Carrière & Geld Media

How to | Met deze tips kan je veilig online werken

21 februari 2019

veilig online werken tips
Als ondernemer krijg ik vaak de vraag hoe ik er nu voor zorg dat alles wat ik online doe veilig blijft en of ik mijn tips hiervoor wil delen. Nu hoor je mij zeker niet zeggen dat ik met betrekking tot dit onderwerp alle wijsheid in pacht heb, maar ik wil zeker mijn tips delen over hoe je het beste veilig online te werk kan gaan. Maak je geen zorgen: heel erg technisch zal ik niet worden in dit artikel want eigenlijk komt het vooral neer op je gezonde verstand gebruiken. Of je je computer nu zakelijk of persoonlijk gebruikt: met deze tips kan je in ieder geval veilig online aan de slag. 

‘Lees ook: In 5 stappen een opgeruimde mailbox.’

Veilig online werken doe je zo!

Gebruik je verstand
Er zijn natuurlijk een heleboel externe factoren die invloed kunnen hebben of jouw PC veilig is, maar de meeste fouten die gemaakt worden zijn die door de computereigenaar zelf. Gebruik dus vooral je verstand als je veilig online wil werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderstaande tips:

– let op wat je download en of dit van een betrouwbare bron af komt
– zorg dat je (draadloze) netwerkverbinding goed beveiligd is met een wachtwoord zodat derden er geen toegang toe hebben
– open niet zomaar alle bijlages uit e-mails, nog beter: open niet eens alle e-mails! Ken je de afzender niet en zegt de onderwerpregel je ook niks? Grote kans dat deze mail spam is en daarbij wellicht een virus, spyware of phishing link bevat
– staat er een link in een mail om op te klikken, check dan eerst de URL door er met je muis op te gaan staan zónder te klikken. Klopt de URL dan kan je er gerust op klikken, maar bij twijfel: doe het dan vooral niet!

Werk updates bij
Het is niet voor niks dat een computer- of softwarefabrikant een update uitbrengt. Zorg dat je updates van jouw computer, workstation of laptop en/of software dan ook up to date houdt. Het is een kleine moeite en kan veel leed voorkomen. Verouderde software is namelijk een makkelijk doelwit voor hackers. Zorg dat ook de meest recente antivirusdefinities geïnstalleerd zijn en laat je PC regelmatig scannen om eventuele problemen tijdig op te sporen.

– Ben je op zoek naar een goede workstation? Neem dan eens een kijkje bij Ikbenstil

Gebruik sterke wachtwoorden
Zorg dat je met sterke wachtwoorden werkt  en dat je deze met enige regelmaat verandert. Ze beschermen tenslotte jouw persoonlijke gegevens dus ga hier zorgvuldig mee om! Gebruik bijvoorbeeld geen namen van mensen die dichtbij je staan of een geboortedatum, gebruik niet voor iedere inlog hetzelfde wachtwoord, maak in je wachtwoord gebruik van hoofdletters, kleine letters en leestekens door elkaar en zorg dat deze minimaal 8 tekens lang is. Op deze manier wordt een wachtwoord kraken geen eenvoudig klusje.

Cloudopslag of back-ups op een externe schijf
Persoonlijk ben ik geen liefhebber van cloudopslag, puur en alleen omdat al je bestanden, foto’s en persoonlijke gegevens dan simpelweg online terug te vinden zijn voor iemand die kwaad zou willen. Cloudopslagdiensten als Google Drive, OneDrive, iCloud en Dropbox zijn enorm populair, maar het brengt risico’s met zich mee. Je geeft je informatie namelijk aan derden en bent daarbij afhankelijk van het (beveiligings)systeem van een andere partij als het om joúw gegevens aankomt. Wat mij betreft is een externe harde schijf of een mobiele SSD een veiligere mogelijkheid om je gegevens op te slaan.

–> Heb je zelf nog aanvullende tips als het om veilig online werken gaat? Deel ze dan via de reacties onder dit artikel. Sharing is caring! :)

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 februari 2019 at 09:46

  Wat een goede en zeer fijne tips 👌🏼
  E-mails zijn vaak zonder dat men het weet spam…
  Die open ik niet als ik de afzender niet ken…
  Ook als ik in de normale mailbox iets zie wat spam is doe ik het direct in ongewenste postvak….
  Updates doe ik altijd want het nieuwste wil men graag en bijblijven ook. .

  Een fijne dag 😉

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.