Lifestyle

Health | De voordelen van een daglichtlamp

21 december 2018

de voordelen van een daglichtlamp
Advertisement Winter. Misschien wel de meest gezellige tijd van het jaar als het aankomt op cocoonen; kaarsjes, dekentjes, de feestdagen met familie en/of vrienden, knussigheid op regenachtige zondagmiddagen en filmavondjes op de bank.. Maar als het op je gezondheid aankomt kan dit voor veel mensen een lastige periode zijn. Naar werk gaan én terugkomen in het donker en de hoeveelheid grauwigheid en te weinig daglicht dragen al snel bij aan een winterdip. En dan is vandaag ook nog eens de kortste dag van het jaar… In dit artikel vertel ik je daarom graag wat meer over de voordelen van een daglichtlamp inclusief mijn ervaring hiermee. 

‘Lees ook: De beste tips tegen een winterdip.’

de voordelen van een daglichtlamp

De voordelen van een daglichtlamp

Het tekort aan zonlicht in de wintermaanden kan leiden tot een ontregelde biologische klok. Dit uit zich in depressieve en sombere gedachten, slaapgerelateerde klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, een ontregelde hartslag en lichaamstemperatuur, lusteloosheid en een verlaagd libido. Herken je deze bovenstaande klachten die iedere keer rond deze tijd van het jaar terugkomen? Grote kans dat je last hebt van een winterdip en dat je geholpen zou kunnen zijn met de voordelen van een daglichtlamp zoals de Medisana LT470 die ik in dit artikel laat zien.

Het licht van een daglichtlamp is vergelijkbaar met het licht van de zon zo’n drie kwartier na zonsopkomst en bevordert de aanmaak van serotonine en melatonine. Serotonine heeft onder andere invloed op je geheugen, zelfvertrouwen, stemming, slaap, emotie en eetlust en melatonine is van grote invloed op het slaap- waakritme van je lichaam. Beide dus onmisbaar om zo lekker mogelijk in je vel te kunnen zitten.

Het beste effect van een daglichtlamp zou je hebben door de lamp in de ochtend te gebruiken en het effect zal duidelijk te merken zijn na zo’n 5 tot 10 dagen dagelijks gebruik in kuurvorm. Het is hierbij belangrijk dat het licht op het netvlies valt. Zet hem dus in je kijkrichting; bijvoorbeeld vóór je op tafel tijdens je ontbijtje en/of het kijken van het ochtendjournaal of direct naast je computerscherm.

Let er wel op dat je lichaam bij wat meer ernstige klachten echt even moet wennen aan het gebruik van een daglichtlamp, daarom is opbouwen een goed idee. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en bouw dit op naar een uur per dag.

* Bron onderzoek naar de positieve effecten van lichttherapie bij een ‘winterdip’ waarvan de medische benaming Seasonal Affective Disorder (SAD) is.

de voordelen van een daglichtlamp

Mijn ervaring met een daglichtlamp

Ik heb in het verleden al eens eerder een daglichtlamp gebruikt, maar helaas overleefde die lamp de verhuizing een paar jaar geleden niet en raakte het een beetje in de vergetelheid. En dat terwijl ik toch iedere winter weer wat lichte klachten heb.. Ik slaap dan bijvoorbeeld lastiger in, heb wat minder energie tijdens het opstaan en ook de concentratieproblemen spelen dan meer op. Nu zal het er op dit moment vast en zeker mee te maken hebben dat ik hoogzwanger ben en deze klachten hier ook bij horen, maar tóch ben ik blij sinds kort weer een daglichtlamp in huis te hebben.

Ik heb zelf deze compacte én betaalbare Medisana LT470 daglichtlamp in gebruik die voor €64,99 bij Coolblue te koop is. Het grootste voordeel van dit model is toch wel dat hij zo compact is dat je hem ook gemakkelijk aan de ontbijttafel of op je bureau kan neerzetten. Op die manier zet je hem al snel tijdens je normale dagelijkse routine aan om de voordelen ervan mee te krijgen zonder dat je er ‘apart voor hoeft te gaan zitten’. Ook heel erg fijn: de lamp is stil en flikkert niet. Ja, je krijgt een flinke lading licht over je heen (tot zo’n 10.000 lux) wat even wennen kan zijn maar het is in ieder geval niet storend en je hebt die sterkte nou eenmaal nodig om resultaat te bereiken. Verder bevat de lamp geen UV straling, mag deze officieel een medisch hulpmiddel genoemd worden, is hij eenvoudig met één knop te bedienen en kan je hem zowel neerzetten als aan de wand bevestigen.

De eerste paar keer was duidelijk even wennen en leek ik er hoofdpijn en wat duizeligheid van te krijgen. Eerst maar even beginnen met 10 minuutjes per dag en vandaaruit opbouwen.. en dat hielp! Na ongeveer een weekje gebruik merkte ik al lichte (maar duidelijk merkbare) positieve veranderingen dus ik ga er zeker nog even mee door als feel good kuurtje :)

–> Heb jij wel eens een daglichtlamp geprobeerd? Of spreekt het je aan eens uit te proberen?

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 december 2018 at 00:24

  Lijkt me heel erg handig.
  Dit ken ik niet.
  Ben er zo benieuwd naar…
  Heb ook erg veel last van die winterdip…

  Fijn weekend 😉

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 december 2018 at 19:57

   Wat vervelend dat je er zo’n last van hebt.. Dan zou een daglichtlamp zeker een uitkomst kunnen zijn! Fijne feestdagen alvast :)

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 21 december 2018 at 16:18

  Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het klinkt wel goed.. ‘Grappig’ wel dat je dit echt moet opbouwen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 december 2018 at 19:58

   Ja, is het ook zeker! Niet iedereen zal dit zo ervaren hoor, maar ik merk dat ik gelijk een half uur echt even teveel vond qua gevoel (hoofdpijn, lichtgevoelig..).

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.