Ik ben echt een enorme liefhebber van havermoutpap, maar een beetje afwisseling in de keuken voor m’n ontbijt of lunch is ook wel eens welkom. Het is misschien ietsjes meer tijdrovend dan een kommetje havermout maken, maar geeft me echt zo’n comfort food vibe. Perfect voor op een druilerige dag om mee op te warmen of wanneer je wel wat extra energie kan gebruiken, want deze rijstepap met zilvervliesrijst is net zo lekker alleen een stuk gezonder!
‘Lees ook: Recept voor bananenbrood met skyr en blauwe bessen.’
Rijstepap met zilvervliesrijst
Ingrediënten
– 150 gram zilvervliesrijst (ik gebruik de biologische variant van Albert Heijn)
– 500 ml melk (ik gebruik een halfvolle variant, maar plantaardige melk kan ook)
– het vanillemerg uit een vanillestokje
– 1 eetlepel honing
Bereidingswijze
1. Spoel de rijst in een zeefje onder stromend koud water goed af
2. Breng in een steelpan de melk zacht aan de kook en voeg de honing en vanillemerg toe
3. Voeg de rijst toe aan de melk en breng dit zachtjes aan de kook
4. Laat de rijst in ongeveer een half uur lang de melk opnemen op een zacht pruttelend vuurtje en blijf er regelmatig goed doorheen roeren.
Je kan deze rijstepap met zilvervliesrijst gelijk warm eten of je laat hem een nachtje staan waardoor de rijst nog meer vocht op zal nemen en zachter zal worden. Natuurlijk nooit zó zacht als een rijstpap met dessertrijst, maar met een subtiele bite. Qua voedingswaarde zit je met deze rijstepap met zilvervliesrijst in ieder geval wel goed, want deze hoeveelheid bevat ruim 30 gram aan eiwitten en zo’n 6 gram aan vezels. Het maakt ongeveer 2 normale ontbijt/lunchporties of 4 tussendoortjes.
De rijstpap is op deze manier al smaakvol van zichzelf, maar je kan er ook lekker mee variëren. Meng hem koud met een flinke lepel kwark of skyr, voeg verse fruitmoes, (gedroogde) blauwe bessen, stroop, basterdsuiker, een fijngesneden appeltje en wat kaneel toe.. Kortom: varieer er lekker mee en geniet!
–> Wat is jouw favoriete comfort food als het op ontbijt of lunch aankomt?
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Hoe lang kan ik een pan rijstepap bewaren als ik dit zondagochtend maak?
Hi Cynthia, als je de rijstepap helemaal laat afkoelen en dan in een goed afgesloten vershouddoos/bewaarbak in de koelkast zet kan je hier gerust nog meerdere dagen van genieten. Enjoy!
Voeg de rijst aan melk toe, is dit ongekookte rijst of gekookt?
Hi Kim, het gaat hier om ongekookte rijst :)
Leuk receptje, alleen “voeg de melk aan de melk toe”? 😉
Hi Anneke, het is inmiddels aangepast. Dankjewel voor je oplettendheid! :)
Wat ziet dit er heerlijk uit 👌🏼
Ik zal het zeker ook eens maken….
Ben niet zo een rijstepap eter?
Voor dit maak ik een uitzondering.
Xoxo
Leuk om te horen dat je dit recept dan toch een kansje wil geven. Eet smakelijk alvast!