Mama & Kind Persoonlijk

Cate 8 maanden update | Een terugblik naar de kraamweek

24 september 2019

Cate 8 maanden update
Het is echt bizar om te beseffen dat Cate alweer bijna 8 maanden bij ons is. Alle clichés zijn helemaal waar en zeker dat alles bij een tweede nog veel sneller lijkt te gaan. Het is regelmatig even slikken en echt bewust pas op de plaats maken om van ‘nu’ te genieten, juist omdat ze nog zo klein is en de veranderingen en stappen die ze maakt elkaar zo snel opvolgen. Van de week keek ik foto’s uit de kraamweek terug en naar de onmisbare rol van een kraamverzorgende in die bijzondere week. Ook bedacht ik me hoe anders ik die eerste periode deze keer heb ervaren dan bij ons eerste kindje. Sowieso sta ik nu heel anders in het ouderschap.. Herkenbaar voor andere moeders?

‘Lees ook: Een kijkje in de babykamer van Cate.’

Cate 8 maanden update

De kraamperiode
Ik weet nog hoe zenuwachtig en onrustig ik was die gehele eerste periode toen Shae in ons leven kwam. Ik was heel onzeker en continu bang om iets verkeerd te doen, haar pijn te doen (die kleintjes zijn zo kwetsbaar!) en het niet ‘volgens de regeltjes’ te doen. Hield ik haar wel goed vast? Had ze het niet warm of koud? Gaf ik wel voldoende voeding, gebruikte ik wel het juiste wasmiddel en moest ik haar nou wel of niet aan anderen te knuffelen geven? Vanwege bepaalde principes en wensen die ik hoger had staan dan luisteren naar mijn gevoel op het moment zelf ging ik over grenzen heen waardoor ik na die kraamweek compleet uitgeput was. Ik kan er nog altijd verdrietig van worden als ik daarop terugkijk..

Als ik dan kijk hoe ik het nu bij Cate heb ervaren, dan is dat een wereld van verschil. Ondanks dat er tussen de meiden vijf jaar leeftijdsverschil zit, voelde ik me vanaf het eerste moment dat ik haar ter wereld heb mogen halen tijdens de bevalling heel erg zeker. Ik was bij Shae veel meer bezig met hoe het zou ‘moeten’ of hoe het ‘hoort’ en wat anderen ervan konden vinden. Nu bij Cate heb ik veel meer vanuit mijn gevoel gedaan. Me afgezonderd in ons coconnetje als gezin van vier, wennen aan elkaar en alles lekker rustig aan doen. Veel meer durven vertrouwen op mijn moederinstinct en wat goed voelt en dat maakt een wereld van verschil. Ik ben geen grenzen over gegaan, kon hierdoor goed zowel lichamelijk als mentaal herstellen en heb echt enorm kunnen genieten van die eerste week.

Bedankt, kraamverzorgende!
De kraamzorg is toch wel iets waar je niet omheen kan als je terugkijkt op die eerste week met je kleintje. Beide keren had ik een heel erg fijne kraamverzorgende. Met de één had ik wellicht meer een klik dan met de ander, maar ik heb beide enorm gewaardeerd voor alles wat ze hebben gedaan aan hulp, informatie, advies en ondersteuning. Want zo’n eerste periode met je kleintje is toch best wel heel erg spannend, óók bij een tweede!

Wat is dat toch eigenlijk maar mooi geregeld in dit land, dat we voor een x aantal uur iemand naast ons krijgen om ons te helpen in deze spannende fase na de bevalling. En als ik er zo bij nadenk, lijkt het me wel echt een pittige baan. Een hoge verantwoordelijkheid, de hele tijd ‘aan’ staan om te helpen en te ondersteunen waar nodig, opletten of alles goed gaat met de baby(‘s), de moeder, het huishouden en het gezin, het contact met de vast-niet-altijd-even-gemakkelijke ouders vanwege slaapgebrek en onzekerheid.. en toch blijkt uit onderzoek dat 95% van de kraamverzorgenden hun werk met plezier en liefde doen. Mooi, hoe veel van hen zo uit hun hart werken. Een mooi beroep!

Een standbeeldje voor jouw kraamverzorgende?
Ik deel dan ook graag deze mooie actie van Pampers die speciaal voor de Dag van de Kraamzorg heel mooie standbeeldjes heeft laten maken die ouders kunnen schenken aan hun kraamverzorgende. Door een mooie herinnering aan jouw kraamhulp te delen met de hashtag #BedanktKraamverzorgende maak je kans op zo’n standbeeldje zodat je deze aan jouw kraamverzorgende kan geven. Dat is nog eens een mooie blijk van waardering voor deze belangrijke beroepsgroep en een uniek cadeautje bij het afscheid!

Lieve Scarlett en Emma, dankjulliewel voor jullie aanwezigheid tijdens de kraamperiodes. Jullie verdienen wat mij betreft zeker ook een eigen beeldje. Het was heel fijn om jullie als hulp en ondersteuning bij ons te hebben die eerste week. Nogmaals bedankt! ♥

Cate 8 maanden update

Wat ik nu anders doe dan bij de eerste?
Dit is een vraag die ik vaak krijg en daar kan ik eigenlijk heel kort antwoord op geven. Ik ben echt zoveel meer relaxed. Misschien komt het omdat er vijf jaar tussen de eerste en de tweede zit en ik in die periode best wat aan persoonlijke ontwikkeling achter de rug heb, maar ik ben door de jaren heen echt heel anders in het ouderschap gaan staan. Die verschuiving heb ik tijdens de laatste jaren met alleen Shae al wel gemerkt, maar nu Cate er eenmaal bij is is dat nog veel duidelijker te merken. Zowel Paul als ik luisteren meer naar ons gevoel, doen het rustiger aan en er ‘moet’ minder. En nee, dat betekent niet dat we geen regels hebben en niet consequent zijn, maar we staan er duidelijk anders in dan toen we net voor het eerst ouders werden. En dat geeft vooral veel rust. Zo fijn! ♥

–> Hoe heb jij de kraamweek ervaren als je erop terug kijkt? Merkte je ook zo’n verschil bij een eerste kindje en bij die daarna?

Mocht je in de kraamperiode zitten en jouw kraamverzorgende in het zonnetje willen zetten, vergeet dan niet voor eind september 2019 een mooie herinnering te delen met de hashtag #BedanktKraamverzorgende. Wie weet ontvangt jouw kraamverzorgende vanuit Pampers dan zo’n mooi eigen standbeeldje.

Liefs,
Desirée

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marloes
  Reply Marloes 24 september 2019 at 10:30

  Wat een leuke site heb je!

  Ik ontdekte het door je post op Instagram.
  Ben zelf nu 36 weken zwanger van ons tweede kindje en ons zoontje is bijna vijf jaar wanneer onze tweede is geboren.
  Ik moet zeggen dat ik veel herken wat je schrijft. Sta er (nu al) precies zo relaxt in en geloof ook zeker in wat jaren zelfontwikkeling.. als moeder maar ook op werkgebied. Dit zal zeker meespelen in het hele ‘gevoelens en relaxte gebeuren’!

  Ik blijf je volgen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 september 2019 at 10:57

   Wat leuk dat je ook zo’n leeftijdsverschil tussen de kindjes hebt! Succes met de laatste loodjes :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 24 september 2019 at 08:44

  Prachtig en mooi geschreven. Fijn om op deze manier een terugblik te zien!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.