Huis & interieur Lifestyle

Tips voor een goede luchtkwaliteit in huis

5 juni 2019

luchtkwaliteit in huis tips
Een te hoge of lage luchtvochtigheid in huis kan nare problemen veroorzaken, zowel voor je huis als voor je gezondheid. Een goede luchtkwaliteit in huis is dus zeker belangrijk! Zeker als het om een te hoge luchtvochtigheid en daarbij eventueel schimmels in huis gaat. Dit kan zich namelijk uiten in gezondheidsklachten als benauwdheid, astma, hoofdpijn, branderige ogen en andere ‘vage’ klachten. In dit artikel deel ik enkele tips met je hoe je kan zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. 

De nadelige effecten van schimmels in huis
Schimmels zijn heel nuttig, maar niet fijn om in huis te hebben. Een te hoge luchtvochtigheid, zeker in combinatie met wat warmer weer, is een uitnodiging voor schimmels om zich snel te verspreiden. Dit uit zich in bruine of zwarte vlekken langs de muren of op het plafond en ze brengen een bekende muffe/spochtige geur met zich mee. Blootstelling hieraan kan nadelige gezondheidseffecten hebben, zeker bij mensen met een lagere weerstand, kinderen en mensen met luchtwegproblemen. Dit kan zich vervolgens uiten in verschillende klachten zoals een ontsteking in de luchtwegen, allergische reacties, een chronische voorhoofds- of neusbijholteontsteking en vagere klachten als jeukende en branderige ogen en onverklaarbare hoofdpijn.

Tips voor een goede luchtkwaliteit in huis
Gelukkig zijn er enkele stappen die je zelf kan ondernemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het belangrijkste hiervoor is zorgen voor een goede luchtvochtigheid waardoor schimmels in huis geen kans krijgen.

Met een luchtbevochtiger kan je heel eenvoudig de luchtvochtigheid in huis meten en eventueel naar boven bijwerken, zodat de ideale luchtvochtigheid van 40-60 procent gehaald kan worden. Maar ligt de luchtvochtigheid hier boven, dan is het lastig om dit naar beneden te krijgen. Wat je hierbij wél kan doen is zorgen dat je zo weinig mogelijk extra vocht in huis krijgt.

– Droog bijvoorbeeld je wasgoed niet binnen, maar zoveel mogelijk buiten aan de lijn.
– Leg een deksel op de pan als je water gaat koken, zet de afzuigkap aan en/of een raam open om zo min mogelijk stoom in je huis te krijgen.
– Laat je huis nakijken zodat een eventueel lek, koudebrug of opstijgend grondvocht aangepakt kan worden.
– Ventileer je huis zoveel mogelijk. Zet bijvoorbeeld je ramen ’s nachts standaard op een kier en overdag een uurtje lekker tegen elkaar open (in de zomer natuurlijk zoveel je maar wilt).
– Douche niet te lang en zet hierbij een raam open en/of de ventilatie aan.
– Geef schimmels geen voedingsbodem door afval van groente en fruit buiten te bewaren en te kiezen voor een gladde vloer zoals laminaat of tegels in plaats van tapijt.
– Zet vochtvreters neer op plekken waar je een structureel vochtprobleem hebt om overtollig vocht in de lucht te absorberen. Leeg deze regelmatig zodat ze altijd hun werk kunnen doen.

Pak de schimmels aan
Natuurlijk is het ook belangrijk om eventueel aanwezige schimmels zo snel mogelijk te verwijderen. Op een glad oppervlak kan je dit wegpoetsen met een sopje en heet water, gordijnen en andere stoffen die aangetast zijn kan je een keertje zo heet mogelijk wassen en een matras met schimmels kan je het beste zo snel mogelijk vervangen voor een nieuw exemplaar. Ook kan je een badkamer- of keukenplafond na het schoonmaken en laten drogen behandelen met een speciale schimmelwerende verf.

Let er wel op dat je zo veilig mogelijk aan de slag gaat. Draag handschoenen en een mondkapje, gebruik in verband met giftige dampen liever geen chloor- of bleekmiddelen maar specifieke schoonmaakproducten tegen schimmels en ventileer de schoon te maken ruimte extra goed.

‘Lees ook: 5 tips voor de voorjaarsschoonmaak.’

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Melissa
  Reply Melissa 17 april 2022 at 13:17

  Handige tips voor een betere luchtkwaliteit in huis!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 april 2022 at 19:32

   Dankjewel, leuk om te horen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 5 juni 2019 at 11:22

  Zulke fijne tips voor een schimmelvrij huis en voor goede gezonde lucht……

  Xoxo

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.