Fashion

6 tips om je wollen trui zacht en mooi te houden

14 juni 2019

wollen trui zacht tips
Als ik kleding koop dan zijn er een aantal stoffen waar ik een voorkeur voor heb. Het liefst draag ik kleding van katoen, lyocell, viscose en wol. Gewoonweg omdat deze stoffen heel fijne eigenschappen hebben, prettig dragen en langer mooi blijven. Zo kocht ik een tijdje geleden een prachtige wollen trui van Another Label waar ik dol op ben en die ik – wanneer het ook maar een beetje fris is – over zo’n beetje iedere outfit heen aantrek. Toch is wol niet de meest gemakkelijke stof en ik deel mijn tip om je wollen kleding zacht en mooi te houden graag met je. 

Je wollen kleding zacht en mooi houden doe je zo!

Vaak wordt er gedacht dat wollen kleding altijd enorm jeukt en kriebels en eerlijk is eerlijk: ik heb dit zelf ook heel lang gedacht. Totdat ik erachter kwam dat het juist een heel fijne stof is met een paar fijne eigenschappen. Zo blijft het lang mooi, draagt het heerlijk warm zónder zweterig te worden, het heeft een hoog absorptievermogen waardoor het ook in warmere seizoenen prettig draagt, de stof is licht, vormvast en is zelfreinigend omdat het van nature een vuilafstotend laagje heeft.

Wel zijn er enkele tips om rekening mee te houden. En geloof me: als je hier een beetje rekening mee houdt, dan zal je vast en zeker eens vaker uitkijken naar wollen kleding.

6 tips om wol te wassen en zacht(er) te maken

– Was je wollen kleding altijd binnenstebuiten en op een speciaal wolwasprogramma van hooguit 30/40 graden
– voeg een scheutje natuurazijn toe als je wollen trui kriebelt, dit maakt de vezels net even wat zachter. Laat je trui na de wasbeurt even goed uithangen om het typische geurtje eruit te laten trekken
– een wollen trui blijft mooier als je hem niet te vaak wast. Door het zelfreinigende vermogen van deze stof is dat gelukkig ook niet snel nodig, maar mochten er bijvoorbeeld muffige luchtjes of kookgeuren in zitten dan kan je je trui een nachtje in de vriezer stoppen om de geurtjes te neutraliseren
– kriebelt je wollen trui je net teveel, behandel hem dan in een koel handwasje met conditioner. Klinkt gek, maar werkt echt! Maak de stof nat, druk het overtollige water eruit, dep er conditioner over, laat dit een paar uurtjes intrekken, maak de trui vervolgens weer nat om uit te spoelen, druk het overtollig water eruit en laat hem vlak op een droogrek drogen
– om je wollen kleding mooi in model te houden kan je de kleding beter niet wringen en leg je hem over een droogrek te drogen in plaats van op te hangen waardoor het ‘uit model’ raakt door het gewicht van het water.  En stop een wollen trui nooit in de droger!
– heb je meerdere mooie wollen kledingstukken, dan zou je eens in de zoveel tijd een koud wolwasje samen met Eucolan kunnen draaien. Dit is een biologisch afbreekbaar en natuurlijk wasmiddel op basis van lanoline. Dit komt van nature voor in de vacht van een schaap en zorgt ervoor dat zijn/haar vacht lekker zacht en soepel blijft. Nog een voordeel: het maakt wol antistatisch en gaat het vervilting tegen.

En voor er vragen over komen.. De wollen trui die ik op de foto draag is van het merk Another Label, een heel tof merk van Nederlandse bodem. Je kan dit merk shoppen via onder andere Zalando, Wehkamp, De Bijenkorf en About You.

Liefs,
Desirée

‘Lees ook: Outfit of the day | Mijn nieuwe roze krijtstreep-blazer.’

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 juni 2019 at 07:09

  Zulke fijne tips om wollen truien te wassen en lang mooi te kunnen houden.
  Als ik een wollen trui gewassen heb dan plats ik het op een droogrek en leg hem erop maar meestal leg ik er eerst een baddoek dubbelgevouwen op. dit neemt het vocht van de net gewassen trui op waardoor dit sneller droogt.
  Als ik de trui op het wasrek binnen droog dan leg ik op de vloer waarboven de trui ligt ook een dubbel gevouwen handdoek neer.
  Zodat het water van de trui niet op de vloer valt waardoor de vloerbedekking of het laminaat nat wordt.
  Ik hou van wollen truien en eco cotton omdat dit goed zweet opneemt en de kleding niet aan de huid plakt als men flink zweet.
  Daarom heb ik dan niet het gevoel dat ik stink als ik zweet.
  Mijn wollen kleding shop ik altijd in de sales…..
  Synthetische stoffen zoals de kleding die verkocht bij o.a. de Primark daar kan ik niet tegen want dit is vaak een mix van diverse stoffen en het voelt plakkerig aan en heb daardoor het gevoel als het geen zweet opneemt. Waardoor ik denk dat anderen mijn zweet ruiken.
  Dit vindt niet fijn.
  Kleding van eco cotton zijn niet duur.
  Vooral de basics.
  Daar heb ik mijn favoriete winkels voor….

  Xoxo

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.