Beauty

Siliconen in beautyproducten, hoe zit het nu echt?

27 augustus 2019

siliconen in beautyproducten
In veel beautyproducten worden siliconen toegevoegd en al jaren lezen we vooral het bericht dat siliconen slecht zijn voor de huid en dat we dit ingrediënt vooral moeten vermijden. Zo door de jaren heen ben ik er echter achter gekomen dat het lang niet alleen maar slecht doet voor je huid en/of haren en dat het juist een paar heel mooie eigenschappen heeft die zeker niet ondergesneeuwd mogen worden. Ik vertel je hier graag wat meer over in dit artikel! 

Informatie over siliconen in beautyproducten

Wat zijn siliconen
Siliconen worden gevormd uit onder andere silica/silicium (uit zand en graniet) en wordt omgezet naar siliconenolie. Het is een kleurloze en geurloze substantie welke goed bestand is tegen licht, bacteriën en zuurstof. Siliconen zelf hebben geen voedende waarde voor de huid, omdat het geen vitamines, mineralen, natuurlijke of huideigen bouwstenen en dergelijke bevat, maar het heeft wél een aantal unieke eigenschappen. Het zorgt er vooral voor dat vloeibare cosmetische producten gemakkelijker uit te smeren zijn en ze leggen ‘een laagje’ op de huid. De voor- en nadelen van dit laagje bespreek ik verderop in dit artikel.

Ondanks dat siliconen als basis uit zand en graniet wordt gehaald, wordt het niet gezien als een natuurlijk ingrediënt. Om silica om te zetten tot siliconenolie zijn complexe chemische processen nodig en daardoor wordt het gezien als een synthetisch ingrediënt.

Hoe herken je siliconen in producten?
Siliconen zijn in beautyproducten heel erg gemakkelijk te herkennen. 1. Door op de ingrediëntenlijst te kijken naar ingrediënten die eindigen op -cone zoals fenyl trimethicone, cyclomethicone en dimethicone, of naar cyclopentasiloxane en cyclohexasiloxane. 2. Probeer een beetje van het product uit op je huid. Een product waar siliconen aan toegevoegd zijn herken je vaak al heel snel doordat het de huid een typische glad/velours/zijde-achtig gevoel geeft.

‘Lees ook: De zin en onzin van water drinken.’

siliconen in beautyproducten

Sluiten siliconen de huid af?
Zoals al eerder gezegd leggen siliconen ‘een laagje’ op de huid, maar.. dit sluit de huid niet af! De structuur van siliconen is namelijk heel fragiel en bestand tegen lucht. Je kunt het effect beter zien als een soort vloeibaar gaasje wat over de huid of haren wordt aangebracht. Het zorgt ervoor dat de overige ingrediënten uit een product goed door de huid worden opgenomen en minder snel vervliegen en dat je huid minder snel vocht verliest. Daarnaast laat het een heel zacht laagje achter op je huid en haar.

De nadelen van siliconen
Mocht je een wat onzuivere huid hebben die snel neiging heeft tot het vormen van puistjes, dan zijn siliconen wellicht minder aan jou besteed. Ondanks dat het een niet-comedogene stof is, is het namelijk belangrijk dat je je gezicht in de avond echt goed reinigt zodat al het opgehoopte vuil en talg onder het siliconenlaagje goed verwijderd wordt. Anders kan er ‘build up’ van product op de huid ontstaan waardoor dit vuil en talg niet weg kan. En dat kan bij dit huidtype bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes. Kortom; je kán met ieder huidtype producten met siliconen erin gebruiken, míts je je gezicht twee keer per dag goed reinigt.

Ook is er nog een groot nadeel aan siliconen in beautyproducten: uiteindelijk komt deze gelei-achtige stof door middel van het wassen van de haren en/of de huid terecht en helaas zijn ze over het algemeen lastig biologisch afbreekbaar. De niet-oplosbare varianten hopen zich hierdoor in het afvalwater op wat uiteindelijk ook in de natuur terecht komt. Dit is schadelijk voor het milieu en dis is dus zeker iets om rekening mee te houden!

De voordelen van siliconen
Ondanks dat er veel negativiteit omtrent siliconen in beautyproducten is, wordt het al jaren bij de behandeling van brandwonden en littekens ingezet vanwege de unieke helende, opvullende en ademende eigenschappen die ervoor zorgen dat goede ingrediënten door de huid worden opgenomen en door het siliconen-gaasje niet vervliegen of uitdrogen. Ze leggen als het ware een beschermend laagje op de huid waardoor de huid minder moeite hoeft te doen tegen slechte invloeden van buitenaf. En doordat ze hiermee gelijktijdig ervoor zorgen dat er minder vocht uit de huid onttrokken wordt, dragen siliconen dus bij aan het behoud van een gehydrateerde huid. Daarnaast laat het dus de haren zacht aanvoelen en maakt het ze gemakkelijker doorkambaar en vult het op de huid fijne lijntjes en rimpeltjes op waardoor het de huid egaliseert en een mooie basis maakt om make-up over aan te brengen.

–> Ik ben benieuwd of jij persoonlijk fan bent van siliconen in beautyproducten of ze liever niet gebruikt, en waarom?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 17 september 2019 at 19:32

  Op mn huid heb ik er geen problemen mee. In mn haar liever niet, dan wordt het toch snel zwaarder en slapper.

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 27 augustus 2019 at 22:19

  Ik wist niet dat het slecht was voor het milieu. Volgens mij heb ik inmiddels niets meer met silicone erin. Op mijn huid zorgt het vaak voor rullen nadat ik er iets anders overheen smeer. Daarom vermijd ik het al best lang. En voor mijn haar ook omdat het er futloos van wordt.

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 27 augustus 2019 at 12:34

  In mijn haar routine gebruik ik het niet. Ik heb krullend haar wat ik altijd stijlde omdat het niet mee wilde werken, sinds ik de curly girl methode gebruik waarbij oa siliconen wordt vermeden draag ik mijn krullen weer. Bij mijn huid werkt het prima, alleen liever niet waar silicoon echt op nummer 1 staat in de ingrediënten lijst.

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 27 augustus 2019 at 11:55

  Leuk om te lezen.
  Op mijn huid vind ik het wel prettig, maar het moet niet teveel zijn, zoals in een primer bijvoorbeeld.
  Dat vind ik echt een naar gevoel.
  Voor mijn haren gebruik ik alleen siliconen vrije producten, maar dat komt omdat krullen en siliconen gewoon geen goede combinatie zijn.
  Dus op zich heb ik niks tegen siliconen.

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 27 augustus 2019 at 10:20

  Ik heb er zelf niet zoveel moeite mee, vooral niet in mijn haar. Maar ik snap het verband tussen siliconen en puistjes dan wel weer, goed reinigen dus! Vind een primer met siliconen wel fijn in de winter, als mijn huid wat droger aanvoelt en ook sneller droog oogt.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 augustus 2019 at 06:10

  Interessant artikel.
  Ook leerzaam….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.