Carrière & Geld Lifestyle

Girlboss interview met Nienke van de Water van Dreamkey Design

12 februari 2019

Nienke van de Water, Dreamkey, interview ondernemen
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Nienke van de Water van Dreamkey Design. 

GIRLBOSS

“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Girlboss Interview met Jisca Rebel van Balans Planner.’

Nienke van de Water, Dreamkey, interview ondernemen

Girlboss Interview met Nienke van de Water

1. Wie ben je?
Ik ben Nienke van de Water, 30 jaar en ik woon in het mooie Haarlem.

2. Omschrijf het bedrijf/merk en hoe lang het bestaat.
Ik heb sinds juli 2011 een eigen stationery webwinkel, inclusief mijn eigen merk Dreamkey Design. Inmiddels al ruim 7,5 jaar dus. Ik verkoop allemaal inspirerende producten voor je werkplek, zoals mooie notitieboekjes, planners, schrijfwaren etc. Sinds 1 oktober 2018 ben ik nog een nieuw bedrijf gestart, Dreamkey Life waarbij ik me meer richt op persoonlijke ontwikkeling & het ondernemerschap.

3. Waar komt jouw liefde en passie voor ondernemen en de keuze voor papierwaren vandaan?
Tijdens mijn opleiding kwam ik op het idee om als hobby een webwinkel te starten, om mijn eigen ontwerpen te verkopen. Toen ben ik mijn webwinkel begonnen, en inmiddels een beetje uit de hand gelopen, haha. Nu is het inmiddels sinds 4 jaar echt mijn fulltime baan.

Mijn liefde voor papier komt voort uit mijn opleiding als grafisch ontwerper, waar ik veel mocht werken met papier. In een digitale wereld vind ik het dan ook heerlijk om ook echt fysiek iets in handen te hebben.

4. Op welk punt besloot je om er helemaal voor te gaan en begon je fulltime te ondernemen?
Ik merkte dat het steeds lastiger combineren was, een parttime baan en parttime als ondernemer. Ik moest elke dag de pakketjes wegbrengen, maar als ik moest werken betekende dat dat ik in de bus stapte met alle pakketjes, en ’s avonds na een werkdag weer heel de avond bezig was met alle bestellingen van die dag. Ook merkte ik dat ik steeds meer op zag tegen de dagen dat ik moest werken voor een baas. Mijn contract liep ergens in januari af en voordat het gesprek plaatsvond over eventuele verlenging, besefte ik me dat ik eigenlijk liever fulltime ondernemer werd. Toen heb ik de beslissing genomen daar te stoppen en had ik ook nog enkele maanden om te sparen.

5. Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Altijd dicht bij jezelf blijven, met alles wat je doet. Laat je niet afleiden door wat anderen doen, maar doe het vooral op je eigen manier.

Nienke van de Water, Dreamkey, interview ondernemen

6. Waar zie je jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
Momenteel ligt de focus meer op Dreamkey Life en staat de webwinkel op een lager pitje. Ik verwacht over 5 jaar dat de webwinkel een kleiner onderdeel van Dreamkey Life zal zijn. Ondersteunende producten om binnen je onderneming echt dicht bij jezelf te blijven, jezelf te ontwikkelen als persoon en vanuit inspiratie en authenticiteit te ondernemen.

7. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Haha ik weet niet echt of ik een gemiddelde dag heb. Vroeger was ik altijd enorm druk met de webwinkel, maar afgelopen jaar heb ik erg veel uitbesteed. De opslag & verzending gebeurt nu door een extern bedrijf en ook social media heb ik uitbesteed. Het enige wat ik elke dag moet doen is de klantenservice, dus mailtjes beantwoorden en daarbij af en toe wat nieuwe producten inkopen & online zetten.

Omdat ik zoveel heb uitbesteed is er meer tijd voor Dreamkey Life waarbij ik veel meer de diepgang opzoek. Daarbij leef ik erg vanuit inspiratie, wat voelt op die dag goed om te gaan doen. Niks moeten maar volledig voelen waar ik op dat moment zin in heb.

8. Wat is het grootste leerpunt uit je carrière?
Dat het ook moeiteloos mag zijn. Je hoeft niet altijd keihard te werken om succes te hebben. Je hebt zelf de regie in handen dus kan je ook zelf je dagen inrichten zoals je wilt. Dus kijk vooral wat je zelf fijn vindt werken. Ik ben de eerste aantal jaren echt continu aan het werk geweest en vergat daarin compleet mezelf en mijn eigen geluk. Ik was alleen maar vanuit m’n hoofd heel druk bezig en vergat dat ik ook een hart heb. Juist die balans vinden is enorm belangrijk. Eerst contact maken met je gevoel, waar word je gelukkig van, en dan pas met je hoofd wat vanuit dat gevoel gaan creëren.

9. Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Internet en een computer! En inmiddels zou ik ook niet meer zonder het fulfilment bedrijf willen dat mijn opslag & verzending regelt, en een VA die mijn social media regelt. Dit creëert voor mij wel de vrijheid om te kunnen doen wat ik graag wil doen.

Natuurlijk kan ik ook niet zonder Facebook en Instagram en mij Adobe programma’s zoals Illustrator, Photoshop en Indesign. Inmiddels ook (na 7,5 jaar mag het wel eens) op zoek naar een boekhouder voor m’n administratie. Oja, ook een koppeling tussen m’n webwinkel en administratie software is HEEL waardevol! Zoveel mogelijk proberen te automatiseren.

10. Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemer kunnen geven?
Vooral het dicht bij jezelf blijven en je niet teveel aan te trekken van wat andere ondernemers doen. Ja je kunt je er door laten inspireren, maar probeer het altijd eigen te maken. En blijf altijd in contact met je gevoel. Doe wat voor JOU goed voelt, ondanks wat anderen er misschien van zullen denken. Het is jouw onderneming/leven en dat kan je precies zal inrichten zoals jij wilt.

–> Neem zeker een kijkje op de website van Nienke, want Dreamkey Design is echt een aanrader van een webwinkel als je op zoek bent naar stijlvolle en praktische kantooraccessoires en/of papierwaren ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 12 februari 2019 at 13:13

    Zo leuk en wat een zeer goede ondernemend persoon.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.