Carrière & Geld Persoonlijk

Hoe ik op mijn 18e begon met ondernemen & persoonlijke tips

29 augustus 2019

ervaring tips ondernemen
Ik krijg regelmatig vragen binnen over ondernemerschap en daarbij ook regelmatig het verzoek hier vaker over te schrijven. Dit is nooit een hoofdonderwerp geweest op mijn website omdat het gewoonweg een stuk specifieker is en niet voor iedere lezer voldoende aansluiting heeft. Maar de eerdere posts hierover worden nog steeds goed gelezen en het is een onderwerp waar ik heel gepassioneerd over ben. In dit artikel deel ik mijn verhaal van starter op m’n 18e tot aan mijn huidige bedrijf inclusief een aantal tips met je! 

‘Lees ook: Mijn ‘behind the scenes’ reeks over het ondernemerschap en mijn bedrijf.’

outfit of the day lente

Hoe ik op mijn 18e voor mijzelf begon tot nu
Ik kan me nog goed herinneren dat ik besloot voor mijzelf te gaan beginnen. Ik was 18, zat nog op school en besloot samen te gaan wonen. En ja, dan moet er toch echt wel wat geld binnen komen.. Ik kon in mijn bijbaantjes niet mijn ei kwijt en het leverde gewoonweg te weinig op. Tijd om het anders aan te gaan pakken! Ik bood mijzelf als administratieve duizendpoot aan op Marktplaats met een duidelijke omschrijving van wat ik zocht en aan te bieden had. En voor ik het wist had ik zo mijn eerste opdrachten binnen voor verschillende lokale bedrijven. Van mailverwerking tot data entry, het assisteren van een makelaar, klantenbestanden bijwerken en het opzetten van een online klantenservice. Ik had enorm veel afwisseling qua werkzaamheden, redelijke vrijheid in de invulling van werkuren en verdiende heel wat meer dan voorgaande bijbaantjes in de supermarkt en drogisterij.

Ik leerde veel van het werken voor mijzelf, ontwikkelde mijzelf en voor ik het wist had ik min of meer een eigen administratiekantoor en besloot ik er fulltime voor te gaan. Door de jaren heen heb ik ernaast nog een aantal jaar een webwinkel in tassen, bijouterie en accessoires voor vrouwen gehad waar ik net even wat meer mijn creativiteit in kwijt kon. Toch bleef er ‘iets’ jeuken en begon ik in de lente van 2010 te bloggen als uitlaatklep en om leuke tips te kunnen delen. Het was echt iets wat ik als hobby voor mijzelf had opgezet. Litte did I know.. Ik bleef het bloggen leuk vinden, er groeide een flink lezerspubliek en na een aantal jaar kwamen er steeds meer en beter betaalde opdrachten binnen. Voor ik het wist was ik er zoveel tijd mee bezig en had ik er zo enorm veel plezier in dat ik besloot de inventaris van de webwinkel als één pakket te verkopen en dit bedrijf uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Niet veel later gebeurde dit ook met het administratiekantoor en sindsdien is mijn blog mijn bedrijf waar ik goed van rond kan komen.

Vanwege de jaren ervaring als ondernemer krijg ik steeds vaker vragen vanuit vrouwelijke ondernemers of ik bepaalde tips voor hun bedrijf heb, met ze mee wil denken en zo te helpen meer uit hun bedrijf te halen. Een soort van creatief brainstormer en coaching dus. Inmiddels gebeurt dit steeds vaker en ik haal er zoveel energie uit dat ik hier ook echt meer mee wil doen. Maar het bloggen blijft voor mij nummer één. Zelfs na ruim negen jaar vind ik het nog steeds enorm leuk om te doen!

onmisbaar als ondernemer tips

Een aantal persoonlijke tips voor ondernemers

1. Start before you’re ready
Okee, als perfectionist zijnde is dit niet een heel gemakkelijk iets, maar als ik kijk hoe ik begon en waar dit naartoe heeft geleid.. Kortom: als je iets wil, hoeft de uitwerking ervan nog niet helemaal perfect te zijn maar kan je gewoon beginnen. Heb je een idee, een plan en voél je dat je ermee aan de slag moet? Start! Gaandeweg zal je leren en ontwikkelen en ook echt wel eens op je bek gaan. Maar door op te staan, het één en ander te veranderen en vooral door te zetten wordt je een sterke ondernemer. En kom je erachter dat iets het toch niet helemaal voor je is, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Beter dan tig jaar te blijven vast hangen in ‘had ik maar’ of ‘wat als’ zonder er echt iets mee te hebben gedaan.

2. Bouw aan je netwerk
Als zelfstandig ondernemer, zeker als ZZP-er, ben jij je eigen visitekaartje. Houd dit in je achterhoofd. Zorg dat je er verzorgd uit ziet, wees netjes en vriendelijk, probeer anderen te helpen en bouw aan je netwerk. Sluit je aan bij een lokale ondernemersvereniging, kijk of er een maandelijkse meeting is van ondernemers om bij aan te sluiten, bouw een mooi LinkedIn profiel met goed netwerk op en laat vooral weten wat je doet. Voor je het weet werkt je netwerk mee aan jouw successen én help je er andere ondernemers mee. Door actief te netwerken – en nee, dat hoeft je echt geen uren per week te kosten – kan je mensen uit je zakelijke netwerk aan elkaar voorstellen, vragen beantwoorden, met elkaar sparren en krijg je via dit netwerk ook opdrachten binnen. Een goed netwerk opbouwen is echt heel erg fijn. Weten dat je er niet alleen voor staat, met gelijkgestemden kunnen brainstormen en er ook nog eens meer verdiensten door halen. Win-win-win.

3. Staar je niet blind op online zichtbaarheid
In deze tijd wordt er vooral heel erg veel gezegd en geschreven over online zichtbaarheid. En daardoor zie je veel ondernemers zichzelf in allerlei bochten wringen en zichzelf óveral laten zien. Op Facebook, Facebook Live, Instagram, Instagram Stories, Instagram TV.. Heerlijk hoor, dat enthousiasme, maar vaak gebeurt het nogal rommelig zonder een gericht plan. Anders loop je de kans om je focus te verliezen, ben je kostbare tijd kwijt zonder dat het je wat oplevert en wordt je op een gegeven moment meer als ‘online kennis’ gezien dan als ondernemer en expert binnen jouw vakgebied. En dan heeft het hele online zichtbaar zijn juist een averechts effect.

Omdat er zoveel wordt gehamerd op de online zichtbaarheid, wordt de hele offline kant vaak een beetje opzij geschoven. Terwijl daarin vaak zoveel winst te behalen is! Zeker als je een offline bedrijf in de persoonlijke dienstverlening hebt zoals bijvoorbeeld een salon. Focus je op een goede website met mooie foto’s van het pand/de ruimte, jezelf en terwijl je aan het werk bent. Vul dit aan met SEO-vriendelijke teksten, een goed ingerichte Facebookpagina die je locaal adverteert, en zet flyers in. Ja, echt. Zeker als je kiest voor een flyer van goede kwaliteit met mooie opmaak en gerichte verspreiding, kan je dit echt als een uitgebreid visitekaartje gebruiken.

4. Houd je administratie op orde en zoek een goede boekhouder
Maar echt. De hele administratieve werkzaamheden die erbij komen kijken als je een eigen bedrijf hebt zijn echt niet de leukste kant van het ondernemerschap. En dat is licht uitgedrukt. Er moet nou eenmaal veel bijgehouden worden en er moeten Belastingaangiftes gedaan worden. Leer hoe je een goede administratie bij moet houden en ga op zoek naar een goede boekhouder. Deze laatste kost je wat, maar een echt goede boekhouder kan je ook een heleboel opleveren. Elke cent waard en het geeft me enorm veel rust te weten dat het financiële plaatje goed in elkaar zit.

5. Creëer een eigen werkplek
Mocht je personeel hebben, dan heb je waarschijnlijk een bedrijfspand en daarmee al een werkplek voor jezelf. Maar, werk je net als ik overwegend vanuit huis, zorg dan dat je ook daar een eigen gezonde werkplek maakt. De keukentafel kan prima dienen om tussendoor hier en daar even achter de laptop de mail weg te werken, maar echt gestructureerd en met een volledige focus aan het werk gaan werkt het lekkerst met je eigen werkplek. Heb je geen ruimte in huis over? Ga dan aan het schuiven met meubels zodat je in ieder geval bijvoorbeeld een af te sluiten secretaire neer kan zetten. Echt veel ruimte hoeft het niet in te nemen, maar het zorgt wel voor efficiënter werken. Ook laat je met een eigen werkplek of werkkamer ná werk het werk toch even gemakkelijker los. Want dat loslaten en bewust rust nemen om jezelf weer op te laden is ook heel belangrijk ♥

–> Ben jij ondernemer? Laat onder dit artikel gerust een linkje naar je website achter en vertel er wat leuks over jezelf bij. Wellicht vergroot je zo je netwerk, je weet namelijk maar nooit wie het leest en jouw expertise goed kan gebruiken :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 augustus 2019 at 20:19

  Fijne tips voor een zelfstandige die ondernemer wil worden of die het al is……
  Top van jou en RESPECT want jij bent een pro…..
  Dat jij nog heel lang zal blijven doorgaan…..

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 augustus 2019 at 09:48

   Nou, om verlegen van te worden. Lieve woorden!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 29 augustus 2019 at 16:57

  Ik vind dat je echt goede en duidelijke tips hebt gegeven :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 augustus 2019 at 19:06

   Dankjewel, leuk om te horen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.