Huis & interieur

Tips om je kledingkast op te ruimen

20 juni 2019

kledingkast opruimen tips
Ben je het overzicht in je kledingkast helemaal kwijt, zie je door de kleding de outfits niet meer en heb je daardoor het idee dat je niks leuks meer in je kast hebt hangen? Tijd om eens even flink je kledingkast op te ruimen! Ik weet zeker dat je daarna weer meer plezier uit je garderobe zal halen. Let’s go! 

‘Lees ook: Love it | Geurwolkje.’

kledingkast opruimen tips

Tips om je kledingkast op te ruimen

Ja, ga er maar eens even goed voor zitten (nouja: staan) want dit klusje gaat je gemakkelijk een aantal uur duren. Zorg voor weinig afleiding, dat de rest van de kamer waar je kledingkast staat zo leeg mogelijk is, zet wat te drinken neer en zet er een fijn muziekje bij aan. Klaar om dit project aan te pakken?

Haal je hele kledingkast leeg
Jep. Niet leuk om te doen en vaak ook behoorlijk confronterend, maar het is tijd om je hele kledingkast leeg te halen. Zo zie je gelijk hoeveel kleding je door de jaren heen vergaard hebt en gaan er vast items door je handen heen die je amper of zelfs niet hebt gedragen. Zonde!

Haal alle kleding stuk voor stuk uit de kast, bekijk het goed en beslis op welke stapel je deze gaat leggen. Maar vervolgens een aantal duidelijke stapels:

– een stapel met kleding met teveel gaatjes, pluizen en/of vlekken om afscheid van te nemen
– een stapel kleding dat je echt niet meer past of echt niet meer aansluit bij je smaak (dit kan je eventueel doneren in de kledingbak en/of verkopen zodat iemand anders er nog plezier van kan hebben)
– een stapel kleding met items die niet meer bij dit seizoen passen maar je wel nog wil bewaren, om in vacuümzakken te verpakken en tijdelijk op zolder of de berging te leggen
– een stapel kleding met items die je graag draagt en waar je echt blij mee bent.

Valt je huidige kledingkast zowat uit elkaar dan is dit het perfecte moment om een nieuwe kast neer te gaan zetten. Heb je een kleinere kamer, kies dan voor schuifdeurkasten en als je de ruimte deelt met kasten voor anderen in huis dan werkt één kast per persoon duidelijk het fijnst om het overzicht te behouden (en wat ruimte af te bakenen ;)

kledingkast opruimen tips

Het inruimen
Vervolgens haal je even een lekker sopje door je kledingkast heen en is het tijd om je kast weer in te ruimen. Ook hiervoor zijn er enkele handigheidjes waardoor er meer overzicht ontstaat en je daarna bepaalde kleding makkelijker terug kan vinden:

– maak gevouwen stapeltjes op mouwlengte. Oftewel een stapel hemdjes, een stapel t-shirts, een stapel dunnere longsleeves en een stapel truien
– hang bepaalde categorieën bij elkaar in de kast: broeken, rokken, jurken, vesten, jasjes/blazers en bloesjes
– zet onderin je kledingkast een mandje of doos neer voor al je sokken, panty’s en leggings en een mandje of doos voor al je onderbroekjes, beha’s en shapewear
– maak een afzonderlijk stapeltje in je kledingkast voor sportkleding en eentje voor nachtkleding.

Ontwikkel een persoonlijke stijl
Zorg dat je een persoonlijke stijl ontwikkelt, zoek uit welke materialen van stoffen je echt fijn vindt dragen en welke kleuren je goed staan. Dit geeft een heel duidelijk beeld wat rust geeft bij kleding aanschaffen en zorgt ervoor dat je nog amper miskopen zal doen.

Ik merk bijvoorbeeld zelf dat ik hierdoor heel snel kan winkelen. Bij het binnenlopen van een winkel zie ik al direct welke rekken ik over kan slaan omdat de kleuren en/of prints me niet zullen staan. Daarna pak ik wat me wel aanspreekt uit het rek om beter te bekijken en om het label op te zoeken zodat ik kan zien waarvan het gemaakt is. Er zijn nou eenmaal bepaalde materialen waar ik geen fan van ben omdat het zweterig/plakkerig draagt, omdat ze luchtjes vasthouden, snel kreukelen of niet lang mooi zullen blijven. Deze combi bespaart me echt veel miskopen en heeft ervoor gezorgd dat ik echt blij ben met de inhoud van mijn garderobe :)

Klaar!
Gooi de kleding met vlekken, pillen, pluisjes en vlekken weg. Doneer de stapel met ‘goed voor een tweede ronde’ kleding en/of verkoop een paar mooie items. Breng de kleding die je in de andere seizoenen pas weer aan zal trekken naar zolder of de berging. En geniet van het afronden van dit project ♥

Nu je je kledingkast flink onder handen hebt genomen zal je merken dat je meer overzicht hebt, zal je vaker wisselen van kleding waardoor het lijkt alsof je ineens meer kleding tot je beschikking hebt en haal je duidelijk meer plezier uit je garderobe.

–> Heb jij je voorjaarsschoonmaak al achter de rug? Wat wordt jouw volgende home project?

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.