Persoonlijk

Personal update | Twee jaar na de gastric sleeve operatie

17 juli 2019

gastric sleeve update, twee jaar na de operatie
Pfoe, het is alweer een hele tijd geleden dat ik een update heb geschreven over de gastric sleeve operatie. En toch is het één van de onderwerpen waar ik met heel veel regelmaat berichtjes en mailtjes over krijg. We zijn nu ruim twee jaar verder en in die twee jaar is er veel gebeurt, waardoor ik die nieuwsgierigheid en interesse vanuit jullie kant zeker begrijp. Vandaag beantwoord ik een aantal veel gestelde vragen in een persoonlijke update! 

Een onstuimig laatste jaar
In de update die ik zo’n anderhalf jaar na de gastric sleeve operatie online zette heb ik al het één en ander gedeeld, maar nooit had ik kunnen verwachten dat er daarna zoveel zou gaan gebeuren. Zowel lichamelijk als geestelijk werd het afgelopen jaar een rollercoaster. En dat bracht zeker heel wat uitdagingen met zich mee..

Zo begon vorig jaar met een miskraam, kreeg ik daarna meerdere keren last van heftige alvleesklieraanvallen en een leverinfectie wat een aantal meerdaagse ziekenhuisopnames met zich mee bracht, werd ik opnieuw zwanger en werd ik tijdens die zwangerschap geopereerd (vanwege die aanvallen en de gezondheidsrisico’s daarvan voor zowel mijzelf als de baby in mijn buik) waarbij de galblaas verwijderd werd. Zowel lichamelijk als geestelijk was het dus een behoorlijk pittig jaar.

BabyBjörn One Air draagzak review

De angst om aan te komen..
Ik was er heel erg bang voor dat dit allemaal zijn uitwerking zou hebben op mijn gewicht, maar nu ik richting een half jaar na de bevalling kom kan ik toch wel een update geven.. Ik weeg nu weer hetzelfde als tijdens de nacontrole ruim een jaar na de operatie. En dat betekent dat ik nog steeds zo’n 85 kilo in totaal ben afgevallen. De eerste 25 kilo in de laatste jaren vóór de operatie en de overige 60 kilo erna. Bi-zar.

Tijdens het voortraject en de gesprekken met lotgenoten leer je er veel over dat het eerste half jaar tot jaar na de operatie ‘de operatie’ veel voor je doet, maar je het daarna toch echt zelf moet gaan doen. Je maag kan namelijk weer oprekken en de kans dat oude gewoontes er weer in zouden sluipen ligt zeker op de loer. Maar ondanks het onstuimige jaar en een volledige zwangerschap heb ik mijn gewichtsverlies vast weten te houden. Iets waar ik heel erg trots op ben.

70's vintage bohemian outfit

Een rondje meest gestelde vragen!
Ik krijg heel erg vaak de vraag of ik er niet gigantisch vaak mee bezig ben en veel ‘moet laten’. Maar gek genoeg valt dat dus heel erg mee en zijn er zelfs periodes waarin ik vergeten lijk te zijn dat ik een maagverkleining heb gehad en dat ik ooit zoveel zwaarder was. Ik kan wel zeggen dat ik eindelijk gewend lijk te raken aan dit slankere lijf, al blijft het op één of andere manier soms echt nog heel gek om mijzelf op foto’s terug te zien.. Dat zal nog wel even moeten groeien ofzo, I guess.

Maar Dees, kan je nog wel lekker uit eten en genieten van eten? Jazeker! Ik bestel gewoon waar ik zin in heb en wat me lekker lijkt. Als ik iets niet op krijg dan is het helaas niet anders, maar dan heb ik in ieder geval wel genoten van een smaakvolle avondje. En daarnaast ben ik een groot fan van shared dining, waardoor een ander altijd een vorkje van mijn bord mee mag prikken :)
Zijn er dingen die je niet kan eten of drinken? Nog steeds blijft brood en vlees wat lastig te verteren voor me, maar als ik er de tijd voor neem kan ik inmiddels wel een broodje op. Ik grijp gewoonweg sneller naar crackers, havermout, granola met noten, pitten en zaden en dergelijke. Qua vlees ben ik meer een flexitariër/pescotariër/whateverthename geworden. Ik eet niet alle dagen vlees en kies liever voor kip, een eitje, vleesvervanger of een stukje vis op de andere dagen. Verder blijf ik weg bij koolzuurhoudende dranken (valt niet lekker en niet charmante gasvorming), kan ik van gefrituurd voedsel amper wat op omdat het voor oprispingen zorgt en ik na een handje patatjes bijvoorbeeld al helemaal vol zit (zonde, dan kan ik dus beter wat voedzamers nemen waar ik meer van geniet) en is alcohol iets wat ik maar met mate neem (want ik ben heel snel aangeschoten). Kortom: ik ben een goedkope date geworden ;) Nee, even serieus: ik ben best wel wat kieskeuriger geworden. Ik kan duidelijk mínder eten dan voorheen, maar maak wel luxere en andere keuzes. Ik eet misschien wel minder qua portiegrootte, maar geniet wel echt van al het lekkers dat de winkels, markt en restaurantjes te bieden hebben. Alles met mate en in balans en let daarbij nog altijd heel goed op de inname van mijn eiwitten en vezels. Daar voel ik me duidelijk heel erg goed bij en ik denk dat ik hierin een heel goede balans heb gevonden!
Slik je nog steeds trouw je vitamines? Hoe gaat het met je waardes? Dit is één van de dingen waar ik inderdaad heel erg trouw in ben. Ik slik dagelijks mijn ‘after gastric sleeve’ multivitamine, een hoog gedoseerd calcium en vitamine D supplement en een visoliecapsule. Dit is trouwens allemaal niet verplicht ofzo, maar ik voel me hier duidelijk goed bij en kan het ook echt merken als ik het een tijdje minder trouw in neem of vergeet. De combinatie van wat ik slik samen met wat ik eet en drink doet het schijnbaar goed, want ook tijdens de laatste lichamelijke testen en bloedwaardes was alles helemaal in orde!
Heb je last van overtollig vel? Zo ja, wil je hier wat aan laten doen? Ja, ik heb hier verschrikkelijk last van. Tegen de tijd dat je 85 kilo afgevallen bent en twee voldragen zwangerschappen achter de rug hebt steekt de zwaartekracht een dikke middelvinger naar je op. She’s a bitch! Ik draag elke dag een corrigerende body wat vooral voor mijn zelfvertrouwen een heleboel doet. Maar zonder kleding blijft het even slikken. Vooral mijn bovenbenen, buik, bovenarmen en borsten.. Het flapt, hangt over en zit in de weg. Iets waar ik steeds meer moeite mee heb en ik wil daar dus in de toekomst zeker eens naar laten kijken wat de mogelijkheden hiervoor zijn..
Wil je nog meer afvallen? Heb je een droomgewicht of een bepaalde maat waar je graag in zou willen passen? Voor mij was dé rede om deze operatie te ondergaan echt de vooruitgang qua gezondheid. Ik heb nooit een bepaald gewicht of een kledingmaat in gedachte gehad als einddoel. Wel heb ik altijd gezegd dat ik heel erg graag onder de 3 cijfers uit zou willen komen. Nou, dát is boven verwachting gelukt! Wat ik nu wel met mijzelf heb afgesproken is dat ik mag schommelen tussen een bepaalde marge van gewicht. Gewoon om mijzelf een grens te geven en ik hoop dan ook zeker dat ik dit vast kan houden! Qua BMI en andere ‘regeltjes’ zou er nog een kilo of tien vanaf mogen, maar dat doet me helemaal niets. Ik voel me lekker, zit in een gezonde gewichtscategorie en heb zo’n belachelijke gezondheidswinst dat ik me niet druk ga maken om zo’n ‘maatstaf’.
Sport je veel? Moet je er veel moeite voor doen om je gewicht te behouden? Ik sport nog niet zoveel als ik zou willen, maar dat heeft natuurlijk ook met de gezondheid van het afgelopen jaar en de bevalling 5 maanden geleden te maken. Wel probeer ik het hardlopen en de krachttraining op te bouwen. En ja: nog steeds wil ik heel erg graag eens een modder obstacle run uitlopen als doel :) Ik heb niet het idee dat ik veel moeite moet doen om op gewicht te blijven. Zeker niet omdat het allemaal vanzelf gaat en zo gemakkelijk is, maar meer omdat ik veel lees en leer over voeding, balans en gezondheid, dit toepas, uitprobeer en hierin zo mijn weg heb gevonden dat het gewoonweg een nieuwe leefstijl is geworden.

outfit of the day lente

Trots, trotser, trotst!
Nog steeds ben ik van mening dat ik de hele innerlijke rollercoaster en veranderde mindset een grotere verandering vind dan wat er voor de buitenwereld het meest veranderd lijkt te zijn. Ik heb veel ‘oud zeer’ aangepakt, ben met mijzelf aan het werk gegaan en merk in de afgelopen twee jaar een heel grote persoonlijke ontwikkeling en groei. Natuurlijk is het heel erg fijn dat ik nu een gezonder lijf heb wat zoveel meer kan, maar dat ik daarbij ook zoveel lekkerder in mijn vel ben gaan zitten is voor mij een even grote winst. Iets dat mij een leuker persoon, leukere vrouw en ook zeker een leukere moeder maakt. Nog steeds ben ik daardoor heel erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt zo’n drie jaar geleden. Iets dat dus leidde tot de operatie ruim twee jaar geleden.

Nee, een maagverkleining is niet ‘the easy way out’ zoals er door veel mensen word gedacht en gezegd. Het is een hulpmiddel, of wellicht kan je het zien als een laatste redmiddel. Keihard werken, volhouden, aanpassen, leren, groeien en een andere mindset ontwikkelen kost heel veel kracht, moeite, tranen van zowel verdriet als geluk en vooral heel veel doorzettingsvermogen. En dát is wat het tot nu toe een succes heeft gemaakt. En daar ben ik énorm rots op! ♥

Een heleboel woorden en gevoelens bij het uitwerken van een persoonlijk artikel als dit. Misschien heb ik iets overgeslagen of zou je over een bepaald aspect nog wat meer willen lezen. Stel je vraag over dit onderwerp gerust onder dit artikel, dan kom ik er zeker op terug.

Liefs,
Desirée

Lees ook:
Zwanger na een gastric sleeve operatie
Waar ik niet meer zonder kan sinds de operatie
De nadelen van een maagverkleining
De operatie en de eerste dagen erna

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jessica
  Reply Jessica 13 oktober 2019 at 13:29

  Bedankt voor je duidelijke artikelen! Ik ga half november voor de screening en hopelijk krijg ik een positief advies voor een Sleeve. Sta er drie dubbel achter, maar vind het rete spannend wat er allemaal op me af gaat komen. Ben je op dit moment nog vaak misselijk of is dat alleen de week/weken na de operatie geweest?

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 30 juli 2019 at 20:22

  Ik kan alleen maar typen dat ik zoveel respect voor jouw heb!

 • Avatar van Wieteke
  Reply Wieteke 17 juli 2019 at 21:20

  Trots op jou ❤️

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 17 juli 2019 at 09:55

  Vind het zo knap dat je deze stap hebt durven te nemen! Ik vond je altijd al prachtig, maar je straalt nu des te meer. Goed ook dat je je niet teveel vast houdt aan een gezond BMI, belangrijker is dat je je goed voelt.

 • Avatar van Malou
  Reply Malou 17 juli 2019 at 09:51

  Mooi geschreven zeg! Ik denk dat je inderdaad heel trots op jezelf mag zijn!

 • Avatar van Meike
  Reply Meike 17 juli 2019 at 08:52

  Sinds 28 juni de trotse eigenaar van een kiwimaag, ik sta dus aan het begin van deze nieuwe fase in het leven. En pfffff wat is het een rollercoaster. Met veel plezier lees ik dan ook jou verhalen. En wat vind ik het fijn dat je eerlijk en oprecht hierover bent. Je laat mij zien hoe de toekomst eruit kan zien. Ik ben blij met zo’n goed voorbeeld zoals jij.

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 17 juli 2019 at 08:51

  Ik vind het top wat je hebt gedaan! Je ziet er super uit en je straalt uit dat je je goed voelt. Ik snap dat het geen makkelijke weg is, dat is het nooit. Maar je flikt het hem toch maar even! Diepe buiging voor jou. Hoop dat je weer lekker fit kan worden en dat je gezondheid er ook weer bovenop komt.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 juli 2019 at 07:40

  Respect voor jou.
  Ik heb er ook over nagedacht…..
  Dit zou ik ook dolgraag willen.
  Jij ziet er zo goed en mooi uit.
  Ook kan je de mooiste fashionitems aan.
  Dat wil ik ook weer.
  Maar heb dit jaar ook zo een rot jaar en wil mezelf op en top goed voelen…..
  Ben niet klaar met dit jaar.
  Er moet helaas e.e.a. gebeuren…..
  Ben wel veel over dit onderwerp gaan lezen.
  Jij inspireerd velen……

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.