Lifestyle

Life hacks | 4 handige baking soda tips

9 januari 2019

baking soda tips tricks

Ohhh, ik ben echt een sucker voor handige life hacks zoals deze! Als je regelmatig in de keuken staat om te bakken dan is baking soda (zuiveringszout) vast geen onbekend ingrediënt voor je. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder en maakt baksels lekker luchtig. Maar wist je dat baking soda ook in je huishouden en zelfs in je beautyroutine wonderen kan verrichten? Ik deel enkele handige baking soda hacks met je! 

Wat is baking soda eigenlijk?

Dit heel erg fijne witte poeder gebruik je dus normaal gesproken in de keuken als sterker alternatief voor bakpoeder om een baksel te laten rijzen en luchtiger te maken. Zeker in recepten waarin je werkt met zuren zoals citrussappen of -rasp en/of melkproducten zoals yoghurt en kwark kan het goed z’n werk doen. Er ontstaat dan een chemische reactie waardoor er zuren vrijkomen wat bubbeltjes veroorzaakt en zo zorgt voor een luchtiger deeg.

Let op: baksoda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat) is nièt hetzelfde als schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)! De tips in dit artikel zijn gemaakt met baking soda welke je kan vinden op de bakafdeling in de supermarkt, in gezondheidswinkels en bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.

‘Lees ook: Dit kan je allemaal doen met vaseline!’

baking soda tips tricks

Vier handige baking soda tips

1. Als beautyproduct

Hier zou je eigenlijk een heel afzonderlijk artikel over kunnen schrijven, want je kan baking soda op heel veel manieren in je beautyroutine gebruiken. Een klein beetje poeder gemengd met een druppel water maakt een natuurlijk deodorant, een papje van olie met poeder kan je als microscrub voor je lichaam gebruiken om dode huidcellen te verwijderen, het werkt prima als droogshampoo.. en je kan het als ingrediënt in homemade beautyproducten gebruiken! Dit liet ik al eens eerder zien in deze Beauty DIY voor het zelf maken van een whitening tandpasta of in een homemade voetenscrub.

2. Als keukenreiniger

Gebruik baking soda om supersnel je oven en/of combimagnetron mee schoon te maken. Meng simpelweg een beetje afwasmiddel, een klein beetje water en baking soda totdat er een dikker papje ontstaat. Breng dit aan de binnenkant van je oven aan met een sponsje, laat dit een half uurtje intrekken (kan je in de tussentijd met wat anders aan de slag) en neem vervolgens alles af met een schone spons die je af en toe uitspoelt met lauwwarm water. Zonder moeite veeg je zo al het vet en aanslag weg. Deze tip werkt trouwens ook heel goed op een inductie kookplaat (en/of keramische kookplaat) en om je wasbak weer als nieuw te laten stralen.

3. Om je haarborstel mee schoon te maken

Ik gebruik met m’n korte haren zelf geen haarborstel maar mijn vingers om te ontwarren, maar zeker toen ik nog langer haar had én voor de haarborstel van m’n dochter is dit een handigheidje om je haarborstel en/of kam goed schoon te kunnen maken. Verwijder eerst zoveel mogelijk haren met de hand als kan en knip de overige haren met een fijn schaartje hier en daar in. Zet een bakje met flink warm tot heet water neer en roer hier 3 eetlepels baking soda doorheen. Laat je haarborstel hier een minuutje of tien in weken. Hierna kan je eenvoudig hardnekkigere haren, restjes stylingproduct, vet- en vuilrestjes en dergelijke met de hand of hulp van een oude tandenborstel van je kam en haarborstel verwijderen en zijn ze weer als nieuw. Ook om je tandenborstel weer lekker schoon en fris te maken en te ontdoen van aanslag en restjes kan je deze een nachtje in een mengsel van water en baking soda zetten. De volgende ochtend even goed uitspoelen en je kan weer fris poetsen.

4. Tegen vervelende geurtjes

Baking soda staat erom bekend om zuren te binden en werkt daardoor ideaal als geurvreter. Het maskeert dus niet de vervelende luchtjes die er zijn, maar neutraliseert en verwijdert ze echt. Je kan dit dus gebruiken door bijvoorbeeld te mengen met water en als sopje de kattenbak te neutraliseren, zuig een beetje baking soda op in je stofzuiger tegen muffe luchtjes, strooi wat poeder over de bank, een stoel of je matras waar een ongelukje – door jezelf, kind(eren) of huisdieren – op gebeurd is, laat dit intrekken en zuig het poeder vervolgens op met een stofzuiger of strooi bijvoorbeeld wat in je (gym)schoenen en laat dit een nachtje intrekken voor je ze uitklopt en weer fris aan kan trekken.

–> Ben jij ook zo’n sucker voor life hacks zoals deze? Heb jij nog een aanvullende tip of een product wat je in je huis voor veel meer gebruikt dan waar het eigenlijk voor bedoeld is?

Liefs,
Desirée

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 13 januari 2019 at 01:20

  Heel erg handig en ik gebruik het voor de roosters van de afzuigkap.

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 9 januari 2019 at 19:59

  Handige tips! Ik heb een tijdje mijn haren ermee gewassen. Gewoon de Baking soda in een kopje water oplossen en hiermee je haar ´wassen´. Helpt ook goed als je een kleuring sneller uit je haar wilt hebben. Je haar wordt er na een tijdje wel erg droog van, daarom ben ik er toen mee gestopt. Maar ik gebruik het inderdaad ook als gootsteenontstopper en als deo :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 januari 2019 at 09:26

   Dankjewel voor je aanvullende tips, handig!

 • Avatar van lifestylestudiobo
  Reply lifestylestudiobo 9 januari 2019 at 09:41

  Ik gebruik het om sneakers mee schoon te maken, werkt heel goed

 • Avatar van Carolien
  Reply Carolien 9 januari 2019 at 08:10

  Handige tips! Je kunt het ook gebruiken in een lauwwarm drankje om naar de wc te kunnen bij verstopping. Maar het reinigd je darm ook waardoor oude etensresten ook ‘gelost’ worden. Stopt ook maagzuur. Gebruik het voor nog veel meer dingen, super handig!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2019 at 08:38

   Oeh, dat vind ik ook best goed klinken en ga ik zeker eens proberen. Dankjewel voor de tip!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 januari 2019 at 07:50

  Fijne tips👌🏼
  Ik gebruik het sinds kort ook….

  Een fijne dag 😉

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2019 at 08:39

   Dankjewel! Handig he, zo’n product wat je voor veel doeleinden kan gebruiken :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.