Mama & Kind Persoonlijk

Personal | Cate 2 maanden update

28 maart 2019

Cate 2 maanden
Wow, het is alweer twee maanden geleden dat Cate geboren werd. Het waren, op z’n zachtst gezegd, best vermoeiende maanden en het is er dan ook nog niet van gekomen eerder een update te plaatsen na haar geboortebericht. We zijn inmiddels dus twee maanden verder en het leek me tijd voor een update over Cate en hoe het met ons gaat. 

‘Lees ook: Welkom op de wereld, lieve Cate.’

Cate 2 maanden

Verborgen reflux en onrust
Dat je je onderbuikgevoel als moeder (of gewoon als vrouw, als mens) niet moet negeren is wel weer gebleken. Al in de kraamweek had ik het idee dat er iets niet helemaal klopte. Ik merkte heel veel onrust bij Cate en dat gaf me een machteloos gevoel. Natuurlijk hebben de meeste pasgeboren kindjes wat opstartproblemen, maar ik voélde gewoon dat er iets echt niet klopte. Het werd echter door de kraamhulp en verpleegkundige in de kraamweek weggewuifd en “het zou allemaal wel loslopen”. Een week later kwam het consultatiebureau langs voor de intake en hier ging het ongeveer hetzelfde.. Onze frustratie groeide en we voelden ons machteloos om de situatie.

Inmiddels namen de klachten bij Cate toe. Veel verslikken, overstrekken, haar nekje naar achteren gooien, pijnlijke snoetjes trekken, kermen, heel gulzig of juist heel langzaam drinken, enorm veel huilen, veel te snel en enorm onregelmatig melden voor een volgende voeding, eigenlijk de hele dag door zurig uit haar mondje ruiken, niet willen liggen, een rochelend geluid uit haar keeltje.. Met de dag leek het erger te worden. Ik besloot actie te ondernemen door op mijn strepen te gaan staan bij de huisarts en voor we het wisten kregen we een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor de kinderarts op de huilbaby-afdeling. Want ja, hier had ze óók alle symptomen van.

Al heel erg snel was het duidelijk: Cate heeft verborgen reflux en had op dat moment een ‘verbrande’ slokdarm van al het maagzuur wat de hele dag heen en weer gaat. Te sneu voor woorden, maar het verklaarde een heleboel. Samen met de kinderarts hebben we een boel leefregels doorgenomen, hebben we veel tips gekregen én zijn we begonnen met medicijnen die ervoor zorgen dat het maagzuur minder zuur is. Want helaas is er niks te doen aan de verborgen reflux zelf, dan af te wachten tot ze eroverheen groeit en het maagklepje wel goed zal sluiten zodat de voeding niet meer terug omhoog komt. Bij verborgen reflux komt er de hele dag door de voeding terug omhoog, maar wordt het niet uitgespuugd waardoor het vervolgens weer terug naar de maag gaat. En dit de hele dag door waardoor het maagzuur met de voeding heen-en-weer blijft gaan. Dit brandt in de keel en verklaart de onrust, pijnlijke gezichtjes, verdriet, zurige geur, verslikken, hik, onrustig drinken etc.

Zoals je je kan indenken hakken weken met een pasgeboren kindje wat uren en uren op een dag huilt er flink in. Zowel voor ons als ouders en grote zus, helemaal omdat de normale dagelijkse dingen zoals werk, huishouden, Shae naar school brengen en ophalen, speelafspraakjes en dergelijke ondertussen ook weer doorgingen. Gelukkig durf ik nu heel voorzichtig te zeggen dat er vooruitgang is. We hanteren de hele lijst van ‘leefregels’ bij verborgen reflux en dit – samen met het gebruik van de medicijnen – maakt een wereld van verschil. En dat brengt me tot het volgende punt.

Cate 2 maanden

Ritme
Door de verborgen reflux en de klachten en onrust die dat met zich meebrengt, was het heel erg lastig om naar een ritme toe te gaan werken. Kindjes met verborgen reflux hebben namelijk de neiging de hele dag door te willen drinken, omdat de warme vloeistof de verzuurde slokdarm verzacht. Maar, doordat ze vanwege de pijn en het huilen moe zijn gaat het drinken de ene keer juist heel gulzig en snel, dan weer superlangzaam , dan wel een hele voeding, dan maar een paar slokken.. Geen touw aan vast te knopen en een ritme was dus ver te zoeken.

Nu de verborgen reflux voor zover dat kan ‘onder controle’ lijkt te zijn beginnen we pas sinds ongeveer een twee weekjes naar een redelijk ritme toe te werken. En wat geeft dat een rust! Ik kom er binnenkort nog uitgebreid op terug welke tips wij andere ouders die hiermee worstelen mee willen geven, want anders wordt dit artikel wel heel erg lang..

Groeien als een malle
Ondanks alles groeit Cate als een malle! Komende dinsdag hebben we alweer ons tweede bezoekje aan het consultatiebureau en zal ze haar eerste prikjes krijgen. De vorige keer was ze al een paar centimeter gegroeid en woog ze ruim 4,5 kilo. Maar ik denk dat er nu maar zo een kilo bovenop kan zitten en dat ze ook in de lengte een spurtje heeft gehad. Veel van de kleding in maat 56 begint nu namelijk ook al te klein te worden. Slik. Wat gaat dat hard!

Cate 2 maanden

Shae
Grote zus doet het echt heel erg goed. Het is bizar hoe snel het went dat we nu met z’n viertjes zijn en hoe lekker Shae meegaat in deze toch best wel grote verandering. Ze is enorm trots, helpt waar maar kan, geeft kusjes en knuffels in overvloed, zingt liedjes en troost Cate als ze moet huilen en er is geen spatje jaloezie te merken. Zeker omdat ze toch vijf jaar lang al onze aandacht voor zichzelf had, hadden we ons toch wel voorbereid op wat jaloezie. Aan de andere kant: er zit vijf jaar tussen, waardoor ze veel begrijpt en beter kan behappen. Wat ben ik toch enorm trots op haar ♥

Ik voel me namelijk regelmatig schuldig naar Shae toe vanwege alle onrust, de zorgen en het vele huilen van Cate. Maar gisteren, tijdens het terug wandelen van school naar huis, zei ze ineens: “Mam, ik vind het zo leuk een zusje te hebben gekregen. Ik vind het zo leuk en Cate is zo lief!” Nou, dan kan je me opvegen, moet ik m’n tranen drogen en weet ik dat het allemaal wel goedkomt en besef ik me maar al te goed dat kinderen – gelukkig – heel weerbaar zijn.

Cate 2 maanden

Eerste lachjes en geluidjes maken
Dat we nu weer helemaal terug op de roze wolk zitten mag wel duidelijk zijn. Cate voelt zich sinds ongeveer twee weken een heel stuk beter, we krijgen meer rust, komen ’s nachts aan meer slaap toe en het zal er vast ook mee te maken hebben dat ze begonnen is met lachen. Maar echt: van verlegen glimlachjes tot grote gulle open-mond-schaters zonder geluid. Stralende oogjes zodra je tegen haar begint te kletsen en af en toe komen er al verrassende geluidjes uit. Alsof ze ons probeert te imiteren? Wat is het toch een lief meisje, een verrijking in ons leven en het lijkt net alsof ze er al jaren is. Bizar hoe dat werkt :)

Volgens mij heb ik jullie tot zover weer even lekker bijgekletst. Tot de volgende keer!

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Wvn86
  Reply Wvn86 18 februari 2021 at 01:25

  Ik lees hier dat er nog een post zou komen met de leefregels voor verborgen reflux maar kan die niet vinden? Ben wanhopig op zoek naar tips want tot nu toe helpt weinig bij ons zoontje maar ik wil het liefst maagzuurremmers voorkomen als het kan… ben heel benieuwd naar jullie leefregels.. alvast bedankt

 • Avatar van Liset - Beautydagboek
  Reply Liset - Beautydagboek 28 maart 2019 at 12:02

  Och, wat vervelend voor Cate dat ze verborgen reflux heeft! Dat moet voor haar en voor jullie wel even intens zijn. Ik hoop dat ze er gauw overheen groeit en zich wat lekkerder gaat voelen na een voeding. Fijn dat het voor de rest allemaal goed gaat!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 28 maart 2019 at 09:38

  Lijkt me verschrikkelijk te weten dat er iets aan de hand is, maar daar niet in te worden bijgestaan. Goed dat jullie nu weten wat het is en ernaar kunnen handelen!

 • Avatar van Bregje De haas
  Reply Bregje De haas 28 maart 2019 at 08:50

  Oh wat sneu voor de kleine! Hier ook allebei verborgen reflux gehad in combi met koemelkintollerantie. Met 14 maanden was de reflux over. Dus het komt goed, uiteindelijk!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 maart 2019 at 09:00

   Daar houden we inderdaad maar aan vast! En tot die tijd alles zo comfortabel mogelijk zien te maken :)

 • Avatar van Judith Bleeker
  Reply Judith Bleeker 28 maart 2019 at 06:59

  Wat fijn dat het nu beter gaat. Je gevoel is zo belangrijk. Goed dat je doorgezet hebt.
  Hier hetzelfde met onze niet meer zo kleine meid. Iedereen zei ”spugen doen ze allemaal’ etc. Slecht slapen, lijfelijke onrust. Ik heb altijd gezegd dat ze koemelk eiwitallergie heeft. Nu na 11 maanden is de diagnose eindelijk gesteld. 11 maanden van veel ziek zijn, slecht slapen, spugen en maagzuur. Vermoeiend dat niemand luistert.
  En dan nu t spel van de verzekeraar. Die wil dat je regelmatig melk gaat geven om te kijken of ze nog wel allergisch is en je recht hebt op vergoedingen. Arme ukkies

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 maart 2019 at 09:01

   Zo frustrerend he.. Jij/jullie ook sterkte!!

 • Avatar van Aïde
  Reply Aïde 28 maart 2019 at 06:21

  Wat is het toch een heerlijk meisje. Dank je wel voor je eerlijke update. Verdrietig te horen dat je zo moest vechten om gehoord te worden. Hoop dat je vanaf nu aan serieus genomen wordt als je iets aanvoelt. Heel veel succes met deze twee schatten van meiden. Zo lief wat Shae ook zei over haar onderweg naar huis. Hoop dat onze zoon ook zo blij is met zijn broertje of zusje straks in Juni. Liefs, Aïde

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 maart 2019 at 09:03

   Maar echt, met al die onrust, de zorgen en het vele huilen voel ik me regelmatig heel schuldig naar Shae toe. Maar als ze dan zoiets zegt, dan schiet ik helemaal vol..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 maart 2019 at 06:15

  Jeetje dat is verschrikkelijk….
  Wat een begin zeg…
  Helaas dat velen de ouders niet willen begrijpen en als het zover is dan is het te laat…..
  Gelukkig dat jij erop bleef staan dat er iets moest gaan gebeuren.
  Fijn dat het nu wat beter gaat en dat het verschil te merken is….
  Ze groeit echt heel goed.
  Super schattig om haar grote zus samen met haar te zien.
  Bij mijn meiden is het leeftijdsverschil nog veel groter en dan is het zo fijn als ze zorgzaam en zeer behulpzaam zijn….

  Sterkte en geniet ze….. Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.