Lifestyle

Health | PCOS, hormoonstoornis nummer één

12 mei 2019

PCOS gastblog Myriam Koning, Healthy Hormones
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: PCOS is een minder bekende, maar wel veel voorkomende hormonale disbalans bij vrouwen. 1 op de 10 (!) vrouwen heeft symptomen van PCOS, maar gek genoeg weten heel veel mensen niet van het bestaan van dit syndroom af. In deze gastblog vertelt Myriam Koning van Healthy Hormones je er graag wat meer over. 

Wat is PCOS?
De afkorting PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Klachten die horen bij PCOS komen vaak en breed voor en daarom is het meestal niet direct duidelijk dat PCOS de oorzaak is. Door de verstoorde hormoonbalans kunnen klachten ontstaan zoals acne, haaruitval, overbeharing (meer haargroei in het gezicht), stemmingswisselingen, overgewicht, haaruitval op het hoofd, vet dat zich concentreert op de heupen (love handles) en skin tags. Wat vooral kenmerkend – en goed te laten onderzoeken – is dat bij PCOS de eicellen niet groot genoeg groeien in de eierstokken waardoor er geen eisprong is. Hierdoor hebben vrouwen met PCOS vaak een heel onregelmatige cyclus of worden ze niet meer ongesteld. Met als effect dat ze beperkt of zelfs niet vruchtbaar zijn.

Niet de oorzaak maar de symptomen aanpakken
Veel van de PCOS symptomen worden gemaskeerd door de anticonceptiepil. Wanneer de diagnose wordt vastgesteld door een arts is het (blijven) slikken van de pil meestal de voorgestelde oplossing. Echter pakt dit niet de oorzaak van het probleem aan.

Bovendien is de pil geen praktisch oplossing wanneer iemand graag zwanger wil worden.. En dit is het stadium waarin vrouwen er pas achter komen dat ze PCOS hebben; ze stoppen met de anticonceptiepil en worden dan ineens niet meer of onregelmatig ongesteld. De huisarts verwijst door naar een gynaecoloog die de diagnose PCOS stelt, en de meest voorgestelde optie is dan starten met een hormoonbehandeling.

Enkele tips
Het kan heel goed dat je niet zit te wachten op het slikken van de pil of op een hormoonbehandeling om zwanger te raken. Heb je zelf PCOS of heb je het vermoeden? Door een paar veranderingen pak je namelijk de oorzaak (je verstoorde hormonen) aan waardoor ook je PCOS klachten verdwijnen.

– Wat en hoe je eet is van grote invloed. Voor veel vrouwen met PCOS is het bijvoorbeeld belangrijk om hun bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.
– Naast voeding speelt stress ook een rol bij de hormoonbalans. Het inplannen van meer ontspanningsmomenten is heel belangrijk. Bijvoorbeeld door gewoonweg dingen te doen die je leuk vindt. Maar ook yoga of meditatie brengen je lichaam in de ‘ontspanningsstand’ waarmee je de natuurlijke balans van je hormonen helpt herstellen.
– Ook is er een aantal supplementen dat bewezen effectief is bij PCOS.

Het goede nieuws is dus dat je met de juiste kennis en motivatie zelf heel veel kunt doen om je hormonen meer in balans te krijgen waardoor een eventueel hormoontraject bij de gynaecoloog niet de enige oplossing hoeft te zijn. Met de juiste mix van maatregelen kun je zelf je met je klachten aan de gang en wellicht daardoor alsnog (op een natuurlijke manier) zwanger raken.

PCOS gastblog Myriam Koning, Healthy Hormones

Healthy Hormones
Ik ben Myriam Koning en heb zelf jarenlang last gehad van de gevolgen van PCOS. Ik zat niet lekker in mijn vel, werd niet meer ongesteld en had wekelijks ontzettend last van hoofdpijn. Na verschillende onderzoeken werd uiteindelijk de diagnose PCOS gesteld. Ik werd naar huis gestuurd met de mededeling dat ik terug kon komen wanneer ze graag zwanger wilden worden.. Ik besloot het er niet bij te laten zitten en het heft in eigen handen te nemen. Zo ben ik me gaan verdiepen in hormonen en hoe het aanpassen van mijn levensstijl me kon helpen de klachten te verminderen. Inmiddels ben ik klachtenvrij en een gelukkige moeder van 2 gezonde zonen.

Met haar bedrijf Healthy Hormones helpt Myriam andere vrouwen met PCOS om hun levensstijl op een persoonlijke en positieve manier te veranderen zodat ze op een natuurlijke manier hun PCOS klachten kunnen verminderen. Dit doet ze door middel van het delen van informatie, tips, recepten en workshops. Ook biedt ze een gratis PCOS curcus aan vol tips en adviezen.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 12 mei 2019 at 10:06

    Hier had ik nog nooit van gehoord.
    Goed dat jij hier aandacht aan besteed om het bespreekbaar te maken…..

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.