Beauty

Beauty | Wat doet een primer precies? (+ aanraders!)

5 september 2019

uitleg primer gezicht make-up
Er komen regelmatig vragen binnen en veel hiervan zijn beautygerelateerd. Nou, dan ben je bij mij aan het juiste adres want hier help ik graag bij! Zo kreeg ik de vraag of ik eens kon uitleggen wat een primer precies doet en of het niet enkel een marketingtrucje is om wéér een product aan je routine toe te voegen. Ik probeer je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen wat een primer voor je gezicht doet en welke ik persoonlijk aan kan raden. 

‘Lees ook: Siliconen in beautyproducten, hoe zit het nu echt?

uitleg primer gezicht make-up

Wat doet een primer precies voor je huid?

Als je ervoor wil zorgen dat je make-up de hele dag blijft zitten dan is een primer zeker aan te raden. Het zorgt namelijk voor een ‘gaasje’ over je huid zodat deze zachter en gladder aanvoelt en waar make-up zoals foundation beter aan hecht. Daarnaast vullen veel primers fijne lijntjes en rimpeltjes op, laten ze grove poriën minder opvallen en kunnen ze ook huidspecifieke functies hebben zoals een extra glow toevoegen of juist een vette huid matteren. Vaak zal je merken dat je door het gebruik van een primer minder foundation nodig hebt omdat er een gladder ‘canvas’ is ontstaan om mee te werken. Als je eenmaal de juiste primer voor jouw huid hebt gevonden, dan is het wat mij betreft ook echt een onmisbaar product.

Draag je geen foundation?
Ook dan kan een primer zeker toegevoegde waarde hebben. Veel primers bevatten tegenwoordig huidverbeterende ingrediënten zodat het ook écht iets voor je huid doet en daarnaast kan de combinatie van het minder laten opvallen van lijntjes en rimpeltjes en het zachte huidgevoel een heel fijne afsluiting zijn van je skincare routine.

Draag je wel foundation?
Kijk dan goed of de combinatie van de ingrediënten in een primer wel werkt met de ingrediënten van jouw favoriete primer. Soms kan een bepaalde combinatie er namelijk voor zorgen dat de foundation gaat ‘rullen’ of niet lekker ‘pakt’ bovenop de primer. Probeer daarom bij twijfel een proefje te krijgen van de primer die je wil, zodat je het een paar keer in combinatie met je dagelijkse foundation uit kan proberen. Tip: neem een klein, schoon potje mee naar een parfumerie of drogisterij en vraag of je een heel klein beetje vanuit de tester mee naar huis kan nemen.

Hoe gebruik je een primer?
Nadat je in de ochtend je huid hebt schoongemaakt en een dagcrème hebt opgebracht, neem je een klein beetje primer tussen je vingertoppen. Verwarm dit een klein beetje tussen je vingers en breng het vervolgend met zachte beweging aan over je gezicht. Concentreer je hierbij vooral op plekjes waar je lijntjes en/of rimpeltjes hebt en waar foundation sneller vervaagt, zoals onder je ogen, rondom je neus en op je kin. Vervolgens breng je de foundation aan zoals altijd.

uitleg primer gezicht make-up uitleg primer gezicht make-up

Enkele aanraders
Voor zo’n beetje ieder huidtype en elke huidwens bestaat er wel een primer. Er zijn er echt heel erg veel op de markt! Heb je een drogere en wat doffere huid, kies dan voor een primer waaraan hydraterende ingrediënten en eventueel een subtiele shimmer toegevoegd zijn. Heb je een wat vettere huid ga dan juist voor een meer matterende variant zodat de glans op je gezicht onder controle wordt gehouden. Maar wat ik vooral kan aanraden: ga naar een drogisterij en parfumerie en probeer een aantal primers uit door een klein beetje op je hand aan te brengen. Voelt de textuur prettig? Wil je een variant met juist wel of juist geen siliconen? Hou je van een wat stroevere variant of echt dat zijden-achtige gevoel? Tussendoor wel telkens even je hand schoonmaken voor je de volgende primer test om opstapeling en een verkeerde beoordeling te voorkomen.

Voor de droge huid
Max Factor Miracle Prep illuminating + hydrating primer (30ml, €14,99) is misschien wel de meest voedende primer die ik ken zónder dat het de huid vettig aan laat voelen. Er zit onder andere glycerine, niacinamide, thee extract, panthenol en vitamine E in.

Voor de doffere en normale tot drogere huid
Estée Lauder Genuine Glow proming moisture balm (30ml, €35,00) is een wat dunnere, silky primer die de huid lekker fris laat aanvoelen, een heel subtiele gloed geeft en hydraterende ingrediënten bevat.

Clarins SOS Primer 00 Universal Light (30ml, €35,71) is een wat vollere primer die de huid gelijk een mooie glow meegeeft. Daarnaast zitten er zowel hydraterende als kalmerende ingrediënten in en oogt je huid er mooi fris door. Dé aanrader ook als je je foundation net even te matte vindt.

Voor de rijpere huid
Philosophy anti-wrinkle miracle worker primer (27ml, €36,00) is een primer die het heel erg goed doet in combinatie met fijne lijntjes en rimpeltjes. De ingrediënten erin laten ze niet alleen tijdelijk minder opvallen, maar werken ook op de langere termijn door. Deze primer wel echt even laten inwerken voor je de foundation erover aanbrengt voor het mooiste resultaat.

De alleskunner
Smashbox the orginal Photo Finish smooth & blur primer (30ml, €34,18) is een echte alleskunner die het volgens mij op zo’n beetje alle huidtypes goed zal doen. Dit is dé winnaar als het gaat om long lasting make-up, is transparant en werkt hier in huis met alle foundations die ik heb. Hij matteert echter wel, dus voor heel droge/doffere huidjes die niet van een matte look houden is het wellicht een minder goede match.

–> Gebruik jij een primer? Welke is jouw favoriet of welke wil je graag eens uitproberen?

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van ellie
  Reply ellie 29 januari 2023 at 10:12

  Dank je wel Desire Stuk wijzer geworden
  Goede uitleg.
  Ga morgen met jouw tips naar de winkel
  Super

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 januari 2023 at 13:07

   Hey Ellie, wat leuk om te horen! Ben je inmiddels geslaagd voor een fijne primer?

 • Avatar van kenya
  Reply kenya 29 november 2020 at 19:46

  Bedankt voor de duidelijke informatie! Leuk artikel! :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 december 2020 at 12:13

   Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen!

 • Avatar van Marit de Vries
  Reply Marit de Vries 11 september 2019 at 13:48

  Leuke post Desirée! Zag die van MaxFactor laatst in de uitverkoop in het ICI-Paris krantje… Had ik hem toch toen gelijk moeten kopen! xD Nu weet ik in ieder geval waar ik de volgende keer op moet letten!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 5 september 2019 at 14:38

  Oh nee, dit gebruik ik nooit.
  Voor mijn doffe, droge en geteinte huid zou ik het zeker moeten kopen en gebruiken.
  Heb veel oneffenheden in het gezicht.

  Xoxo

 • Avatar van marije
  Reply marije 5 september 2019 at 09:00

  Dank je wel voor de opsomming! Ik heb bij de t-zone een vette huid, zou ik die van max factor ook als dagcreme kunnen gebruiken denk je dat ik eerst op de wangen een serum aanbreng?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2019 at 09:20

   Ik denk dat je bij een minder droge huid die van Max Factor zeker zou kunnen gebruiken in plaats van een dagcrème :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.