Shak-wat? Shakshuka is een gerecht uit het Midden Oosten zonder vlees dat oorspronkelijk zowel als ontbijt, lunch als diner gegeten kan worden. Ik besloot er een kleurrijke variant van te maken door te spelen met de groentes die ik erin stopte. Het resultaat is heerlijk smaakvol en fingerlikin’ good en ik deel mijn shakshuka recept dan ook graag met je!
‘Lees ook: Een (no) killer chili sin carne recept.’
De herkomst van shakshuka
Shakshouka, saksuka of shakshuka betekent in bepaalde Arabische dialecten letterlijk ‘een mengsel’. Dit gerecht uit het Midden Oosten bestaat uit een mengsel van groenten en kruiden met daarin als het ware gepocheerde eieren. Er gaan heel veel verschillende recepten rond, maar de overeenkomsten zijn toch wel de kruidenmix met komijn, paprikapoeder en cayennepeper, dat er in de saus op z’n minst tomaten en ui verwerkt hoort te zitten én natuurlijk de eieren die in de saus gegaard dienen te worden. Dit gerecht wordt vanwege de eieren en vele variatiemogelijkheden zowel als ontbijt, lunch of als diner genuttigd, samen met platbrood en hummus.
Kleurrijke shakshuka recept
Ingrediënten
– 400 gram tomatenblokjes
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 1 flinke ui
– 1 gele paprika
– 2 teentjes knoflook
– 4 eetlepels tomatenpuree
– 3 eieren (of zoveel als je pan ruimte heeft en je lekker vindt)
– kruidenmix van cayennepeper, chilipoeder, geroosterd paprikapoeder, peper, zout en komijnzaad
Bereidingswijze
1. Snijd alle groente in dezelfde kleine blokjes
2. Pers de knoflook tot een pasta
3. Fruit in een hapjespan, of een andere ‘brede’ pan, de ui aan in een beetje olie tot deze glazig is
4. Voeg de rest van de groente samen met de knoflook en kruidenmix toe en laat dit voor een minuut of tien garen
5. Schenk het blik tomatenblokjes in het groentemengsel en voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en laat nogmaals voor zo’n tien minuten op een lager vuurtje sudderen
6. Strijk het groentemengsel glad, maak met een lepel kuiltjes in het mengsel en tik hier rauwe eieren in
7. Leg een deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 5 tot 8 minuten garen tot het eiwit gestold en het eigeel nog zacht is
8. Garneren met peterselie en opdienen met platbrood. Dippen en lepelen maar!
Zelf ging ik, zoals je ziet, voor een variant met net even wat meer groente dan je in veel recepten terug vindt en besloot te gaan voor een kleurrijke mix van aubergine (doet het zó goed met de kruidenmix in het gerecht!), courgette, gele paprika en natuurlijk voldoende tomaat en ui. Het fijne is dat je dit gerecht zo pittig kan maken als je zelf lekker vindt. Het is namelijk heel simpel er gewoonweg iets meer chilipoeder en/of cayennepeper aan toe te voegen of, als het te pittig is, de saus weer wat milder te maken door een schepje suiker toe te voegen. Handig om te weten lijkt me zo :) Enjoy!
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
hoeveel van de kruiden gebruik je?
Van de droge kruiden gebruik ik op gevoel in de volgende volgorde het meest naar het minst: peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder en komijnzaad. Je kan met een klein beetje beginnen en dan steeds even proeven en ‘spelen’ met wat je zelf lekker vindt qua pittigheid en specifieke kruiden. Succes!
Ziet er lekker uit, zeker om met brood te dippen
Dit gerecht ziet er
Heerlijk uit 👌🏽
Ik ken het niet en zal het een keer koken….
Xoxo