Beauty

How to | Zelfbruiner verwijderen

23 juni 2019

zelfbruiner verwijderen tips
Ben je voor deze tropische dagen even nét te enthousiast bezig geweest met de zelfbruiner? En is het resultaat iets te donker en/of te vlekkerig geworden? In dit artikel vertel ik je hoe zelfbruiner werkt zodat je de theorie erachter wat beter begrijpt (zó interessant!) en deel ik tips met je waardoor zelfbruiner verwijderen – of in ieder geval minder opvallend en vlekkerig te laten ogen – zo gedaan is. Succes! 

Zelfbruiner verwijderen doe je zo!

Hoe werkt zelfbruiner?
In een zelfbruiner zit dihydroxyacetone (DHA), een kunstmatige suiker met het bekende ‘zelfbruinergeurtje’ dat reageert op proteïne in de huid en zo de hoornlaag in een aantal uur langzaam verkleurt. DHA is niet schadelijk voor de huid in tegenstelling tot zonnebaden of onder de zonnebank gaan en heeft dus ook niet de schadelijke effecten zoals een versnelde huidveroudering. Er is echter één nadeel: mocht je te weinig proteïne in je huid hebben, dan zou een zelfbruiner amper tot geen effect tot resultaat hebben. Dan kan je beter een getint product nemen zoals de bekende Sally Hansen getinte leg spray of wat bronzer aanbrengen over bijvoorbeeld je schouders, jukbeenderen, scheenbenen en gezicht.

Zelfbruiner verwijderen (stappenplan)
Nu je in grote lijnen weet hoe een zelfbruiner werkt, kan je je ook indenken dat het verwijderen ervan niet een heel erg gemakkelijk klusje is. De bovenste laag van je huid is immers door de DHA verkleurd en je kan niet zomaar een laagje van je huid afhalen. Wat je wél kan doen is je huid een zetje in de rug geven om wat sneller te regenereren. Dit kan je doen met het volgende stappenplan:

1. Laat je huid weken. Om je huid voor te bereiden met het stappenplan om zelfbruiner te verwijderen kan het helpen om je huid voor te weken waardoor deze wat zachter wordt. Neem een uitgebreide lange douche of ga even een half uurtje in bad liggen.

2. Scrubben maar! Zoals je weet verwijder je met scrubben de dode huidcellen en help je de bloedcirculatie op gang. Niet alleen kan je nu dus gemakkelijker de tan helpen te vervagen, ook geef je zo je huid een boost sneller nieuwe (niet door zelfbruiner verkleurde) huidcellen aan te maken. Ga wel met liefde voor je huid aan de slag: scrub niet te hard en gebruik een milde scrub of zachte scrubhandschoentjes.

3. Breng een tan remover aan. Ja, die bestaan! Populaire merken als St. Tropez, James Read en MineTan hebben dergelijke tan removers / tan erasers in het assortiment. Deze verwijderen zowel sporen van zelfbruiners / self tan producten, vuil en overtollig olie van de huid. Je brengt deze in cirkelvormige bewegingen aan op een droge en schone huid aan, laat deze even intrekken en verwijdert het vervolgens onder de douche met een washandje en lauwwarm water.

4. Hydrateren. Bovenstaand stappenplan is misschien niet heel erg huidvriendelijk, maar je zelfbruiner zal er nu een stukje lichter, egaler en minder vlekkerig uitzien. Tijd om je huid wat liefde te geven door deze goed te hydrateren. Zo zal de huid voorzien worden van extra hydratatie en voeding zodat deze weer lekker zacht en soepel aan zal gaan voelen.

Mocht je self tan / zelfbruiner na bovenstaand stappenplan alsnog teveel aanwezig zijn, dan zit er niet veel anders op dan je huid even de tijd te geven. Door dagelijks douchen en je lijf met een washandje te wassen en goed te hydrateren zal een te heftig tintje en/of vlekken met uiterlijk een dag of vijf verdwenen zijn.

Is je huid weer de oude en wil je tóch een mooi tintje proberen te krijgen met behulp van zelfbruiner, dan kan ik je aanraden het zelfbruiner stappenplan te volgen én de juiste producten en kleur voor jouw huid te gebruiken. Succes!

Belangrijk
Met de zomer die net gestart is en de tropische temperaturen die eraan komen kan ik er niet vaak genoeg op hameren: smeer, smeer, smeer! Zorg dat je je rustig houdt, smeer jezelf en je kind(eren) voldoende en regelmatig in met minimaal SPF30 en probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te verwijderen. Je huid zal je er dankbaar voor zijn :)

Fijne zomer!

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Corri
    Reply Corri 27 juni 2019 at 15:54

    Mijn tip om zelfbruiner snel en gemakkelijk te verwijderen > smeer je droge huid voor het douchen royaal in met babyolie (ik gebruik de zijdezachte olie van Nivea) en laat dit even een half uurtje intrekken. Spoel je vervolgens af in de douche en gebruik ook een zachte scrubhandschoen voor de plaatsen waar de zelfbruiner ‘ophoopt’ en er donkere vlekken zichtbaar zijn. Je zal snel merken dat de zelfbruiner als het ware loslaat en vervaagt van je huid en deze nu gemakkelijk afgespoeld kan worden. Na de douche gebruik ik nog wat van de olie om mijn huid terug te ‘sluiten’.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.