Carrière & Geld Lifestyle

Zo ga je veilig om met jouw persoonlijke gegevens

25 mei 2019

veilig omgaan met persoonlijke gegevens
Advertisement Alweer een jaar geleden is de nieuwe privacywet (GDPR) ingevoerd. Iets wat toen ook de nodige aanpassingen aan mijn website met zich meebracht. Aan de ene kant een goed iets omdat het meer duidelijkheid voor de lezers meebrengt, maar het blijft een onduidelijke wet waar helaas geen kant-en-klaar stappenplan voor is. Ook vanuit de andere kant, als lezer/consument, en in gesprekken met anderen merk ik dat er echt nog wel veel duidelijkheid over is.. In dit artikel lees je hier wat meer over en deel ik enkele tips met je hoe je zélf zo goed mogelijk met jouw persoonlijke gegevens om kan gaan, zowel online als offline! 

De GDPR in het kort
De General Data Protection Regulation, GDPR, wordt ook wel AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) genoemd. Deze is op 25 mei 2018 ingegaan en is een verzameling van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen en bevat zowel regels omtrent de beveiliging als opslag van persoonlijke gegevens vanuit bedrijven en overheidsdiensten. Het gaat hier om gegevens zoals:

– persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, geslacht, ..)
– online gegevens (e-mail, cookies, zoekgeschiedenis, ..)
– juridische informatie (boetes, veroordelingen, ..)
– social media (gegevens op Instagram, Facebook, LinkedIn, ..)
– financiële gegevens (inkomen, belasting, bankrekeningen, ..)
– medische gegevens (huisarts- en ziekenhuisbezoeken, vaccinaties, medicijngebruik, ..)
– GPS gegevens (reisinformatie, GPS gebruik op bijvoorbeeld je smartphone, ..)
– winkelgedrag (aankopen, nieuwsbrieven, voorkeuren, ..)

Je kan je voorstellen dat het belangrijk is dat deze gegevens alleen terecht komen waar het hoort en dat er dus veilig omgegaan dient te worden met jouw persoonlijke gegevens. Bedrijven moeten daarom sinds de ingang van deze nieuwe wet duidelijk maken welke gegevens ze van jou opslaan en bewaren, garanderen dat dit op een veilige manier gebeurt en vooraf expliciet om toestemming vragen of ze informatie van jou mogen opslaan. Daarnaast moet je jouw gegevens ieder moment kunnen (laten) verwijderen, verplaatsen of kunnen wijzigen.

‘Lees ook: Tips om je administratie op orde te krijgen.’

veilig omgaan met persoonlijke gegevens

Waar kan je zelf op letten?
Online is het belangrijk dat je er op let dat je de voorwaarden van het gebruik van een website of bijvoorbeeld een app op je mobiele telefoon doorleest en pas accepteert als je het er mee eens bent. Veel mensen klikken te snel op ‘akkoord’ met alle gevolgen van dien. Daarnaast mag het voor zich spreken dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding en van sterke wachtwoorden. Dit laatste zeker op plekken waar belangrijke informatie van jou bewaard wordt zoals op je smartphone, eventuele cloudopslag en voor je mailbox. Mijn tip: lees zeker deze informatie over privacy op internet van de Consumentenbond eens door. Hier staan enorm veel tips over bijvoorbeeld je online gegevens, surfen zonder sporen en privacy maar ook over het melden en aanpakken van misbruik van jouw data.

Offline, oftewel thuis, kan je goed met je persoonlijke gegevens omgaan door deze niet rond te laten slingeren zodat bijvoorbeeld een oppas, glazenwasser, schilder of nieuwsgierige binnengluurder hier inzage in kunnen hebben. Berg je papieren daarom netjes op in mappen in een (afgesloten) kast. En is het tijd om je administratie op orde te brengen en/of wil je wat weggooien waar persoonlijke gegevens op staan? Zorg er dan voor dat je dit zo onleesbaar mogelijk doet. Een papiervernietiger kan hier zeker bij helpen zodat je weet dat de informatie zonder moeite echt onleesbaar geworden is.

‘Lees ook: Met deze tips kan je veilig online werken.’

veilig omgaan met persoonlijke gegevens

Van Coolblue kreeg ik de Fellowes Powershred 60Cs papiervernietiger toegestuurd zodat ik in ieder geval zowel privé als zakelijk goed afscheid kan nemen van persoonlijke data op papier. Ik was me er al wel van bewust dat het wegdoen van papieren met persoonlijke gegevens erop het beste zo onherkenbaar mogelijk kan gebeuren, maar zo klein als met een papiervernietiger lukt je niet. En deze maakt er niet alleen reepjes van, maar echt snippers van zo’n 40x5mm. Superfijn dus! Enkele punten waarop ik deze zeker een aanrader vind:

– als je flink met de administratie bezig bent dan kan je uit automatisme nog wel eens iets te enthousiast je vingers richting het apparaat laten bewegen, maar door de SafeSense technologie stopt het apparaat direct zodra de invoeropening aangeraakt wordt. En dat geeft ook een veilig gevoel met grijpgrage kinderen en nieuwsgierige huisdieren in huis
– je hoeft je papieren van tevoren niet te ontdoen van nietjes en dergelijke, want nietjes en paperclips worden er ook heel eenvoudig mee vernietigt. Net als (oude) bankpasjes, creditcards en gelamineerd papier trouwens
– bezig met je jaarlijkse administratie en flink wat weg te doen? Doordat deze papiervernietiger ruim 5 minuten onafgebroken tot wel 10 vellen tegelijk kan vernietigen, ga je daar lekker vlot doorheen!

Zoals je inmiddels wel weet ben ik een best-wel-goed-georganiseerd-typje en hou ik ervan de boel goed op orde te hebben. Deze papiervernietiger is hier inmiddels een onmisbaar item geworden. Telkens wanneer we papieren met persoonlijke gegevens hebben die weg kunnen, versnipperen we deze eerst even en dat geeft duidelijk een veiliger gevoel. Fijn!

Omdat er nogal wat mis kan gaan als je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Zie dit artikel dan ook zeker als een reminder om zowel online als offline meer stil te staan bij het belang van het voorzichtig omgaan met je gegevens.

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.