13:39

   Wat goed om te horen dat hij je er op wees! Er zit in veel maandverband en inlegkruisjes inderdaad o.a. parfum en dat kan zeer irriterend werken ‘down under’.

 • Avatar van Renske
  Reply Renske 1 november 2018 at 13:24

  Wat dapper dit te delen, want er heerst zo’n taboe op. Na 3 kinderen gebaard te hebben hoor ik ook bij de club van ‘niet springende moeders’. Het is en blijft vervelend. Hopelijk treedt er bij jou nog verbetering op. Ik zou het pakketje graag uit proberen.

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 1 november 2018 at 12:23

  Ik heb vroeger ook altijd last gehad van urine verlies.. inderdaad ook met trampoline springen etc. Best wel gênant eigenlijk. Nu met de zwangerschap merk ik dat het wel meer is geworden met niezen en gewoon extra afscheiding.. loop tegenwoordig ook maar met inlegkruisjes hopelijk blijft dat niet te lang na de bevalling. Ik ben wel benieuwd of Sanature wat voor me is. Ik zou ze wel willen proberen. X

 • Avatar van Anita te Gussinklo
  Reply Anita te Gussinklo 1 november 2018 at 10:27

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben vanmorgen met een urine containertje naar de dokter geweest.
  En mijn vermoeden is zojuist telefonisch bevestigd, ik heb een fikse blaasontsteking.
  Daardoor druppel ik de laatste tijd nogal eens na.
  De producten van Sanature lijken me dan erg fijn om me schoon en fris te houden.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 november 2018 at 10:58

   Ai, wat vervelend dat je blaasontsteking hebt. Beterschap!

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 1 november 2018 at 08:11

  Ben al tijden nieuwsgierig naar dit merk. Helemaal voor straks na de bevalling 😅 want zodra het bloeden stopte merkte ik dat mn bekken nog lang niet waren wat het zijn moest. Dit meer nog meer last van mn bekken dus verwacht straks daar nog meer of zeker langer ongemakken in

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 1 november 2018 at 07:56

  Goedemorgen….
  Dit is zo een herkenbaar probleem.
  Ik heb het nog veel erger.
  Tip….
  Informeer eens bij je huisdokter en ziekenfonds want inleggers worden vergoed als men er chronisch last van heeft….
  Deze winactie sla ik over en hun ik het iemand anders…..

  Een fijne dag 😉

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.