Huis & interieur

5 tips voor de voorjaarsschoonmaak

17 mei 2019

voorjaarsschoonmaak tips
De temperaturen gaan omhoog, de deuren en ramen staan weer vaker open en die frisse lucht door huis laat bij veel mensen de vingers kriebelen om de boel eens grondig aan te pakken. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Vooraf lijkt het soms een hele klus, maar met deze tips kan je er efficiënt en vlot mee aan de slag waardoor je hele huis binnen no time opgeruimd en schoon is. Let’s go! 

‘Lees ook: 3 ideeën voor een snelle interieur make-over.’

1. Werk per kamer
Trek voor de voorjaarsschoonmaak gerust even uit zodat je je niet in korte tijd helemaal gek maakt. Door per kamer of per verdieping te werken krijg je hier een heel fijne gestructureerde routine in wat heel fijn werkt. Neem bijvoorbeeld in een weekend de ene dag de tijd om de gewenste kamer of verdieping uit te mesten qua kasten, spullen uit te zoeken en weg te doen en om eventueel meubels anders neer te zetten. Vervolgens ga je de dag erna aan de slag om diezelfde kamer of verdieping van plint tot plafond grondig schoon te maken.

2. Een goede voorbereiding
.. is het halve werk. Zorg dat je echt een plan van aanpak maakt. Wat zijn per kamer belangrijke zaken die je echt even aan wil pakken en wat extra aandacht nodig heeft? Het handigst is om met een schrijfblokje je huis door te lopen en per kamer deze actiepunten op te schrijven. Vervolgens zorg je dat je helemaal ready bent op de dag van aanpak; even goed ontbijten, wat lekkers voor tussendoor in huis, haren in een knot, gemakkelijke kleding aan, een fijne playlist op de speakers.. Poetsen maar!

voorjaarsschoonmaak tips voorjaarsschoonmaak tips

3. Maak het jezelf gemakkelijk
Maar echt. Er zijn een paar hulpjes in huis waar ik toch echt niet meer zonder kan hoor. Weet je nog, een stofzuiger en dweil in één? Of de bekende elektrische raamwisser? Scheelt een boel tijd én een boel geknoei met emmers water. Nog zo’n apparaat waarover ik duidelijk te lang heb getwijfeld om het in huis te halen is een stoomapparaat. Nu ik er eenmaal eentje heb kan ik niet meer zonder!

Ik heb de Black & Decker 11-in-1 met SteaMitt en die komt, zoals je op de foto kan zien, met een heleboel accessoires. Hij is te gebruiken voor zo’n beetje alles dat je maar kan bedenken; de vloer, de meubels, wanden, keukenapparatuur zoals de oven, een BBQ rooster, kranen, kleding.. Je vult het apparaat simpelweg met kraanwater, zet hem aan en binnen een halve minuut kan je aan de slag om alles met enkel stoom schoon en fris te maken. Het doodt zo 99,9% van de bacteriën, ziektekiemen en stofmijten zonder dat je schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken.

Vanwege de pittige laatste loodjes van de zwangerschap en daarna de bevalling en een hectische periode hierna moet ik eerlijk toegeven dat bepaalde klusjes echt te lang niet gedaan waren, zoals de douchewanden. Met als gevolg heftig aangekoekte kalkrestjes die ik zelfs met een krachtige reiniger (lekker jezelf vergassen in de badkamer) en een schuursponsje niet meer schoon kreeg. Ai.. En nu met deze stoomreiniger kreeg ik het zonder enige moeite weer helemaal glanzend schoon. Yes!

Je kan heel eenvoudig switchen tussen alle opzetstukken en zowel de handreiniger als het vloerdeel en de ‘handschoen’ is een handige extra voor bijvoorbeeld kranen en andere ronde en wat lastiger te bereiken plekjes. Handig ook dat je er zelfs kleding mee kan opfrissen tussen wasbeurten door en kreukels weg kan stomen en ook de bank heb ik er al lekker mee opgefrist. Mocht ik één nadeeltje moeten noemen dan is het dat het waterreservoir soms vlot bijgevuld moet worden, maar gezien de korte opwarmtijd kan je er alsnog lekker vlot weer mee verder. Ik ben er in ieder geval superblij mee omdat het bepaalde klusjes duidelijk veel gemakkelijker én sneller voor elkaar krijgt en dat ook nog eens zonder dat je er allerlei schoonmaakmiddelen voor nodig hebt.

De Black & Decker 11-in-1 stoomreiniger is verkrijgbaar bij onder andere Fonq, Bol.com, Coolblue, en Media Markt voor €139,99. Tip: er loopt op dit moment een geld-terug-actie waarbij je bij aanschaf van dit model €30,- op je rekening teruggestort krijgt.

Halloooo, droomkeuken! ♥

4. Doe het samen
Zakt de moed van het opruimen, uitzoeken en schoonmaken je in de schoenen bij alleen de gedachte er aan? Zorg dat je het niet alleen hoeft te doen! Breng de kids bijvoorbeeld een dag of weekend naar opa en oma zodat je samen met je partner aan de slag kan of doe het samen met je beste vriend(in). Het ene weekend even knallen bij de één en het andere weekend bij de ander. Heb je gelijk lekker de tijd om eens flink bij te praten en wellicht leuke plannen voor de zomer te bespreken.

5. Beloon jezelf achteraf
Wellicht helpt een beetje motivatie? Beloof jezelf dat als de hele voorjaarsschoonmaak achter de rug is je dat ene leuke kastje of nieuwe vloerkleed mag kopen, je jezelf een bloemen-abonnement mag geven of je die haarmake-over bij de kapsalon in mag gaan boeken. Een nieuw item voor in huis, een mooie bos bloemen op tafel en/of een nieuw kapsel doen het altijd goed voor een ultiem feel good gevoel, toch? :)

Hoppa! Met bovenstaande tips kan je zelf ook lekker aan de slag met jouw voorjaarsschoonmaak. Wij zijn hier ook weer even lekker bezig. Heerlijk om mee bezig te zijn en de boel weer even goed op orde en lekker schoon te krijgen. Rust in huis brengt mij toch echt ook rust in mijn hoofd ♥

–> Ben jij al begonnen met de voorjaarsschoonmaak?

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 18 mei 2019 at 08:39

  Wij zijn nog niet begonnen, maar het is stilaan wel nodig! Ik ga meteen de Minimalism Challenge maar eens voortzetten, want ik ben de vorige keer na twee weken gestopt, oeps.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 mei 2019 at 10:27

  Fijne en zeer goede tips.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.