Beauty

Zelfbruiner tips & mijn favoriete producten

21 mei 2019

zelfbruiner tips
Als je net als mij een best lichte huid hebt en snel verbrand in de zon, dan zal je zo’n mooi zomers zongekust huidje niet snel krijgen. Om toch zo’n lekker zomers tintje te krijgen ben je dan aangewezen op het gebruik van een zelfbruiner. Maar eerlijk is eerlijk: van veel zelfbruiners krijg je een wat oranje tint, is het effect te heftig en/of krijg je een vlekkerig resultaat. In dit artikel deel ik enkele zelfbruiner tips met je voor een écht mooi en natuurlijk resultaat inclusief zachte huid! 

‘Lees ook: Make-uptips voor het sporten.’

Zelfbruiner tips

Hoe werkt een zelfbruiner?
In een zelfbruiner zit dihydroxyacetone (DHA), een kunstmatige suiker met het bekende ‘zelfbruinergeurtje’ dat reageert op proteïne in de huid en zo de hoornlaag in een aantal uur langzaam verkleurt. DHA is niet schadelijk voor de huid in tegenstelling tot zonnebaden of onder de zonnebank gaan en heeft dus ook niet de schadelijke effecten zoals een versnelde huidveroudering. Er is echter één nadeel: mocht je te weinig proteïne in je huid hebben, dan zou een zelfbruiner amper tot geen effect tot resultaat hebben. Dan kan je beter een getint product nemen zoals de bekende Sally Hansen getinte leg spray of wat bronzer aanbrengen over bijvoorbeeld je schouders, jukbeenderen, scheenbenen en gezicht.

zelfbruiner tips

Zelfbruiner stappenplan
Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om het mooiste resultaat uit je zelfbruiner te halen. Het kost iets meer tijd dan enkel het smeren van een zelfbruiner, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn als je het volgende stappenplan volgt. Let op: heb je een nieuwe zelfbruiner en heb je geen idee hoe deze op jouw huid uit zal pakken, ga deze dan niet net de ochtend of avond voor een feestje uitproberen. Doe dit minstens een week van tevoren zodat een eventueel te heftig resultaat voor de tijd nog weg kan trekken!

1. Zorg dat je de huid vooraf geschoren en zachtjes gescrubt hebt zodat de huid zo glad mogelijk is en dode huidcellen verwijderd zijn
2. breng na het douchen een basic luchtige bodylotion aan en let hierbij op dat je vooral wat extra’s aanbrengt op droge delen zoals knieën, hielen en ellebogen. Op plekken waar de huid droog is zal een zelfbruiner sneller ophopen, wat resulteert in een intensere kleur en daardoor een vlekkerig resultaat..
3. Wacht een kwartiertje tot de huid droog is en de bodylotion goed ingetrokken is
4. breng zelfbruiner in een kleine hoeveelheid met ronddraaiende bewegingen aan zodat je niet teveel product gebruikt en het zo egaal mogelijk opdroogt. Let op dat je bij je haargrens en je wenkbrauwen geen ophoping van product krijgt
5. was direct na het insmeren je handen goed, vooral tussen je vingers. Veeg vervolgens de bovenkant van je handen zachtjes over net ingesmeerde benen of armen zodat deze nog wel mee zullen kleuren met de rest van je lijf. Handen vol vlekken zijn niet mooi, maar witte handjes bij een getint lijf is ook geen gezicht natuurlijk ;)
6. Draag comfortabele kleding die niet te strak zit en ga de eerste uren niet sporten, douchen of zwemmen en duik ook niet gelijk je bed in, want water, wrijving en zweet kan voor vlekken zorgen. Het beste kan je bovenstaand stappenplan uitvoeren aan het begin van de avond zodat je daarna lekker in een pyjama kan relaxen op de bank.

zelfbruiner tips

Mijn favoriete zelfbruiner
Ik heb met mijn lichte huid zo door de jaren heen echt geen goede ervaring met zelfbruiners en laat ze dan ook het liefst links liggen. Maar, als ik een feestje heb en wat meer huid laat zien dan vind ik het wel mooier als het ‘winterwit’ er net af is en ontkom ik er dus niet aan.

Toen ik het persbericht binnen kreeg van de nieuwe Lancaster SUN 365 producten werd ik direct nieuwsgierig. Er zitten namelijk producten tussen die al binnen een uur voor een zongekuste huid zorgen (instant self-tan) én producten die heel langzaam, dag na dag, een subtiel tintje geven wat op te bouwen is (gradual self-tan). Die laatste zijn dus perfect voor mensen – zoals ik – met een lichte huid die van een wat subtieler resultaat houden! De Lancaster Gradual Self-Tan producten werken op basis van DHA wat het effect van een natuurlijke zonbruining van de huid imiteert, er zit een tan activator complex in wat de melamine aanmaak bevordert zodat je huid sneller door de zon zal kleuren en er zit een antioxidantenmix in die de huid verzorgen en beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Lancaster Gradual Self-Tan self tanning serum 30ml, €39,00
Dit serum voor het gezicht komt in een waterige formule die heel snel in de huid trekt, de huid verzorgt en hydrateert en een door de dagen heen een heel subtiel zongekust effect geeft. Door de toegevoegde goudkleurige pigmenten krijgt je huid wel direct een mooie stralende gloed.

Lancaster Gradual Self-Tan self tanning oil 150ml, €34,00
Deze olie voor het lichaam komt in een heerlijke voedende formule waar mijn drogere huid heel blij van wordt. De olie laat geen vettig, maar juist een zijdezacht gevoel achter op de huid en heeft een lekkere subtiele zomerse geur. Ook dit product geeft weer een heel subtiel zongekust tintje door de dagen heen zodat je het effect op kan bouwen tot het zomerse tintje dat je zelf mooi vindt.

Het resultaat van bovenstaande producten is zo subtiel, dat ik het effect ervan helaas niet goed op de foto kan krijgen.. Ook omdat je op twee verschillende momenten nooit dezelfde lichtinval en dergelijke op de huid kan krijgen. Maar geloof me: dit is echt de beste zelfbruiner die ik ooit heb gehad. Dat heel subtiele effect, maar toch zichtbaar genoeg, geeft me net even wat meer zelfvertrouwen om een rokje aan te trekken bijvoorbeeld. Yay!

Deze producten zijn bij verschillende parfumerieën zoals ICI Paris XL en Parfumerie Douglas verkrijgbaar. Tip: de genoemde Lancaster SUN 365 producten zijn bij Parfumerie.nl nu met 30% korting te koop :)

–> Gebruik jij wel eens zelfbruiner? Welke is jouw favoriet?

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 mei 2019 at 11:20

  Mooie flacons.
  Ik kan goed begrijpen dat niet tot licht geteinte mensen dit gebruiken.
  Sommigen denken dat een product als dit afgeeft aan kleding.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.