Lifestyle

Awareness | Over borstkanker en zelfonderzoek

8 oktober 2019

borstkanker Pink Ribbon 2019
Oktober is borstkankermaand en ieder jaar probeer ik een beetje aandacht te geven aan deze verschrikkelijke ziekte om zo de awareness omtrent dit onderwerp te vergroten. Het is helaas een feit dat één op de zeven vrouwen borstkanker zal krijgen en de behandeling hiervan heeft blijvende en ingrijpende gevolgen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten door bestraling en chemotherapie, onvruchtbaarheid door chemo- of hormoontherapie, het moeten accepteren van een lichaam zonder borst(en) en dan is er nog de angst, de onzekerheid, eenzaamheid en het verdriet. Ik zet daarom graag mijn bereik in om hier meer aandacht aan te geven ♥

Zelfonderzoek

Weet jij hoe het met jouw borsten gesteld is? Eén van de simpelste dingen om borstkanker hopelijk al in een heel vroeg stadium te kunnen ontdekken is door zelfonderzoek. Ga simpelweg regelmatig met een ontbloot bovenlijf voor de spiegel staan en kijk naar je borsten, betast ze met een vlakke hand op het weefsel van de borst, borstspieren en tepels. Voel je gekke bultjes en/of deukjes? Heb je ineens last van een ingetrokken tepel? Zie je dat je tepel van kleur verandert of voelt deze sinds kort anders aan? Komt er vocht uit je tepel? Heb je zonder reden last van je borstspieren of het weefsel eromheen? Heb je last van roodheid, vlekken of voelt je borst(weefsel) warmer aan dan normaal? Ga naar de dokter! Het kan gewoon een tijdelijk iets zijn en het hoeft echt niet gelijk reden tot paniek te zijn, want het kan zomaar een goedaardige aandoening of een tijdelijke ontsteking zijn, maar anders kan je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn.

borstkanker Pink Ribbon 2019

Pink Ribbon armband 2019

Ieder jaar weer is oktober borstkankermaand. Een maand waarin er extra aandacht voor deze ziekte is en waarin er door verschillende merken producten op de markt zijn gebracht waarvan een deel naar onderzoek en behandeling zal worden gedoneerd. Zo is er ook dit jaar weer de Pink Ribbon armband. Deze keer is er gekozen voor een prachtig rosé verguld armbandje met een rijtje van 11 rozenkwarts-kraaltjes in samenwerking met sieradenontwerper Otazu. Het armbandje is voor €9,99 verkrijgbaar, waarvan €4,26 zal worden gedoneerd aan belangrijk borstkankeronderzoek. Deze is via de website van Pink Ribbon, de Otazu webwinkel en onder andere bij Bruna, C&A, DA, D.I.O. Drogisten, Jumbo en Hunkemöller te koop.

Pink Ribbon financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met als doel de juiste behandeling en optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. Voor meer informatie over borstkanker, mogelijkheden voor iedere vorm van donaties en de verkrijgbare producten waarmee je dit jaar indirect kan doneren verwijs ik je naar de volgende websites: Borstkankervereniging NederlandBCA Campaign en Stichting Pink Ribbon.

borstkanker Pink Ribbon 2019

Qups, een nieuwe oplossing voor vrouwen na een borstamputatie

Ook wilde ik graag deze tip delen die van de week binnenkwam in mijn mailbox. Het persbericht ging over Qups. Dit is een externe borstprotese die niet uit medisch, maar uit modieus oogpunt is ontwikkeld. Het is een ultralichte behavulling die in álle gangbare lingerie past.

De Qups zijn ontwikkeld door Suzanne Kemps, zelf een ex-borstkankerpatiënt, die na haar ziekte op zoek ging naar manieren om zich weer compleet te voelen met haar nieuwe lichaam. Veel externe siliconen borstprotheses bleken te zwaar en te warm en daardoor onprettig in gebruik. Haar doel was een natuurlijk ogende, maar vooral lichte vulling en dát is gelukt. Het klinkt als een ideaal product voor vrouwen die geen reconstructie wensen of voor vrouwen waarbij dit vanwege medisch oogpunt niet mogelijk is. Meer informatie kan je vinden op de website ProudBreast.nl.

borstkanker Pink Ribbon 2019

Ik hoop met dit artikel de awareness rondom borstkanker te kunnen vergroten en ik vraag jou om in oktober borstkanker maand hetzelfde te doen en wat-je-kan-missen te doneren zodat we hopelijk de cijfers van gestelde diagnoses en sterfgevallen in een dalende lijn krijgen.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Diana
  Reply Diana 16 augustus 2022 at 18:54

  Diana ik laat ook om de 5jaar het onderzoek doen voor borst kanker omdat het ook in mijn Familie borstkanker zit mijn moeder en me nicht bij mijn moeder is hij er af en heeft een borst prothese en mijn nicht ook ik vind het heel belangrijk het borst onderzoek ook en ik ben donateur er van Pink Ribbon arm band en agenda en ik koop ook bloemen bij Ah heel de maand

 • Avatar van L. de Jonge
  Reply L. de Jonge 8 oktober 2019 at 17:29

  Goed dat je dat op deze manier ondersteunt. Dank daarvoor.

 • Avatar van Ninon Buyle
  Reply Ninon Buyle 8 oktober 2019 at 07:40

  Helemaal waar, je kan niet voorzichtig genoeg zijn met je borsten. Laat je controleren.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.