Mama & Kind Reizen & vrije tijd

7 x originele buitenactiviteiten met kinderen

22 augustus 2019

buitenactiviteiten met kinderen
Voor sommigen zijn de scholen alweer begonnen, voor anderen zijn er nog een paar weken te vullen. Of je kind nu alweer terug naar school is of nog vakantie heeft, het blijft leuk om dingen in de buitenlucht met ze te gaan ondernemen! En deze periode zo in de nazomer is er perfect voor, want voor je het weet is het herfst en regent het hele dagen.. In dit artikel deel ik een aantal originele buitenactiviteiten om met kinderen te gaan ondernemen. Enjoy! 

‘Lees ook: Uit tip | Attractiepark Toverland.’

buitenactiviteiten met kinderen

1. Het Zuiderzeemuseum
Laat ik hier maar eens mee beginnen, want hier ben ik zelf recent nog geweest. Voor de trouwdag van mijn ouders deden we een dagje uit naar keuze cadeau om samen wat leuks te gaan ondernemen. Ze kozen voor het Zuiderzeemuseum. Eerlijk is eerlijk; ik had niet echt een idee wat ik kon verwachten en ik vroeg me af of het voor onze dochter van 5 jaar ook wel voldoende uitdaging zou bieden om een dagje door te kunnen brengen. Maar wat was het leuk! Het begint al met een boottochtje vanaf de parkeerplaats naar het museum, iets dat voor kinderen al een leuke beleving op zich is. Daarna waan je je echt even terug in de tijd, wandel je door een oud stadje heen en kan je in heel veel huisjes een kijkje nemen hoe het dagelijks leven er vroeger aan toe ging. Daarbij kan je in zo’n beetje ieder oud huisje of winkeltje wel een kijkje nemen, er dingen leren en er is op veel plekken voor kinderen wat te doen zoals een ouderwets handwasje, leren knopen, schoonschriftschrijven, opdrachtjes uitvoeren, vissen hengelen, een dijk bouwen, verkleden in klederdracht.. En dan is er ook nog eens een bijbehorend binnenmuseum waar van alles te zien en te doen is én is een wandelingetje door het centrum van Enkhuizen en een visje eten als afsluiter ook zeker een aanrader.

2. Naar het park, bos en de kinderboerderij
Eerlijk? Hier zijn vaak de leukste dagen met kinderen, de dagen waarbij er niet eens echt iets heel bijzonders op de planning staat. Gewoonweg de laarzen aan, rugzak met wat drinken en broodjes mee en op pad gaan. Of het nu naar het bos, een groot park of de kinderboerderij is, je brengt er met gemak uren door samen. Diertjes bekijken en aaien, wandelen en als afsluiter wat lekkers gaan eten of drinken. Zeker als je bij een kinderboerderij of tijdens het wandelen de tijd neemt om je kind(eren) wat bij te brengen over verschillende dieren, de natuur, op zoek gaat naar mooie blaadjes en dergelijke om thuis nog mee te kunnen knutselen.. Love it! Tip: zoek je een leuke kinderboerderij of stadstuin in de buurt? Op de website van Kidsproof staat een handig overzicht. Even de gewenste regio invullen en kiezen maar!

buitenactiviteiten met kinderen

3. Varen met kinderen
Deze tip vergt wel even wat voorwerk, maar kan echt een onvergetelijke dag maken. Varen met kinderen is namelijk zo’n leuk uitje en er zijn genoeg mogelijkheden waardoor je dit niet hoeft te doen met een grote georganiseerde groep. Zo kan je bijvoorbeeld in verschillende plaatsen eropuit met een sloep, een kleiner type vaartuig met vooral een open dek. Sloepvaren is relatief gemakkelijk om te doen en je hebt er in veel gevallen geen vaarbewijs voor nodig. Een leuke manier om een stad of een regio eens op een andere manier te bekijken. Tip: zoek op bijvoorbeeld de website van de ANWB naar een mooie vaarroute die je aanspreekt en Google daarna op de gewenste ‘plaatsnaam + sloep huren’.

Denk bij het varen met kinderen wel aan de veiligheid van iedereen aan boord. Leg je kind(eren) uit wat er kan gebeuren, waar ze rekening mee moeten houden, trek ze een zwemvest aan, neem voldoende zonnebrand, eten en drinken mee, betrek je kinderen bij het varen of laat ze een stukje zelf sturen en leg regelmatig aan voor wat afleiding aan de waterkant.

4. Speurtocht
Deze buitenactiviteit vergt wel een beetje voorbereiding, maar het kan een heel erg leuke middag voor het gezin of een middagje samen met je kind(eren) en meespelende kindjes bezorgen. Stippel een leuke speurtocht uit door foto’s te maken van bekende delen langs een bepaalde route met een duidelijk begin en een eind. Print deze foto’s uit, nummer ze en schrijf op de achterkant een opdrachtje. Maak een stempelkaart met eenzelfde aantal vakjes als dat er locaties/opdrachten zijn en laat ze stempels sparen tijdens de speurtocht. Voorbeeld: het buurtspeeltuintje met als opdrachtje achterstevoren van de glijbaan af. Natuurlijk loop je zelf met een stempel en als begeleiding mee. Eenmaal op het eind de hele route bewandeld en alle stempels verzameld? Dan is het tijd voor wat lekkers!

buitenactiviteiten met kinderen

5. Naar het strand
Voor veel kinderen geeft een dagje uit naar het strand een ultiem vakantiegevoel. Met de voetjes in de zee, lekker uitwaaien, vliegeren, zandkastelen bouwen, zwemmen (mits de watertemperatuur dit toelaat..), overgooien met de frisbee.. en natuurlijk de meest bijzondere schelpjes en andere kleine ‘schatten’ zoeken om samen met een laagje zand in een weckpotje te bewaren. Lintje met datum en locatie erop en dit maakt een leuke herinnering aan deze dag.

6. Bloemen en fruit plukken
Er zijn in Nederland heel erg veel locaties waarbij je mooie pluktuinen hebt voor zowel bloemen als vers fruit en groentes. Leer je je kind aan de ene kant nog wat over hoe alles groeit en bloeit en waar bepaalde producten vandaan komen en ga je ook nog eens naar huis met prachtige bossen bloemen of een mand gevuld met lekkers. Als je voor fruit of groente plukken gaat dan is het helemaal leuk als je bij thuiskomst hier met je kind in de keuken ook echt mee aan de slag gaat om er wat lekkers mee te maken. Dit is trouwens ook een goede tip voor lastige eters. Door de koppeling met een leuk uitje, er wat over geleerd te hebben, het zelf geoogst, schoongemaakt en bereid te hebben willen ze er vaak al sneller wat van mee-eten. Win-win!

7. Geef je kind een eigen fotocamera mee
Of het nu een oudje van jezelf is of een kindercamera (leuk idee voor een verjaardag?).. Kinderen vinden het vaak enorm leuk om zelf foto’s te maken! Ze zien de dingen toch even van net een andere hoek en hoogte als wij en bekijken de – voor ons – vaak normaalste dingen totaal anders. Te leuk om je kind tijdens dagjes uit zelf aan de slag te laten gaan met foto’s en dan bij thuiskomst de leukste af te drukken of uit te printen en in een herinneringenboekje te plakken en er wat leuks bij te schrijven ♥

–> Wat vind jij leuk om samen met je kind(eren) buiten te doen? Mocht je nog een leuke tip hebben, laat je hem dan achter onder dit artikel? :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 22 augustus 2019 at 20:37

    Gefeliciteerd …..
    Leuke tips om daar eens naar toe te gaan ;–)

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.