Beauty

Personal | Mijn ervaring met laserontharen in het gezicht #1

11 augustus 2019

laserontharen gezicht ervaring
Het is alweer jaren geleden dat ik voor het eerst over de overbeharing in mijn gezicht schreef. En als ik de foto’s uit dat artikel erbij pak, zie ik dat het door de jaren heen helaas alleen maar meer is geworden. Een pijnlijke eye-opener en het blijft dus iets waar ik dagelijks mee bezig ben, zeker in de zomermaanden waarin haartjes nog sneller lijken te groeien en de stoppeltjes door het felle licht nog meer opvallen dan anders. En ondanks dat ik het niet erg vind om open te zijn over zo’n persoonlijk onderwerp, schrijf ik dit artikel alsnog met trillende handjes en tranen in mijn ogen.. Blijkt maar weer hoe erg dit onderwerp in de taboesfeer zit. Omdat IPL (zowel in een high-end salon als met een thuisapparaat) niet geholpen heeft en ik het dagelijks moeten scheren en camoufleren helemaal beu ben, ben ik als laatste ‘redmiddel’ begonnen met laserontharen. Ik wil mijn eerste ervaringen hiermee met je delen, inclusief foto’s van het resultaat tot nu toe en het beantwoorden van enkele vragen vanuit jullie kant die via Instagram binnenkwamen over dit onderwerp. 

Lees ook mijn eerdere artikelen over dit onderwerp:
Over beharing (mijn eerste post hierover uit 2011)
Overbeharing en het gebruik van een IPL apparaat thuis
Overbeharing camoufleren
Mijn laatste update over de overbeharing

laserontharen gezicht ervaring

Mijn ervaring met laser ontharen in mijn gezicht

Zo werkt ontharen door middel van laser

Laat ik maar eerst beginnen met een stukje achtergrond over laserontharen en hoe deze manier van ontharen werkt. Deze ontharingsmethode is, mits door een gecertificeerd huidtherapeut toegepast, een veilige methode om effectief haartjes te kunnen verwijderen zowel op het lichaam als het gezicht. Met de juiste apparatuur en mits je de juiste haar/huid combinatie hebt (grijze en lichte haartjes en donshaartjes op een lichte huid zijn helaas lastig tot niet de behandelen) kan je door middel van laserontharen in zo’n vijf tot tien sessies van de ongewenste haargroei afkomen.

Lichtbruine tot donderbruine haartjes kunnen met de laser behandeld worden, aangezien er dan voldoende pigment in de haartjes aanwezig is. De straal van de laster kan dan geabsorbeerd worden door het pigment, waarna dit wordt omgezet in warmte. Zo verschroeit de haar in het haarzakje en hierdoor kan de haarwortel niet meer functioneren. Omdat vanwege de groeicyclus van haren niet alle haartjes tijdens een behandeling nog goed in een haarwortel vast zitten, kunnen niet alle haartjes in één keer verwijderd worden. Om deze reden zijn er meerdere behandelingen nodig om zo in de verschillende haargroeifases uiteindelijk alle haartjes te kunnen behandelen.

laserontharen gezicht ervaring laserontharen gezicht ervaring

Q&A | Antwoord op jullie meest gestelde vragen over mijn ervaring met laserontharen

Welke salon bezoek jij voor het ontharen door middel van laser?

Ik ga zelf naar Triaderm in Arnhem. Nadat ik de vrouwen achter dit bedrijf voor de Girlboss Interview serie had geïnterviewd, kwamen we nog wat meer in gesprek. Hierin kwam mijn overbeharing ten sprake, wat ik hier allemaal al voor geprobeerd heb en mijn angst voor laserontharen. Ik hoorde namelijk wel eens over blijvende huidverkleuringen en zelfs lichte brandwonden hierdoor en dat wilde ik natuurlijk niet, zéker niet in mijn gezicht. Ze wisten me bij Triaderm zo gerust te stellen dat ik het aandurfde. Inmiddels zijn we dus 3 behandelingen verder, zijn de eerste resultaten er en heb ik geen enkele last van ook maar iets van bijwerkingen op mijn huid. Mocht je twijfelen: ze hebben een gratis eerste consult om kennis te maken en de persoonlijke aanpak te kunnen bespreken. Bij Triaderm werken ze met de allernieuwste alexandrite en diode lasers waardoor zelfs de diepstliggende haarzakjes kunnen worden bereikt. Daarnaast wordt de huid tijdens de behandeling tegelijkertijd gekoeld wat werkt als natuurlijke milde verdoving en is het verder een frisse, schone en duidelijk professionele salon met geschoolde medewerkers die een boel kennis in huis hebben.

–> Klik hier voor de website van Triaderm voor meer informatie over de locaties (Arnhem en Utrecht) en de behandelingen die ze hier aanbieden.

Wat kost een behandeling en wordt dit vergoed?

De prijzen die Triaderm hanteert staan heel transparant op hun website. In het gezicht kan je hierbij denken aan een gebied als de bovenlip of kin (€66,50 per behandeling) tot een groter gebied rondom de kin en wangen/hals (tot €120 per behandeling van één gebied) maar er is ook één prijs voor het hele gelaat om alle overbeharing in één keer mee te nemen voor €175,00 per behandeling. Behandelingen kunnen zeker vergoed worden vanuit de zorgverzekering, mits je een doorverwijzing vanuit de huisarts hebt en dit binnen jouw pakket in de zorgverzekering zit.

Hoeveel behandelingen heb je nodig en blijven de haartjes voor altijd weg?

Bij Triaderm wordt er gesproken over een gemiddelde van vijf tot tien behandelingen voor het beste resultaat waarna bij de meeste mensen de haren volledig weg blijven. Bij sommigen komen in de loop van de tijd soms nog wat haartjes terug, dit heeft dan vaak te maken met hormonale veranderingen zoals de overgang of bijvoorbeeld een zwangerschap.

laserontharen gezicht ervaring

Wat gebeurt er tijdens een behandeling allemaal?

Ten eerste is het belangrijk dat je voor het beginnen met laser en tijdens de behandelingen niet onthaart door middel van epilatie, omdat dan de haargroeifases minder goed bekeken kunnen worden en het resultaat minder zichtbaar is. Ik scheer zelf al jaren elektrisch omdat dit gewoonweg zorgt voor een zo zacht mogelijke huid zonder ingegroeide haartjes, waardoor dit de perfecte uitvalsbasis was. Wel moet je een paar dagen voor een behandeling even niet ontharen zodat ze goed kunnen zien waar er nog haartjes zitten. De behandeling begint met het aftekenen van het gebied met de haartjes met wit potlood, vervolgens worden de haartjes geschoren, de huid schoongemaakt en wordt er begonnen met laserontharen.

Doet een behandeling pijn?

Het ligt natuurlijk een beetje aan jouw pijngrens, maar persoonlijk vind ik een laserbehandeling heel erg goed te doen. Ja, natuurlijk voel je de ‘flits’ van de laser. Zeker op plekken zoals de kin, waar het bot dicht onder de huid zit en de flits dus gereflecteerd wordt. Maar is het echt pijnlijk? Dat valt reuze mee. Ik kan het denk ik het beste omschrijven als het gevoel van een elastiekje dat tegen je huid klapt, maar daarna is dat gevoel gelijk weg en is er amper tot geen ‘nagloei’ doordat er tegelijkertijd wordt gekoeld. Mijn huid is tot een half uurtje na de behandeling heel iets rood maar dit wordt na de behandeling mooi gekalmeerd door het aanbrengen van Lycogel, een kalmerende en camouflerende crème die juist ook bedoeld is voor ná cosmetische behandelingen. Zo loop ik net even lekkerder daar de deur uit om weer naar huis te gaan, maar eenmaal thuis gekomen zo’n 20 minuten later heb ik dus alweer een compleet rustige huid.

laserontharen gezicht ervaring laserontharen gezicht ervaring

Het resultaat na de eerste 3 behandelingen

Een behandeling op rij met telkens zes weken ertussen is het beste en zo heb ik er dus al een aantal maanden op zitten. Inmiddels kunnen duidelijk de eerste resultaten gedeeld worden! Bij beide foto’s ben ik drie dagen vooraf gestopt met scheren. Zoals je ziet is het gebied waar haren groeien niet alleen kleiner geworden, ook zijn er minder haartjes per vierkante centimeter, is de huid rustiger én groeien de haartjes duidelijk minder hard. Wat een verschil al! Vooral de periode tussen de 2 en 3/4 weken na de behandeling hoef ik amper iets aan mijn kin te doen. Dat is de fase dat de recent behandelde haartjes uitgevallen zijn en voordat haartjes in een andere groeifase weer naar boven gaan komen. En dit wordt dus na iedere behandeling minder. Zo ontzettend fijn! Ik had nogal wat angsten om met laser te gaan beginnen vanwege horrorverhalen over brandwonden en dergelijke, maar ik ben nu al heel blij met dit ‘tussenresultaat’ en kan niet wachten hoe het zal zijn na nog een aantal behandelingen!

Tipje! In de ‘Triaderm highlights’ op mijn Instagram account laat ik regelmatig beelden van tijdens een behandeling zien.

Pfoe, ik vind het echt wel spannend om dit te delen met jullie.. Maar ik weet dat ik zeker niet de enige vrouw ben die hier last van heeft. Dat bevestigen de huidtherapeute én de vele mailtjes naar aanleiding van mijn eerdere artikelen ook zeker. Door mijn openheid hierover hoop ik dit onderwerp wat uit de taboesfeer te halen, te laten zien dat er echt wat aan gedaan kan worden en dat het tevens iets is waar je je niet voor hoeft te schamen ♥

Mocht je nog meer vragen hebben over dit onderwerp dan hoor ik het graag zodat ik deze kan beantwoorden in de volgende update over het laserontharen, met hopelijk een nog gladder en haarvrij kinnetje, kaken en bovenlip op de foto’s :)

Liefs,
Desirée

* Om transparant te zijn: ik krijg deze behandelingen vanuit Triaderm aangeboden. Maar, zoals je in het artikel hebt kunnen lezen zijn de behandelingen goed betaalbaar én had ik dit anders ook gewoon zelf betaald hebben. Daarnaast zou ik het, vanwege de mate van overbeharing en het verzekeringspakket wat ik heb, ook vanuit mijn zorgverzekering vergoed krijgen. Ik krijg verder niet betaald voor dit artikel en deel gewoonweg mijn oprechte ervaring en mening met je.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Maaike
  Reply Maaike 21 februari 2024 at 22:40

  Even benieuwd, hoe gaat het nu een paar jaar later met de beharing? Is het echt weggebleven na de behandeling of helaas niet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 februari 2024 at 08:45

   Hi Maaike, dankjewel voor je reactie. Ik denk dat ik nog steeds op zo’n 90% vermindering van de haartjes zit, en de haartjes die terugkomen zijn lang niet meer zo hard, ik heb geen ‘grijze stoppelwaas’ meer op mijn kin en nooit meer last van ingegroeide haartjes. Maar, ik ga wel een paar keer per jaar terug voor een soort onderhoudsbeurtje die in een paar minuten klaar is én volledig vergoed wordt door mijn zorgverzekering. Dat laatste is dus zeker het nakijken waard bij jouw verzekering/pakket.

 • Avatar van Betty
  Reply Betty 10 oktober 2022 at 13:31

  Dag Desirée,
  Dank je voor de informatie. Mooi resultaat!
  Ik heb volgende week een afspraak voor een laserbehandeling van mijn gezicht en heb even een praktische vraag.
  Normaal gezien ben ik elke dag in de weer met een pincet om alles onder controle te houden, maar voor het laseren moet ik 5 weken scheren. Dat scheren is bij mij een ravage. Ik krijg steeds pukkeltjes en ingroei, niet mooi om te zien en het laat littekens achter. Ik hoopte dat jij me misschien wat tips kon geven om te scheren zonder dat mijn gezicht in een maanlandschap verandert. Daar zou ik ontzettend mee geholpen zijn!
  Nog erg veel succes!
  Groetjes

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 oktober 2022 at 09:19

   Hi Betty, dankjewel voor je reactie en wat fijn dat je de stap hebt gezet om zelf ook met laserbehandelingen te gaan beginnen. Het is inderdaad even doorbijten in de periodes dat je niet anders kan dan scheren. Wat voor mij heel goed werkt is scheren met een elektrisch apparaat, zo eentje die voor je benen bedoelt is (of voor mannen) met een afgerond deel over de mesjes heen. Zo scheer je alles glad in een minuutje, zonder huidirritatie of ingegroeide haartjes. Zeker wanneer je er een BHA-exfoliant bij gebruikt, wat ook weer helpt tegen onzuiverheden en de ingegroeide haartjes. Succes!!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 12 augustus 2019 at 18:51

  Goed van jou dat jij hierover verteld.
  Nu kamp ik ook al meer dan een jaar lang van vreselijk overbeharing in het gezicht en onder de kin.
  Weet mij geen raadt meer en blijf maar bezig met de tweezermann maar helaas helpt dit niet meer en ben ik radeloos.
  Nu komt dit artikel me erg goed van pas en had erover nagedacht om te laten doen wat jij doet.

  Xoxo

 • Avatar van Jetske
  Reply Jetske 11 augustus 2019 at 09:49

  Dankjewel voor het delen van zoiets persoonlijks! 😊 zelf heb ik ook last van over beharing en dan vooral op mijn bovenbenen, buik en in mijn gezicht. Vooral in de over beharing in mijn gezicht zorgt ervoor dat ik altijd heel onzeker ben. Dit artikel zorgt ervoor dat ik me niet alleen voel. Volgende week toch maar een afspraak maken bij de huisarts, om dit te bespreken.

  Nogmaals dankjewel voor het delen. Wat een mooi resultaat heb je al na drie behandelingen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.