Beauty

Zó kom je van je zonneallergie af!

25 juli 2019

zonneallergie tips
Ben je terug gekomen van je zonvakantie en heeft je huid er flink onder te lijden gehad? Last van schilfering, rode vlekken, kleine jeukende bultjes en/of blaasjes? Grote kans dat je last hebt van zonneallergie. Soms komt dit direct na het zonnen op, maar het kan ook pas na een kleine week ineens zichtbaar worden. Ik vertel je er alles over, deel handige tips hoe je hier vanaf kan komen én hoe je zonneallergie een volgende keer kan voorkomen. 

‘Lees ook: Alles wat je moet weten over goede zonbescherming.’

Wat is zonneallergie?

Nadat je in de zon bent geweest of bijvoorbeeld wanneer je een zonnebankkuurtje bent gestart kan je huid hier als afweermechanisme (heftig) op reageren. Vaak begint dit met wat jeuk en rode vlekken en gaat dit over in jeukende bultjes en/of blaasjes die gaan schilferen. Als je er snel bij bent en vervolgens uit de felle zon blijft of niet meer onder de zonnebank gaat dan kan dit gelukkig vlot wegtrekken. Maar, als je er niet op tijd bij bent en je huid niet goed beschermt, dan kan je hier lange tijd last van houden.

Zonneallergie komt het meest voor bij mensen met een lichte huid en bij vrouwen. PLE (polyforme licht eruptie) is de meest bekende vorm van zonneallergie en zoals je uit de naam af kan leiden is licht (UV-A straling) hier vaak de aanstichter ervan. Maar sommige mensen reageren juist weer op de UV-B stralen, krijgen het in combinatie met een bepaald ingrediënt in hun zonbeschermingsproducten of ontstaat het doordat ze bepaalde medicijnen innemen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter, hierin staat duidelijk vermeld of je wel of niet in de zon mag met bepaalde medicijnen.

Wat kan je doen tegen zonneallergie?

Heb je het flink te pakken dan zal je het meest last hebben van de jeuk. Hiervoor kan de huisarts je een crème geven, soms aangevuld met tabletten om de allergie van binnenuit aan te pakken.

Wees daarnaast even extra lief voor je huid. Vermijd de zon, smeer jezelf extra goed in als je er wél in gaat maar kies liever voor schaduwrijke plekken totdat de allergie wegtrekt. Verkoel je huid met lauwwarme douches en smeer deze daarna in met een hydraterende parfumvrije bodylotion. Heb je gezwommen en kom je daarna nog in de zon, droog jezelf dan na het zwemmen goed af (een natte huid is zongevoeliger dan een droge) en smeer jezelf opnieuw goed in met een breedspectrum zonnebrandproduct dat geschikt is voor de gevoelige huid.

Zo voorkom je zonneallergie

Ondanks dat zonneallergie plotseling kan ontstaan op iedere leeftijd, is het vaak wel iets waar je last van blijft houden als je het eenmaal hebt gehad. Gelukkig zijn er enkele tips waardoor je het – hopelijk – een volgende keer kan voorkomen:

– Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Begin hier in het voorjaar mee door af en toe een zonmomentje te pakken en te kijken hoe je huid hierop reageert en bouw dit op. Let op: een kwartiertje hier en daar onbeschermd in de zon is goed voor je zodat je lichaam vitamine D aan kan maken. Ga je langer de zon in, smeer jezelf dan in met een zonbeschermingsproduct. Als aanvulling hierop zou je eventueel in het voorjaar kunnen starten met preventieve lichttherapie om de huid geleidelijk aan UV-stralen te laten wennen om tolerantie voor zonlicht op te bouwen. Deze vorm van lichttherapie wordt vaak in het ziekenhuis gegeven, neem hiervoor contact op met je huisarts.

– Probeer de zon te vermijden tussen 11.00 en 14.00u, de zonkracht is dan vaak het meest schadelijk. Kies op deze momenten voor schaduwrijke plekken.

– Kies de juiste zonnebrandcrème. Grote kans namelijk dat je zonneallergie hierdoor is opgekomen of verergerd. Als je een zongevoelige huid hebt en regelmatig last hebt van zonneallergie kan je zonnecrème met olie erin beter in het schap laten staan. Mijn persoonlijke aanraders voor milde maar goede zonbeschermingsproducten zijn die van La Roche-Posay, een merk wat bij de Apotheek verkrijgbaar is en producten voor het hele gezin in het assortiment heeft. Ook de Sun Sensitive producten van Lancaster zijn een enorme aanrader! Kies in ieder geval voor een zonnebrandproduct dat tegen zowel UV-A als UV-B stralen beschermt en kies voor minimaal een factor 30. Smeer voldoende en herhaal dit zeker iedere 2 à 3 uur als je buiten bent.

Let op!

Blijf je last houden van (ernstige) jeuk, trekken de bultjes niet weg of wordt het zelfs erger terwijl je uit de zon blijft? Krijg je koorts en gaan de plekjes er ‘vreemd’ uit zien en twijfel je of het niet door iets anders dan de zon komt? Ga dan zeker even langs je huisarts voor controle!

–> Heb jij wel eens last gehad van zonneallergie? Heb je eventueel een aanvullende tip of producten die jij kan aanraden bij het verhelpen en voorkomen ervan?

Liefs,
Desirée

Lees ook:
SPF voor je gezicht | Waarom en aanraders voor de gevoelige huid
Parfums zonder alcohol om vlekken te voorkomen
Mijn favorieten met betrekking tot zonbescherming voor kinderen

* Uitgelichte afbeelding door 9nong via Shutterstock. Dit is een geüpdate artikel uit de zomer van 2018.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Monique van
  Reply Monique van 't sant 13 augustus 2018 at 23:51

  Wat misschien ook een goede tip is: ik heb bij uv fashion een uv werend zwemjasje en strandjurkje besteld. Tevens uv wash waarmee je je kleding uv werend kan maken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 augustus 2018 at 21:00

   Dat vind ik zeker een heel erg goede aanvulling, zowel voor volwassenen als voor kinderen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 augustus 2018 at 22:54

  Zeer handige tips 👌

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 13 augustus 2018 at 14:21

  Ik had het dit jaar zwaar te pakken door een antibiotica kuur die ik moest slikken
  Dit in combinatie veel zon ging niet goed samen
  Gelukkig gaat het vanzelf weer over, maar lastig is het wel

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2018 at 19:52

   Wat vervelend dat je er daardoor zo’n last van had! Hoop dat je er nu weer helemaal vanaf bent?

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 13 augustus 2018 at 12:15

  Handig artikel dit. Weet dat mijn moeder vroeger altijd last had van zonneallergie.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2018 at 19:52

   Ai, lijkt me zo lastig als je er echt zo gevoelig voor bent!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.