Lifestyle Persoonlijk

3 tips voor een positieve mindset

3 mei 2019

positieve mindset tips
Ik geloof dat je mindset iets heel krachtigs en moois is. Iets dat je 100% zelf in de hand hebt en wat je toe kan passen op iedere situatie die je meemaakt of overkomt. Je hebt namelijk op ieder moment zélf in de hand hoe je ergens mee omgaat en wat de volgende stap is die je zal nemen. Eerlijk, het heeft echt wel even geduurd voor ik in de gaten had hoe ik een positieve mindset voor me kon laten werken, maar het leerproces en de mindset die ik nu heb vind ik iets heel erg moois en het brengt me veel. Iets dat ik iedereen gun en daarom deel ik hierbij een paar tips met je om die eerste stappen te kunnen zetten. 

Tips voor een positieve mindset

1. Blijf niet in het negatieve hangen
Natuurlijk mogen negatieve gedachtes en gevoelens er zijn en soms mag je ook gewoonweg flink kwaad, boos en gefrustreerd zijn om een bepaalde situatie. Maar laat het niet je leven in beslag nemen. Blijvende negatieve gedachten en gevoelens helpen ons niet verder te komen en kunnen je zelfs flink naar beneden halen zodat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Natuurlijk zijn sommige dingen oneerlijk, gaat niet alles zoals je wilt en heb je niet alles wat er gebeurt of wat je overkomt zelf in de hand. Maar hoe je met de situatie omgaat heb je wél 100% in eigen hand. Kies je ervoor na een gebroken nacht in je huiskloffie de hele dag lamlendig te bankhangen of fris je jezelf op en maak je er die dag juist gewoon het beste van? Blijf je na een bepaalde situatie in een slachtofferrol hangen of besluit je juist om ervoor te kiezen dóór te gaan? Door bewust stil te staan bij die omschakeling in je gedachten, zal je merken dat je je direct ook een stuk sterker zal voelen.

2. Wees dankbaar
We zijn – helaas – heel erg snel geneigd om te blijven hangen in alles wat niet goed gaat of wat je niét hebt. Iets dat je geluksgevoel heel erg belemmerd. Tijd om daar verandering in te brengen en daar komt dankbaarheid de hoek om kijken. Het is bijzonder hoe gedachtes werken! Door simpelweg wat vaker te benoemen waar je blij mee bent en dankbaar voor bent, kan je jezelf in slechts enkele minuten tijd een heel fijn gevoel bezorgen. Sta stil bij wat je hebt, heel cliché: geniet van de kleine dingen of denk terug aan een moment waar je veel voldoening uit hebt gehaald. Een bekende oefening hiervoor is om iedere dag voor het slapen gaan 3 dingen van die dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat je in een heerlijk bed wakker werd, je op het werk ondanks alle druk tóch een bepaalde deadline haalde, hoe fijn je even kon genieten van een momentje rust op de bank met een kop koffie/thee en het zonnetje wat naar binnen scheen.. Denk maar eens aan iets waar je blij om bent. Zie je? Je krijgt er gelijk een fijn gevoel van.

3. Alles wat je aandacht geeft groeit
Dit is een heel erg mooie en veel krachtigere uitspraak dan je zo op het eerste gezicht denkt. Als ik naar mijn verleden kijk, dan heb ik een aantal dingen meegemaakt waar ik geen controle over had maar wat mij wel getekend heeft. Dit is iets waar ik heel veel jaren heel veel woede, frustratie en verdriet om gehad heb. Aan de ene kant heel logisch, maar door hier telkens mee bezig te zijn en naar het verleden te blijven kijken kon ik niet 100% genieten van al het moois en fijns wat ik nu in mijn leven heb. Loslaten, verwerken, vergeven, leren ‘de schakelaar’ om te zetten.. Het was een heel proces, maar hoe minder negatieve aandacht en tijd ik aan het verleden spendeerde, hoe meer tijd en aandacht ik over hield om optimaal te genieten van mijn leven nu. Het verleden kan je immers niet meer veranderen, maar hoe je nu je dagen en gedachten invult wel. En hoe meer positieve aandacht je gééft, hoe meer mooie momenten je mee zal maken en goeds er op je pad komt.

Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar ergens is het natuurlijk heel logisch. Door negatieve gevoelens er te laten zijn maar er niet in te blijven hangen, door dankbaar te zijn en je zegeningen te tellen en door positiever naar de wereld te kijken zal je ook een andere, meer open, uitstraling krijgen. Die positieve mindset is dus niet alleen heel fijn voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen. En geloof me: het werkt ook nog eens heel aanstekelijk ♥

Liefs,
Desirée

Lees ook:
boekentips over een positieve mindset
instant feel good tips
blij zijn met jezelf
nee leren zeggen (en wat dat mij gebracht heeft)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 4 mei 2019 at 02:06

  Zulke fijn en mooie tips…
  Maak van het leven iedere dag een feest door zelf de slingers op te hangen….
  Velen zullen hier iets aan hebben want het leven is al kort genoeg om in een negatieve spiraal te blijven hangen…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.