Carrière & Geld Mama & Kind

Kids | Hoeveel zakgeld is normaal en wanneer begin je er mee?

4 september 2019

hoeveel zakgeld is normaal op welke leeftijd
Nu onze oudste dochter inmiddels vijf (“én een half!!”) jaar oud is, zijn we een stukje serieuzer begonnen om haar de waarde van geld uit te leggen. Ik durf eerlijk toe te geven dat ze best een beetje verwend is en daarom hebben we besloten hier wat meer mee aan de slag te gaan. Om uit te leggen dat er gewerkt moet worden zodat je met ‘dat pasje’ van alles kan ‘meenemen’ uit winkels. En dat je soms wat langer over een aankoop moet nadenken en/of moet sparen. Daarom zijn we nu ook begonnen met het geven van wekelijks zakgeld. Ik zocht uit hoeveel zakgeld vanaf welke leeftijd normaal is én deel hoeveel zakgeld wij geven en hoe wij voor onze dochters sparen. 

‘Lees ook: Checklist met tips om geld te besparen.’

hoeveel zakgeld is normaal op welke leeftijd

Hoeveel zakgeld is normaal en wanneer begin je hiermee?

Zakgeld is een relatief gemakkelijke manier om je kind een goede relatie met geld te laten krijgen. En het is ook nog eens leuk om actief met je kind aan een nieuw thema te beginnen. Zo kan je uitleggen dat ze het zakgeld gelijk kunnen uitgeven of juist opzij kunnen leggen en hoeveel weken er bijvoorbeeld gespaard moet worden om dat ene stuk speelgoed te kunnen kopen. Zo leren ze op een leuke manier de waarde van geld en zullen ze een stukje zuiniger omgaan met iets dat ze er mee gekocht hebben of aan bijgedragen hebben.

Volgens het Nibud is een kind met gemiddeld zes jaar in staat om de verschillende munten te herkennen en is dit dus een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen. Zo’n 69% van de kinderen tussen de vijf en elf jaar krijgt zakgeld en de hoogte hiervan wisselt heel erg af. Natuurlijk speelt het inkomen van de ouder(s) hierbij een rol, maar het hangt er ook vanaf wat het kind met het zakgeld moet doen. Is het enkel voor hier en daar een extraatje en als leermiddel voor de waarde van geld, of moeten er bijvoorbeeld ook een tijdschriftabonnement of cadeautjes voor de verjaardagsfeestjes van gekocht worden?

Het is voor kinderen fijn om het zakgeld op een vaste dag in de week of maand te geven. Zeker bij jongere kinderen is het aan te raden dit wekelijks te doen en om contant te geven. Zo hebben ze het geld in handen, leren ze de verschillende muntjes kennen en kunnen ze het gaan tellen etc. De tabellen hieronder komen van de website van Nibud en laat zien hoeveel zakgeld kinderen op de basisschool en op de middelbare school gemiddeld per week krijgen.

hoeveel zakgeld is normaal op welke leeftijd
hoeveel zakgeld is normaal op welke leeftijd

Een zakgeldcontract opstellen

Het is vooral belangrijk om duidelijke regels voor je kind op te stellen. Bespreek wanneer je kind zakgeld zal krijgen, hoeveel dit is en wat ze ervan moeten doen. Zeker bij de wat oudere kinderen is hiervoor een zakgeldcontract een leuke optie. Zo leren ze ook dat geld een serieus onderwerp is, hier afspraken over gemaakt worden en dat deze nagekomen dienen te worden. Zet hier bijvoorbeeld e leeftijd van je kind op, hoeveel zakgeld ze krijgen en wat hij of zij ervan moet kopen. Laat het contract bijvoorbeeld lopen tot vernieuwing op de volgende verjaardag en zet er beide een handtekening onder.

Sparen voor je kinderen

Als je eenmaal begint met het geven van zakgeld, begint ook de uitleg van sparen. Natuurlijk zal een jong(er) kind de centjes direct uit willen geven, maar als je kind eenmaal wat langer zakgeld krijgt en de waarde van geld én de waarde van producten beter begint door te krijgen komt ook het echt leren sparen om de hoek kijken. Hiermee leren ze verstandiger om te gaan met geld en dat grotere uitgaven gepland moeten worden. Voor jongere kinderen werkt een spaarpot hier heel erg goed bij omdat ze zo visueel kunnen zien dat de hoeveelheid geld toeneemt. Voor oudere kinderen is een betaalrekening en een gekoppelde spaarrekening openen dan weer een leukere manier om één en ander op bij te kunnen houden. Zo leren ze gelijk ook mee te gaan in het digitale tijdperk en het omgaan met een bankpasje en dergelijke.

Heb je een wijsneus op de middelbare school die graag met wiskunde, economie en geldzaken bezig is, dan zou je zelfs voorzichtig kunnen gaan beleggen voor beginners. Hier zijn heel veel websites en boeken met tips voor te vinden en dit kan voor de wat oudere kinderen die hier interesse in hebben echt een leuke bezigheid zijn. Maar: ook al kan dit een leuk leerproces zijn, hou er wel rekening mee dat hier risico’s aan zitten.

hoeveel zakgeld is normaal op welke leeftijd

Persoonlijk | Hoeveel zakgeld geven wij en hoe sparen wij voor onze meiden?

Toen onze dochter Shae wat jonger was gaven we al hier en daar wat muntgeld om zo te laten zien dat dat geld is en dat je daar spullen van kan kopen. Nu ze na de zomer naar groep twee zou gaan en ze echt een wijsneus is, zijn we in de zomervakantie structureel met zakgeld begonnen en krijgt ze €1,00 per week. Ze moet hier nog helemaal niks mee als het aankomt op cadeautjes voor verjaardagsfeestjes of iets dergelijks. Het is echt vanuit ons op dit moment bedoeld om spelenderwijs de munten te leren kennen, ermee te leren tellen, uit te leggen dat ze het nu kan uitgeven of kan sparen en om in de winkels uit te leggen hoeveel iets kost. We merken dat ze in korte tijd op deze speelse manier al echt wat over geld begint te leren. En ja, iedere zaterdagochtend komt ze zelf met de vraag: “is het nu zaterdag?” met als vervolgvraag: “krijg ik nu mijn muntje?” Te grappig hoe snel ze dat proces in de gaten heeft!

Qua sparen voor de kinderen hebben wij voor beide meiden bij de geboorte een spaarrekening geopend en hier storten wij iedere maand per kind €50,- op. Hier en daar krijgen ze nog eens wat extra’s van bijvoorbeeld de opa’s en oma’s én maak ik wel eens wat extra’s over als ik campagnes/samenwerkingen met merken omtrent kinderproducten heb gehad. Dat voelt voor mij wel net zo fair. Het is fijn dat beide meiden op deze manier al een lekker potje voor later aan het opbouwen zijn.

–> Op welke leeftijd merkte je bij jouw kind dat er al echt interesse in geld begon te komen? En helpt die van jou je ook zo lekker herinneren als je het eens vergeet op de vaste dag? :)

* Er komen vast vragen over, want we krijgen er thuis altijd leuke reacties op.. De toffe spaarpot van Shae is de Fisura Stegosaurus spaarpot. Ik spotte hem online nog bij Bol.com

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Will
  Reply Will 23 september 2019 at 20:15

  Bedankt voor de zakgeldlijstjes.
  Heeft mij echt geholpen.

 • Avatar van Leandra
  Reply Leandra 4 september 2019 at 07:09

  Wij zijn onlangs begonne met zakgeld. Maar elektronisch. Mijn stiefzoon heft een hersenbeschadiging en snapt het half/half. Met de app van de bank kan hij zijn saldo zien en spelletjes doen om geld te leren kennen. (Geld verdienen en sparen om iets duurs te kopen). Hij is 10 jaar en krijgt €1,50 per week.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 4 september 2019 at 06:19

  Fijne tips om op deze manier kinderen te leren sparen en ook te leren wat het nut van zakgeld en sparen is…..
  Perfect om een bankrekening te openen als een kind geboren is want studeren kost erg veel geld….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.