Persoonlijk

Persoonlijk | Waarom ik nog geen rijbewijs heb..

11 mei 2019

rijbewijs halen
Op de één of andere manier vind ik het dus best spannend om hierover te schrijven. Het is namelijk iets waarvoor ik me best wel schaam.. Ik ben 34 jaar en heb nog geen rijbewijs. There, I said it. Waar het voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend is om die op jongere leeftijd te halen, is het voor mij inmiddels echt ‘een ding’ geworden. 

‘Lees ook: Wat zou je doen als je niet bang was?

Dat je denkt toch zo’n beetje alles wel lekker voor elkaar te hebben; een lieve man, twee prachtige kinderen, een fijn huis, een goedlopend bedrijf en – ha! hoe ironisch – zelfs een leuke auto voor de deur. En waar ik normaal gesproken nieuwe situaties totaal niet uit de weg ga, is er met betrekking tot dat rijbewijs iets wat me tegenhoud.

Waarom het er niet van kwam
Toen ik nog thuis woonde was er de regel dat als je niet ging roken je het rijbewijs voor je 18e verjaardag cadeau kreeg. Stom, stom stom.. want ik was zo’n beetje 15 jaar toen ik begon met roken, en niet zo’n beetje ook. Toen ik vervolgens op mijn 18e verjaardag het huis uit ging was het logisch dat het er even niet van kwam, want als – toen nog – student en op jezelf gaan wonen was er gewoonweg geen geld voor.

Daarnaast speelde er iets anders mee. Ik ben totaal niet zweverig, maar heb op jongere leeftijd meerdere keren dromen gehad die gek genoeg erna ook echt uitkwamen. Geen heel grote dingen, maar kleine dingen en zowel positieve als negatieve momenten. Toen ik een heel lange periode steevast dezelfde nachtmerrie had van een enorm ongeluk veroorzaken tijdens één van mijn eerste rijlessen maakte me dat ook best wel angstig om achter het stuur te gaan kruipen. En zo ontstond er een bepaalde angst die door de jaren heen alleen maar groeide en kwam zelfs een eerste rijles er niet van.

boot naar noorwegen ervaring color line

Waarom ik toch mijn rijbewijs wil halen
Okee, in feite heb je natuurlijk helemaal geen auto nodig en echt goed is het voor het milieu ook niet. Maar enorm handig is het wel! Al is het om ook buiten Paul’s werktijden eens wat vaker en gemakkelijker met de kids op visite te kunnen gaan bij familie. Of om gemakkelijker en vooral een heel stuk sneller op een zakelijke afspraak te komen, dan met het eeuwige tijdrovende openbaar vervoer te moeten gaan. Of om gewoonweg even in m’n eentje de weekboodschappen te kunnen doen, bij langere autoritten af te kunnen wisselen met Paul of gemakkelijker bij een vriendin die wat verder weg woont langs te kunnen gaan. En om tijdens onze volgende roadtrip zélf te kunnen rijden. Halloooo, hoe vaak ik tijdens bijvoorbeeld onze rondreis door Noorwegen ook zelf had willen rijden.. Ik weet dus zeker dat het me een boel vrijheid zal opleveren.

En toch komt daar telkens weer die angst de hoek om kijken. Inmiddels ben ik niet echt meer bang dat ik een ongeluk zal veroorzaken tijdens mijn rijlessen en wéét ik rationeel gezien dat er altijd ingegrepen kan worden door de instructeur. Maar toch is er iets dat me tegen houd. Ik heb door de jaren heen al meerdere keren een rijschool uitgezocht. Uren het internet uitpluizen en ervaringen van anderen over een rijschool opzoeken. Maar telkens wanneer ik de telefoon in mijn handen nam om een eerste rijles in te gaan boeken krijg ik het zweet op m’n voorhoofd en klamme handjes en hang ik toch weer op. Ik kan me dan zo’n mislukkeling voelen! Waarom ik ondanks mijn handjes-uit-de-mouwen-en-aanpakken mentaliteit zoiets als mijn rijbewijs halen zo voor me uit blijf schuiven..

Tijd om daar verandering in te gaan brengen. Misschien is het handig om als plan van aanpak te beginnen met het theorie examen online oefenen* en te gaan halen, zodat ik dat niet tegelijkertijd hoef te gaan doen met het lessen en ik me qua kennis in ieder geval zeker voel. Ik zag dat het theorieboek met oefen-examens wat ik ‘recent’ kocht inmiddels ook alweer bijna vier jaar oud is. Zie je: ik wíl wel maar kán niet. Ofzo. Stom!

Waarom ik dit persoonlijke verhaal heb besloten te delen? Omdat ik dit nu als stok achter de deur zal hebben om nu toch eindelijk eens met mijn rijbewijs te gaan beginnen. The word is out. Slik.

–> Wie heeft er nog meer op latere leeftijd zijn rijbewijs gehaald? Was het te doen? Mocht je mijn verhaal of angst herkennen: heb je dan nog tips te delen? :)

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

De gesponsorde link in dit artikel verwijst naar een website waar je online je theorie examen kan oefenen. Superhandig! Ook kan je hier één keer gratis het theorie-examen oefenen. Ik heb dit zelf ook gedaan en merk dat ik dus nog wel wat oefening kan gebruiken..

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Juk Rijopleidingen
  Reply Juk Rijopleidingen 2 april 2022 at 11:51

  Leuke blog! Je bent nooit te oud om je rijbewijs te halen, hoop dat je hem inmiddels zonder zorgen gehaald hebt!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 14 mei 2019 at 10:34

  Ik word dit jaar dertig (help) en heb ook geen rijbewijs. Mijn vriend overigens ook niet. Wij wonen in het centrum van Antwerpen en geraken overal waar we moeten geraken; te voet, met het openbaar vervoer of meerijdend met vrienden. We missen dat rijbewijs helemaal niet, alleen op reis lijkt het me inderdaad handig. Een rondreis of roadtrip kunnen wij uiteraard enkel met het openbaar vervoer doen. Om die reden zou ik m’n rijbewijs wel willen halen, maar voor hier in België? Nee, bedankt. 🙂 Succes, in ieder geval, Desirée!

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 14 mei 2019 at 08:42

  Succes!! Ik heb mijn rijbewijs gehaald toen ik een jaar of 24 was, ook iets later dan gemiddeld (in ieder geval in mijn omgeving). Maar ik denk dat je dan wel als voordeel hebt dat je iets minder roekeloos bent, haha. Ik heb trouwens een rijopleiding gedaan bij een ANWB rijschool en dat beviel heel goed! Ze hadden fijne instructeurs, de lessen waren goed en ze lieten je pas opgaan voor je examen als ze er echt vertrouwen in hadden. Dat scheelt dan ook voor jezelf, omdat je zelfvertrouwen wel een deukje krijgt als je niet slaagt.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 mei 2019 at 09:35

   Dat klinkt inderdaad wel goed, heb al vaker gekeken naar een opleiding via ANWB. Ook wel fijn zo’n betrouwbare organisatie!

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 12 mei 2019 at 14:14

  Nope. Niet nodig. Doe het niet. Hoezo handig? Ga je volledig elektrisch rijden en dan ook van volledig groene stroom? Waarvoor is het noodzakelijk? Loop je inkomsten mis?
  Ik mis het niet. Ja, ik doe er soms langer over om ergens te komen, maar naar mijn werk bijv. ben ik sneller met het OV of de fiets. Ik kan daar ook niet parkeren…
  Ook mijn gozer heeft geen rijbewijs.
  Ik wil me niet op de borst slaan. Maar … heb je het nieuws over het klimaat gevolgd? En jij hebt kindjes aan wie je een wereld wilt achterlaten. Maar goed. Ik laat niemand achter. Dus waarom zou ik me er wel zorgen om maken … en toch hebben wij geen auto.
  Het is jouw keus en ik heb daar niks over te zeggen.
  (Je kids misschien wel… )

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 11 mei 2019 at 16:45

  Ik snap je angst heel erg goed, ik wilde absoluut geen lessen nemen en was heel erg bang en zag enorm op tegen de proefles die mijn ouders geregeld hadden. Mijn ouders hebben destijds toch doorgezet en gebeld met de rijschool en hierbij heel duidelijk aangegeven dat ik heel erg bang was. Na echt heel veel lessen heb ik uiteindelijk mijn rijbewijs gehaald, nu ben ik mijn ouders ontzettend dankbaar want ik kan me nu dus echt niet voorstellen wat ik zonder rijbewijs zou moeten. Ik weet zeker dat jou het ook echt gaat lukken!

  Als tip zou ik je willen meegeven om te informeren bij verschillende rijscholen en hierbij aangeven dat je het eng vindt, zij kunnen hier dan rekening mee houden en je koppelen aan de juiste instructeur of Instructrice.

 • Avatar van 𝒟𝒶𝓃𝒾𝑒𝓁𝓁𝑒 (@danielle_polet)
  Reply 𝒟𝒶𝓃𝒾𝑒𝓁𝓁𝑒 (@danielle_polet) 11 mei 2019 at 11:07

  Ik vind je verhaal herkenbaar! Ik ben 26 en heb ook geen rijbewijs. Toen ik 18 werd had ik vooral angst voor rijden, nu lijkt het me wel praktisch maar komt het financieel niet goed uit omdat ik net een huis heb gekocht. En dat vind ik dan toch een stuk belangrijker dan een rijbewijs. Ooit wil ik m’n rijbewijs wel halen, maar ik heb er voor nu nog geen haast bij. Ik heb ook het geluk dat mijn werk op fietsafstand is en als het regent pak ik gewoon de bus. Dus voor nu is het ook geen gemis.

 • Avatar van WILLEMSE
  Reply WILLEMSE 11 mei 2019 at 10:23

  Snap je helemaal
  Het is idd logisch dat je eerst andere prioriteiten hebt als je vroeg zelfstandig gaat wonen.
  Ik heb ook dat ik dingen vermijd door dromen, al ben ik er nu wel achter dat ik droom over dingen waar ik onbewust “bang” voor ben , gewoon spannend vind of graag wel/niet wil.
  Nu kan ik mij daar gelukkig wat beter overheen zetten.
  Desalnietemin heb ik ook geen rijbewijs, echt zoooooo onpraktisch.
  Je bent toch afhankelijk van anderen op momenten dat t ov geen uitkomst bied.
  Ik fiets super graag hoor, maar af en toe baal ik als n stekker dat ik mn kansen niet eerder benut had.
  Succes straks, het gaat je vast lukken 💪

 • Avatar van Jessica
  Reply Jessica 11 mei 2019 at 09:21

  Ik snap je helemaal! Ik heb dan wel niet op latere leeftijd gehaald (ik was 18,5 jaar oud toen ik begon ;)), maar als mijn moeder niet stiekem de lessen voor mij geboekt had dan was ik nu ook nog rijbewijs loos.

  Eerste les kwam ik ook echt lijkbleek en trillend als een rietje uit de auto. En de snelweg hebben we de eerste tien lessen vermeden haha. Maar uiteindelijk is alles goed gekomen! En dat gaat het bij jou ook!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 11 mei 2019 at 06:46

  Ik begrijp jou volkomen….
  Met kinderen is het heel erg handig als men een rijbewijs heeft.
  Ook als men naar de dokter moet gaan, een dagje uit wil etc….
  Ik was ook ooit jaren geleden begonnen aan autorijlessen….
  Omdat ik zwanger was moest ik op een gegeven moment stoppen.
  Daarna was het er nooit meer van gekomen.
  Nu ik een big city woon waar veel ov is en men flink wat parkeergeld moet neertellen is het niet nodig.
  Om dat het hebben van een auto meer kost dan alleen een rijbewijs….
  Zoals benzine, de verzekering, het onderhoud etc….
  Nu ben ik zo blij dat ik geen rijbewijs heb.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.