Reizen & vrije tijd

8 x waarom je Gouda moet bezoeken in de winter

27 december 2018

Gouda tips winter
Gouda staat dan misschien wel het meest bekend om de Goudse Kaasmarkt, maar daarvoor zal je toch echt in het voorjaar en de zomer de stad moeten bezoeken. Maar dat Gouda ook in de wintermaanden voldoende te bieden heeft is één ding dat zeker is. Ik bracht samen met Paul en Shae een kort weekendje door in deze stad en ik deel graag enkele tips met je waarom Gouda óók in de winter meer dan de moeite waard is om een bezoekje aan te brengen! 

‘Lees ook: Onze aanraders voor 24 uur Groningen.’

Gouda tips winter

Tips om te doen, te zien en te proeven in Gouda

1. Goudse Kaas

Laat ik dan toch maar eerst met de Goudse Kaas beginnen. Want als je hier door de straatjes en de historische binnenstad wandelt kan je er duidelijk niet onderuit. Het is één van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld en heeft een geschiedenis die terug gaat tot aan de 14e eeuw. De beroemde kaasmarkt is iedere donderdag te bezoeken tussen 5 april en 30 augustus, maar de rest van het jaar kan je ook in één van de vele kaaswinkels terecht voor meer informatie, proeverijen en om de kaas te kopen.

Ben je echt een kaasliefhebber en wil je wat meer over de historie van Goudse Kaas te weten komen, loop dan naar de authentieke Goudse Waag in het prachtige monumentale pand. Vroeger werden hier onder andere de kazen gewogen, maar nu is het een Kaas- & Ambachtenmuseum waar je meer leert over de geschiedenis van kaas én je kan er deelnemen aan kaasproeverijen.

Markt 35 | entree winkel gratis | entree museum €4,50 | website 

Gouda tips winter

2. Siroopwafels

Bijna iedereen kent de Oud-Hollandsche stroopwafel wel, maar wist je dat deze ook uit Gouda komen? De oorspronkelijke benaming is de siroopwafel en werd in het begin van de 19e eeuw uitgevonden en werden ze gebakken van deegresten en koekkruimels wat werd gevuld met stroop. Nu kan je ze in Gouda in verschillende winkels en op de markt met de hand vers gemaakt zien worden en nog lekker warm opsmikkelen natuurlijk!

Bij verschillende van deze siroopwafelwinkels kan je trouwens ook een workshop volgen om zelf aan de slag te gaan je eigen wafels te bakken. Zo kan dit bijvoorbeeld bij Banketbakkerij Van Vliet aan de Lange Groenendaal 32. Hier worden de wafels nog volgens het oude en geheime recept gemaakt.

Gouda tips winter

3. Opwarmen met een crêpe

Een aanrader om gedurende de dag op te warmen en heerlijk te kunnen lunchen is toch wel bij Crêperie Anne de Bretagne aan de Dubbele Buurt 4. Een heel sfeervol plekje aan de grachten waar je terecht kan voor flinterdunne zoete en hartige crêpes inclusief Franse chansons op de achtergrond.

4. Rondslenteren!

Gouda is een heel erg ‘compacte’ stad waarbij zo’n beetje alles wat je gezien moet hebben op loopafstand van elkaar ligt. Maar, de stad nodigt daarnaast ook heel erg uit tot lekker rondslenteren. Op die manier ontdek je de mooiste hofjes, straatjes, doorkijkjes, winkeltjes, galerieën, poortjes naar binnentuinen en meer. Tip: download de gratis xplre Gouda app voor leuke wandelroutes met uitleg en aanvullend beeldmateriaal.

Gouda tips winter

5. Bezoekje aan de Sint-Jan en haar Goudse Glazen

Met haar 123 meter is de Sint-Janskerk de langste kerk van Nederland en meer dan de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Wij hebben hierbij de audiotour gedaan waarbij je met een kastje en koptelefoon door de kerk heen word geleid en uit verschillende verhalen kan kiezen om meer informatie te krijgen.

En wat van buitenaf donkere, bijna zwarte, ramen lijken zijn van binnenuit gezien juist prachtige gebrandschilderde ramen: de Goudse Glazen. Shae vermaakte zich op dit moment rustig door naar een oefenend kerkkoor te kijken en luisteren en de hondjes in alle ramen op te zoeken. In de avond zijn deze glazen trouwens van binnenuit verlicht, wat tijdens een winterse avondwandeling door de stad een prachtige en sprookjesachtige sfeer geeft.

Achter de Kerk 2 | entree €3,50 tot €7,00 inclusief audiotour | website 

Gouda tips winter

6. Je laten verrassen bij Viejee’s

Zoek je een restaurant in Gouda, dan kunnen wij volmondig Restaurant Viejee’s aanraden. Dit is het restaurant van Viktor en Jenny wat vooral bekend staat om het shared dining concept. Een stoere, tikkeltje industriële aankleding met toch een warme en intieme sfeer, grote plateaus vol heerlijke happen in verrassende smaakcombinaties en er wordt veel gewerkt met seizoensproducten. Oh, en de geweldige warme gastvrijheid moet ook zeker vermeld worden!

Heel fijn: er werd niet alleen rekening gehouden met een moeilijk-etende dochter waardoor ook Shae lekker mee kon smullen van het één en ander. Maar ook met mijn zwangerschap was het geen enkele opgave voor ze om passende en heerlijke alternatieve gerechtjes aan te kunnen bieden. Van voor- tot aan het nagerecht hebben we heerlijk gesmuld!

Neem er trouwens gerust één van de heerlijke drankjes op de kaart bij en rol daarna verzadigd zo op loopafstand je hotel in. Wij hebben tijdens ons verblijf in het Best Western Plus City Hotel Gouda geslapen. Een aanrader, want de kamer was lekker ruim van formaat en er stond een slaapbank op waardoor Shae een eigen bed had. En de volgende ochtend wakker worden met een goed verzorgd hotelontbijtje is toch ook wel heel lekker om een nieuwe dag mee te beginnen :)

Gouda tips winter

7. Shoppen in de Goudse straatjes

Niet alleen alle historische bezienswaardigheden van Gouda begeven zich binnen loopafstand van elkaar, ook alle winkelstraten zijn dicht bij elkaar te vinden. In de Goudse straatjes kan je terecht voor bekende winkelketens, maar zeker ook unieke boetiekjes en unieke cadeauwinkeltjes vind je hier genoeg. Onze tips? De unieke conceptstore Kersvers aan de Lange Groenendaal moét je gezien hebben en bij Barista Café kan je terecht voor wel heel erg goede koffiespecialiteiten en lekkers voor ernaast ♥

Gouda tips winter

8. Goudse IJsbaan

Heb je zin in een actiever moment tijdens je dagje of weekendje Gouda? Dan moet je tijdens deze winterperiode gaan om zo een rondje óm het prachtige stadhuis heen te kunnen schaatsen. Er is nu namelijk een IJsbaan te vinden die leuk aangelegd is en er zijn ook evenementen zoals een schaatsclinic, norenavonden en discoschaatsen. Je kan er zelfs een kinderfeestje vieren! Opwarmen doe je naderhand bij Koek & Zopie met warme chocolademelk, Glühwein, speciaalbiertjes, borrelhapjes of iets anders lekkers van de kaart.

Op de Markt | tot en met 13 januari 2019 | entree €5,50 | schaatshuur €2,00 | website 

Gouda tips winter

–> Mocht je tijdens je verblijf vragen hebben over de stad, nog een andere leuke tip, wat meer informatie of een handige stadsplattegrond zoeken loop dan even binnen bij VVV Gouda op de Markt in de Goudse Waag. Ze helpen je hier graag verder :)

En.. met bovenstaande tips op een rijtje heb je gelijk een leuk programma voor het hele gezin voor een kort weekendje Gouda. Wat ons betreft een Gouden pareltje om in eigen land te bezoeken!

Liefs,
Desirée

* Dit weekend werd ons aangeboden door VVV Gouda.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 29 december 2018 at 20:51

    Mooie foto’s.
    Het is daar prachtig en ik kwam er vroeger vaak….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.