Huis & interieur

Home | Een kijkje in onze tuin

1 augustus 2019

een kijkje in onze tuin
Dit voorjaar keken we naar buiten en besloten we dat het echt tijd was om de tuin eens flink onder handen te gaan nemen. We bedachten welke functies we terug wilden laten komen in de tuin en waren er al snel over uit dat we een zithoek voor zowel ons als eentje voor kindjes, een speelhoek én een relaxhoek erin terug wilden laten komen. Heel wat functies voor het aantal vierkante meter, maar het is ons goed gelukt. Al zeg ik het zelf. Hierbij een kijkje in onze tuin nu hij helemaal af is! 

‘Lees ook: Interieur | Het resultaat van onze woonkamer make-over.’

een kijkje in onze tuin een kijkje in onze tuin een kijkje in onze tuin een kijkje in onze tuin

De basis
Toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen kregen we de tuin helemaal kaal aangeleverd en besloten we er een mooi stukje gras in te willen hebben. We legden zelf een terrasje en border aan en zaaiden gras. Maar wat we ook doen en hoeveel moeite we er ook in staken: een echt mooi groen veldje bleef uit. Blijkt dus te komen door de combinatie van de kleigrond hier samen met een ongunstige ligging qua zonuren waardoor je een mossige hoek krijgt en de rest gewoonweg niet lekker tot z’n recht komt.

Na de zomer vorig jaar hadden we er dan ook niet veel meer aan gedaan en dat was dit voorjaar goed te merken. Slik. Op het terras, het pad naar achteren en het terrasje achterin na was het een overwoekerd geheel met tig grassoorten tot aan je navel. Er bleek zelfs een uitstervende hommelsoort zijn thuis tussen het hoge gras gevestigd te hebben. Oops! Gelukkig wilde een imker uit de regio deze heel erg graag in zijn tuin hebben dus konden we daar snel afscheid van nemen. En daaropvolgend konden we de handen uit de mouwen steken!

Wegens de ligging en de ondergrond hebben we er voor gekozen om kunstgras te nemen. We hebben de complete tuin leeg getrokken aan gras en wortels, de boel geëgaliseerd, aangedrild, anti-worteldoek gelegd en daarna het kunstgras neergelegd. We zijn blij dat we hier wat meer voor hebben neergelegd want het is zo op het eerste gezicht amper van echt te onderscheiden door de verschillende tinten donkergroen en bruin die erin verwerkt zitten, het oogt lekker clean en is heerlijk zacht aan de voetjes. Scheelt een boel tijd qua onderhoud én het is fijn voor de kindjes om op te spelen. We haalden het onkruid uit de border en vulden deze met witte kiezels voor een fris effect en hingen nieuwe hanging baskets vol met kleine bloemetjes op. En zo kreeg de basis al snel vorm!

een kijkje in onze tuin

Inrichten van de tuin
Natuurlijk hebben we best wel even wat tuinzaken en webwinkels bezocht om wat inspiratie op te doen met betrekking tot diverse tuinmeubels en om onze stijl te ontdekken en welke richting we op wilden. Maar uiteindelijk bleven we toch bij de basis die we nog hebben staan. We hadden namelijk nog een mooie tuinset met bank, fauteuils, voetenbankje en een ronde tafel en die valt ons na drie jaar nog steeds goed in de smaak. Een blijvertje dus! Samen met een frisse witte grote parasol geeft dat een heerlijke zithoek. Op het plaatsje achter hebben we een picknicktafel voor kinderen neergezet waar Shae samen met vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes aan kan spelen en ook met Cate natuurlijk als ze wat groter is.

Het linkerdeel van het grasveld hebben we bewust vrijgelaten voor de meiden en daar staat nu een prachtig *kuch* zwembad, maar als deze er niet staat is het echt een fijn speelveldje. Het rechterdeel van het grasveld is meer een rustig hoekje geworden. Hier staat de tipi speeltent op die Shae voor haar prachtige rapport cadeau kreeg van ons en waar ze zich uren in kan vermaken, al dan niet samen met Cate erbij soms ♥ en ook staat in dit deel misschien wel het meest relaxte tuinmeubel ooit.

een kijkje in onze tuin een kijkje in onze tuin

Loungebed
We waren zelf al een tijdje rond aan het snuffelen om voor de tuin nog iets van een relaxhoekje voor onszelf te creëren, maar met een beperkte ruimte (ook qua opbergen) kwamen we er steeds niet uit. Toen werd ik benaderd voor een leuke samenwerking omtrent een zitzak en daarbij een specifiek model geopperd werd, was ik na het lezen van de specificaties direct enthousiast. We kregen de Outbag Peak loungebed die je ook dubbel kan klappen tot een verhoogde zitzak. Deze is gemaakt van weather proof canvas waardoor je hem het hele jaar door buiten kan laten staan. Scheelt weer slepen in de herfst en de ruimte in de schuur. Deze ‘nature washed’ geïmpregneerde canvas bekleding past qua kleur heel goed bij zowel de tuin als onze smaak, hij voelt superstevig aan, is mooi afgewerkt en ligt heerlijk (niet te hard, maar ook zeker niet te zacht!). Daarnaast is hij 180cm lang en 90cm breed waardoor we er ook samen lekker op kunnen liggen. Door het verhoogde hoofdeinde is hij perfect om nop te liggen, te lezen, te hangen, te zitten, te dollen, te knuffelen.. Love it!

Onze oudste dochter Shae vindt deze zitzak/ligbed/loungebed dus ook helemaal het einde en pikt hem het liefst in als we buiten zijn. Geef haar eens ongelijk ;) Misschien maar even kijken voor haar eigen kinder zitzak, ik denk dat ze daar wel blij mee zal zijn :)

een kijkje in onze tuin

Decoratie
Natuurlijk moet een tuin ook een klein beetje aangekleed worden om het gezellig te maken. De hanging baskets doen daarin een heleboel en hier en daar een pot met een plant of bloemen erin ook. Daarnaast hebben we om het ‘kale’ uit het zicht te halen een rozenboog neergezet. Hier hebben we klimop overheen gehangen, maakten we er lampjes aan vast die op zonne-energie werken en hing ik er een paar vaasjes in met bloemen. Verder hebben we hier en daar nog wat andere solar tuinverlichting neergezet waardoor het ’s avonds ook een heel gezellig plekje is en samen met kleine dingen zoals een buitenkleedje, kussentje, dekentjes en de bloemenvaasjes op de picknicktafel voor de meisjes maakt het een heel fijn eindresultaat.

Nouja, eindresultaat.. Er is nog één stuk over van een kleine twee meter breed met schutting waar ik nog aan de slag wil om zelf een buitenkeukentje te maken met plek voor een kleine barbecue en een kruidenwandje.. De grove tekening staat al op papier, nu alleen de tijd ervoor nog zien te vinden. Ik houd mijzelf in ieder geval weer eens lekker bezig!

Ik vind het echt heerlijk om nu de tuin zo af te hebben en we brengen er dan ook heel wat uurtjes in door. Het is dan misschien niet de meest ruime tuin, maar het is wel echt een heerlijk plekje geworden waar de kindjes kunnen spelen en we gezamenlijk buiten kunnen eten en relaxen. Een fijn stukje verlenging van de woonkamer om lekker tot rust te kunnen komen in de buitenlucht ♥

Ik hoop dat je het leuk vond om een kijkje in onze tuin te krijgen.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Vivian
  Reply Vivian 3 augustus 2019 at 09:06

  Ziet er strak uit. Kunstgras moet je helaas ook bijhouden door het uit te zuigen en opnieuw korrels in te strooien. Je kunt ook mos en onkruid groei krijgen in kunstgras en mos krijg je er moeilijk uit als het er eenmaal inzit. Wat ik alleen jammer vind ik dat ik in jullie tuin bijna geen planten en struiken zie. Zou beter zijn voor het opwarmen van het klimaat als je wat levende struiken plant.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 augustus 2019 at 08:39

   Hi Vivian, dankjewel voor je reactie. We hebben gekozen voor kunstgras dat geen korrels nodig heeft en met ‘uitharken’ schoon gehouden kan worden. Natuurlijk is het wel belangrijk mos proberen te voorkomen inderdaad, maar het anti-worteldoek eronder en schoon houden moet dit redelijk lukken denken we. Qua levende planten hebben we meer dan je wellicht ziet/denkt. We hebben namelijk zowel links als rechts een meters-lange hoge groene schutting van klimop en we hebben meerdere planten verspreid in zowel de border als in verschillende potten die in de tuin staan. We wilden inderdaad met het oog op dit punt een goede balans vinden in zowel wat mogelijk is, wat onderhoudsvriendelijk is en zowel ook voor het milieu en de dieren fijn is.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 2 augustus 2019 at 08:34

  Oh jullie tuin ziet er wel heel erg gezellig uit hoor moet ik zeggen! :) leuk om te zien.

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 2 augustus 2019 at 07:40

  Ziet er goed uit! Echt functioneel en gezellig aangekleed :). Wij hebben op ons balkon ook kunstgras. En langs de balustrade riet en verder een heleboel potten met kruiden en bloemen. Het is niet af maar voor nu is het prima. Er past een ruim zwembadje op die we met hele warme dagen neerzetten. Echt heerlijk, groot genoeg om in te liggen. Werkt zo goed om in af te koelen.

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 1 augustus 2019 at 20:26

  Wat een mooie én gezellige, knusse tuin! Onze tuin is erg strak met verhoogde (grote) plantenbak van zo’n 5 meter lang. Met een stuk gras een een terras gedeelte. Iets te strak voor mijn smaak, maar het is zo makkelijk! En netje, dat ook. Het lag er al zo in toen wij in dit huis kwamen, dus tja ligt prima zo ;)

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 1 augustus 2019 at 08:17

  Dat ziet er gezellig uit! Wij zijn van het voorjaar ook begonnen in de tuin maar is helaas nog niet af. X

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.