Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Tips om te besparen op je zorgverzekering

13 augustus 2019

zorgverzekering besparen 2020 tips
Het lijkt misschien nog een ver van je bed show, maar over ruim vier maanden staat het nieuwe jaar alweer voor de deur. Voor mij is het laatste kwartaal van het jaar er eentje om weer eens wat financiële orde op zaken te stellen en zeker met betrekking tot een grotere kostenpost als een zorgverzekering is er veel winst te behalen. Ik ben me dus zeker aan het oriënteren om wellicht over te stappen en deel hierbij enkele tips om te besparen op je zorgverzekering met je. 

Wat verandert er in de zorg in 2020

Iets om ieder jaar weer rekening mee te houden, zijn de aankomende veranderingen in de zorg. Ook voor 2020 zal er vast en zeker weer het één en ander veranderen met betrekking tot de ziektekostenverzekering. Wat dat precies zal zijn wordt na 17 september duidelijk, want op Prinsjesdag worden namelijk ook de meeste veranderingen voor de zorgverzekering bekendgemaakt. Eén ding lijkt in ieder geval alvast wel vast te staan: voor 2020 lijkt het eigen risico wederom gelijk te blijven. De bevriezing hiervan staat namelijk vast tot 2021.

Zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 12 november 2019 de tijd om alle zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend te maken. Vanaf dat moment kan je de verschillende aanbieders en bijbehorende pakketten gaan vergelijken. Je hebt dan tot 31 december om over te stappen van zorgverzekering, of in ieder geval de oude verzekering op te zeggen. Je kan vervolgens tot uiterlijk 31 januari 2021 een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten.

zorgverzekering besparen 2020 tips

Tips om te besparen op je zorgverzekering

1. Wat vind je belangrijk en wat heb je nodig
De rede waarom ik zelf van plan ben om voor het nieuwe jaar mijn zorgverzekering eens flink uit te gaan pluizen en (waarschijnlijk) zal gaan overstappen, is dat er nogal een aantal veranderingen zullen zijn. Zo gaat kraamzorg geen belangrijke rol meer spelen (nee, die derde zit écht niet in de planning), vind ik alternatieve geneeskunde steeds iets belangrijker worden en zal ik komend jaar eventueel gaan beginnen met de mogelijkheden te bekijken voor chirurgische correcties met betrekking tot huidoverschot naar aanleiding van het gewichtsverlies van de afgelopen jaren. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Betrek deze situatie eens op jezelf. Ben je bijvoorbeeld net zwanger, dan is een ruimer pakket met betrekking tot uitgebreide kraamzorg wellicht een optie. Of weet je dat je gebit niet in opperste staat is en zou je dat eens grondig aan willen pakken, dan is een extra tandverzekering zeker kostenbesparend. Of wellicht kom je erachter dat je juist een veel te uitgebreid pakket hebt waar je al jaren geen – volledig – gebruik van maakt en is het tijd om naar een minder uitgebreid pakket over te stappen. Het is maar net afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en gezondheid.

2. Neem de tijd en pluis uit
De maandelijkse kosten van je zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders en overstappen kan heel erg snel geregeld zijn, maar staar je niet blind op de prijs! Je zal de eerste niet zijn waarbij er daarna ineens blijkt dat bepaalde vergoedingen ineens weggevallen zijn. Het goed uitpluizen van verschillende zorgverzekeringen en dan met name de verschillen tussen aanvullende pakketten, eigen risico, dekkingen en voorwaarden kan een flinke klus zijn. Zorg dat je hier zeker een ochtend rustig voor kan zitten, dat je het geluid van je telefoon uit hebt staan, je huidige polisvoorwaarden én je zorgwensen bij de hand hebt. Die ochtend uitzoekwerk zal het je waard zijn, want je kan echt flink op deze maandelijkse kosten besparen.

3. Vergelijken en aanpassen of oversluiten maar!
Nu je eenmaal heel precies weet wat je belangrijk vindt en nodig hebt in je zorgpakket voor het nieuwe jaar kan je heel eenvoudig binnen je huidige zorgverzekering kijken of het pakket dat je hebt voldoet, of dat deze meer of minder uitgebreid aangepast kan worden. Kom je er bij je eigen zorgverzekeraar niet uit, snuffel dan zeker eens rond en ga vergelijken. Hier zijn verschillende websites voor te vinden die dit heel snel voor je op een rijtje kunnen zetten. Maar, wederom, let op dat je niet alleen op de prijs let maar ook of het aangeboden pakket aansluit bij jouw zorgwensen en behoeften.

‘Lees ook: Tips om geld te verdienen met thuiswerk.’

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 14 augustus 2019 at 07:15

  Ik ben juist aan het kijken waar ik voordeliger uit ben (maar wel meer moet betalen) ivm een haarstuk voor mijn alopecia. Die dingen zijn zó duur, maar een goede verzekering dekt bijvoorbeeld veel meer.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 augustus 2019 at 14:07

   Zo zal je zien dat je door over te stappen naar een andere aanbieder of een ander pakket uiteindelijk minder hiervoor zal betalen, ook besparen dus. Slim om uit te zoeken!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 augustus 2019 at 22:06

  Fijne tips.
  Ik ben er al maandenlang mee bezig om uit te zoeken waar het veel goedkoper kan…….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 augustus 2019 at 14:08

   Ik kan me voorstellen dat er complexe(ere) situaties zijn waarbij het flink wat uitzoekwerk kan zijn.. Ik hoop dat je eruit bent gekomen een goede match te vinden?

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.