Carrière & Geld Fashion

Girlboss interview met Erlinde Kramer van Jewels with Flair

20 september 2019

Erlinde Kramer, Jewels with Flair, interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Erlinde Kramer van Jewels with Flair.

GIRLBOSS

“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Erlinde Kramer, Jewels with Flair, interview

Interview met Erlinde Kramer van Jewels with Flair

1. Wie ben je?
Ik ben Erlinde Kramer, 36 jaar, moeder van een zoontje van 5 en een dochtertje van 3. Ik woon samen met mijn gezin in het mooie Alkmaar. Ik houd van creatief bezig zijn, uiteten gaan en mooie muziek.

2. Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
Mijn bedrijf en tevens merk Jewels with Flair bestaat nu 7 jaar. Ik ontwerp sieraden die aansluiten bij de wensen van de klant door maatwerk te leveren. Dit doe ik door de meeste sieraden aan te bieden in verschillende materialen: verzilverd, verguld, sterling zilver en verguld sterling zilver. Daarnaast is het ook mogelijk een sieraad te laten ontwerpen.

3. Waar komt jouw liefde en passie voor ondernemen en het zelf maken van sieraden vandaan?
Voordat ik mijn sieradenlijn Jewels with Flair had, was ik leerkracht op een basisschool. Als leerkracht kreeg ik veel vrijheid om (creatieve) lessen te bedenken, iets van de grond af aan op te bouwen of mee te denken voor een bepaalde methodiek. Alles met in het oog houdend: wat werkt voor die leerling? Wat heeft het meeste effect?  Dat is precies het stukje wat ik in het ondernemen ook terug vind. Waar wordt mijn klant enthousiast van? Hoe stem ik mijn marketing daarop af voor het beste resultaat?

Dat mijn onderneming een creatieve onderneming zou worden, dat stond eigenlijk wel vast. Als kind zat ik al het liefst te knutselen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik was er wel mee bezig. Op de middelbare school deed ik naast de basisvakken óók examen in tekenen en kunstgeschiedenis. Destijds stond ik voor de keuze: wordt het de Pabo of het Grafisch Lyceum? Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Pabo en heb ik met veel plezier 13 jaar les gegeven in het basisonderwijs. Toch begon er wat de wringen… Het waren toch vooral de kinderen die creatief bezig waren…

4. Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en begon je fulltime te ondernemen?
Op een gegeven moment werd het gewoon te druk. Twee dagen werkte ik nog in het basisonderwijs. Daarnaast 2 dagen voor Jewels with Flair + heel veel avonden tot 23 uur. En dan de dag erna weer om half 7 in de trein naar Amsterdam. Ik moest kiezen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. De toegenomen werkdruk in het onderwijs versus de vrijheid en creativiteit die Jewels with Flair mij biedt. Toen ik mijn baan in het onderwijs had opgezegd, haalde ik nog niet genoeg omzet uit mijn shop om een volledig salaris aan mezelf uit te kunnen keren. Daar had ik een buffer voor opgebouwd om het eerste half jaar te kunnen overbruggen. Die buffer bleek ik helemaal niet nodig te hebben.  Wat je aandacht geeft groeit. Ja, dat is zeker waar!

Erlinde Kramer, Jewels with Flair, interview

5. Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Allereerst vind je bij mij een uniek product én de klant kan zelf kiezen in welke uitvoering het sieraad wordt gemaakt. Ook is het mogelijk een sieraad te laten ontwerpen. Daarnaast geef ik inspiratie over hoe de klant bijvoorbeeld  sieraden kan combineren met de laatste modetrends. Tot slot: ik houd van aanpakken. Ik blijf niet hangen in een bepaalde materie, ik ben leergierig en ga ervoor.

6. Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Over 5 jaar heb ik naast mijn atelier óók een showroom. Dan organiseer ik af en toe een gezellige avond waarbij mode en styling centraal staan. Ook maatwerk blijft dan belangrijk, maar hoe ik dat precies voor me zie, houd ik nog even voor mezelf… ;)

7. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Marketing kost me net zo veel tijd als het maken en ontwerpen van mijn sieraden. Toen mijn bedrijf groeide kreeg ik al snel iemand erbij die de sieraden kon maken én versturen. Helaas is zij net gestopt. Gelukkig heb ik er sinds kort weer iemand bij die hopelijk de bestellingen weer kan overnemen.

Omdat ik 2 keer per week sport van 7.00 uur tot 8.00 uur of de kinderen naar school en opvang breng, start mijn werkdag meestal om 9 uur. Ik begin met het verwerken van de bestellingen. Tussen 12.00 en 12.30 ga ik even lunchen. Na de lunch richt ik mij voornamelijk op de marketing: welke onderwerpen zouden leuk zijn voor mijn klanten om blogs en vlogs over te maken? Deze onderwerpen gebruik ik vervolgens in mijn Mails met Flair en op social media. Verder zorg ik voor een mooie vormgeving van mijn nieuwsbrieven, maak ik product -en sfeerfoto’s, vul ik voorraden aan en beantwoord ik mailtjes.

8. Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Volg vooral je eigen gevoel en indien je iets uitbesteedt, kies dan écht een expert op zijn of haar vakgebied.

9. Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Mijn boekhouder, want ik heb echt een hekel aan administratie. Daarnaast zijn mijn bewerkingsprogramma’s heel belangrijk om bijvoorbeeld een mooie Mail met Flair te kunnen maken.

10. Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Doe iets waar je blij van wordt. Alleen dan kun je dat overbrengen aan je klant. Verder: denk in stapjes, houd je doelen behapbaar én vertrouw op jezelf.

–> Neem een kijkje op de website van Erlinde voor meer informatie en/of het aanschaffen van haar prachtige sieraden :)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 20 september 2019 at 10:10

  Zo leuk om te lezen dat deze dame sieraden maakt.
  Het kost heel veel tijd om dit te doen.
  Zeker met een gezin met jonge kinderen.
  Ik had jaren geleden ook net als deze mevrouw sieraden gemaakt.
  Kettingen, armbanden en oorbellen…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.