Mama & Kind Persoonlijk

Personal | Hoe we Shae voorbereiden op de baby

7 januari 2019

kind voorbereiden op baby tips
Ik vind het echt enorm leuk om te merken hoe jullie als lezers meeleven met deze zwangerschap. Er komen veel leuke reacties, berichtjes en mailtjes op en dit allemaal met jullie te kunnen delen blijft bijzonder. Ook komen er regelmatig vragen binnen, waarvan deze de laatste tijd misschien wel het meest vaak. Hoe wij Shae voorbereiden op de komst van de baby? Ik deel graag met je hoe wij dit aanpakken! 

‘Lees ook: Zó ziet de babykamer eruit.’

Het scheelt natuurlijk enorm dat Shae deze maand 5 jaar zal worden. Er zit dus een redelijk flink leeftijdsverschil tussen de kindjes met misschien wel als grootste voordeel dat Shae alles heel bewust mee krijgt. Ik kan er met haar goed over in gesprek gaan, ze begrijpt heel erg veel, kan haar emoties erover uiten en leuk meedenken met het één en ander als voorbereiding op de komst van de baby. Maar laten we realistisch zijn: Shae is dadelijk 5 jaar lang gewend al onze aandacht voor zichzelf te hebben en zal dat toch ineens moeten gaan delen met haar zusje. Een wat serieuzer plan van aanpak om haar voor te bereiden leek ons daarom wel slim!

Boekjes lezen

Samen boekjes lezen is denk ik wel één van de dingen waarbij we merken dat ze echt het meeste aan informatie binnen krijgt. En door het interactief te doen, rustig voor te lezen en ruimte over te laten voor vragen tussendoor wordt het zo bijna een spelletje. Eén van ons leest een stukje voor en vervolgens stellen óf wij óf Shae een vraag over iets dat we gelezen hebben of wat er op een afbeelding staat.

Het ene boek (Wat zit er in je buik, mama?) dat we gekregen hebben van de moeder van een schoolvriendinnetje van Shae is meer voor de fun, maar zeker een aanrader en ze kan er flink lol in hebben het door te bladeren en onder de flapjes te kijken. Het andere boek (Een baby’tje op komst) is meer informatief en nodigt uit tot interactie over de komst van haar zusje en de veranderingen die dat met zich mee zal brengen.

Mee laten kiezen

Ook dit is weer heel erg prettig omdat ze wat ouder is! We kunnen haar meenemen naar een babywinkel of mee laten kijken tijdens een online shopping sessie en stellen haar daarbij regelmatig een vraag. Bijvoorbeeld door twee boxpakjes de lucht in te houden en vragen welke zij zou kiezen voor haar zusje. Of in de bouwzaak door te vragen welke kleur roze het beste past bij de blauwe muur. Het zijn kleine dingen, maar we merken hierdoor wel dat ze echt meeleeft en ook duidelijk heel trots is op keuzes die zij gemaakt heeft!

Een aftelposter

Wat misschien een nadeel is van het grotere leeftijdsverschil, is dat ze veel meer stil kan staan bij bepaalde dingen. Zoals hoelang het nog duurt voordat de baby er is terwijl ze nog niet echt goed weet hoelang een week, laat staan een maand duurt. Ik ging op zoek naar een aftelposter hiervoor en slaagde erin een leuke te vinden bij Suede Design. Zo mag ze op de wisseldag naar de volgende zwangerschapsweek telkens een sticker plakken waarop vervolgens staat hoe groot/lang/zwaar de baby op dit moment is. Ze neemt deze stickerplaktaak heel serieus ♥

Aftellen maar!

Waar Shae overduidelijk heel erg enthousiast is over de komst van haar zusje merken we ook dat er soms wat onzekerheid om de hoek komt kijken. Door de tijd te nemen voor haar vragen, haar niet weg te houden bij spulletjes voor de baby, haar bij alles wat mogelijk is te betrekken, realistisch te zijn, de aftelposter, het voorlezen van boekjes over dit onderwerp en ook de ruimte te bieden voor eventuele negatieve gevoelens (jaloezie, verandering..) en hier proberen zo goed mogelijk mee om te gaan hopen we dat we hierin het beste mogelijk te hebben gedaan als voorbereiding op de baby.

–> Heb je nog aanvullende tips? Voor de fase tot aan de bevalling of juist voor hierna wanneer het zusje er eenmaal is, dan hoor ik ze graag van je :)

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Sonja Van de Sande
  Reply Sonja Van de Sande 7 januari 2019 at 19:04

  Ik denk dat het voor meisjes leuker is. Althans ik heb er niet zo veel mee gedaan, de oudste had er niet zo’n behoefte naar. Toen Yuri werd geboren was hij veel meer er mee bezig.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 januari 2019 at 08:32

  Zulke fijne tips 👌🏼
  Mooie foto van jullie samen.
  Jullie doen het zo goed….
  Ik had ook hetzelfde gedaan met mijn kinderen.
  Er zat nog wat meer leeftijdsverschil tussen beiden….
  Ook scheelde dat de oudste een meisje was….
  Soms haar iets moois laten uitzoeken voor de baby, zoals een knuffel of zo…
  Helpen met de meubels uitzoeken etc….
  Ook meenemen om naar het hartje te luisteren en een echo te zien….

  Een fijne dag 😉

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2019 at 14:18

   Dankjewel voor je complimenten! Het meegaan naar echo’s vindt Shae trouwens ook helemaal geweldig en dan meezoeken naar herkenbare lichaamsdelen, neusje, voetje etc. <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.