Persoonlijk

Persoonlijk | Hoe ga ik om met huidoverschot na het afvallen?

23 oktober 2019

huidoverschot na afvallen (maagverkleining vel over) tips
Nu het alweer zo’n twee-en-een-half jaar geleden is dat ik de gastric sleeve operatie onderging denk ik er eigenlijk amper nog bij na. Het grote afvallen is achter de rug, ik weet wat en hoeveel ik kan/moet eten om me goed bij te voelen, ik begin mijzelf ondertussen te zien zoals ik nu ben (ja hallo, die mindfuck is real hoor!) en ik ben inmiddels alweer een hele tijd stabiel qua gewicht. Maar er is één ding waar ik dagelijks mee om moet leren gaan en wat nog best lastig is: het huidoverschot. Ik deel mijn persoonlijke verhaal hierover, hoe ik ermee om ga, een aantal tips voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten en of ik er wat aan zou willen laten doen..

“Zwaartekracht is een bitch!”

Want ja, laten we er vooral niet omheen draaien: als je zo’n 85 kilo afvalt en je je bedenkt dat dat wel ooit in hetzelfde vel heeft gezeten, is zwaartekracht gewoon een bitch. Als ik kleding aan heb is er zo goed als niks van te zien en vind ik het allemaal ‘best prima’. Maar zodra de temperatuur buiten omhoog gaat en je liever minder kleding draagt of wanneer je je ’s avonds uitkleedt, komt de realiteit wel even hard om de hoek kijken.

Kledingtips

Door het overtollig vel na het afvallen heb ik eigenlijk best rare verhoudingen gekregen. Nogmaals; met kleding aan valt dat eigenlijk amper op, maar als de kleding uit is kan je daar niet omheen. Vanwege het losse vel dat toch ook ín de kleding moet passen, draag ik een heel andere maat dan ik eigenlijk zou kunnen dragen. En dat is vooral bij broeken een probleem. Het verschil tussen mijn taille en bovenbenen scheelt hierdoor soms wel twee maten. Maar met de volgende tips/producten kan ik hier goed mee omgaan:

Lingerie

Qua bovenkleding is er niet echt een probleem want een goede BH vangt (letterlijk!) hier het probleem van huidoverschot op. Het duurde even voordat ik een goed type BH heb kunnen vinden wat ervoor zorgt dat mijn borsten voldoende ondersteund worden, er niet teveel hangende okselhuid aan de zijkant overheen piept én de dames gedurende de dag goed verpakt blijven zitten. Voor mij werkt een t-shirt beha met een wat bredere band rondom en voorgevormde gladde schalen/cups hierin het beste. Tip: ben je veel afgevallen of twijfel je over een goede beha en je behamaat, laat je helpen bij een lingeriewinkel. Ik moest hiervoor ook wel echt een drempel over en het werd een klamme sessie van meer dan een uur, maar sindsdien weet ik wel de juiste maat en welke modellen het goed doen bij mijn lijf.

Shapewear

Bij een rokje of een jurkje los ik het in de zomer graag op met een kort broekje onder de kleding zodat de losse huid bij de bovenbenen stevig bij elkaar blijft en in de koudere maanden kies ik onder een jurkje of rokje voor een shaping panty of maillot.

Sowieso is shapewear heilig geworden voor me. Ik draag nog steeds dagelijks de Magic Bodyfashion Super Control Body, gewoon over een slipje en BH heen. Die naam klinkt alsof het één of ander pantser is waarmee je niet meer kan ademen, maar niks is minder waar. Hij is grotendeels gemaakt van ademend mesh waardoor hij zelfs in de zomer niet klef draagt, trekt alles glad zonder een benauwend gevoel te geven en zorgt duidelijk voor meer zelfvertrouwen als ik zit of als iemand me spontaan aanraakt bijvoorbeeld. Oh, én hij is nog bijna sexy te noemen ook met de mooie kanten afwerking langs de pijpjes. Ik heb er inmiddels een serie van in de kast liggen in verschillende kleuren en kan echt niet meer zonder!

Ik heb even gezocht en kon deze bodystocking op dit moment bij zowel Wehkamp, Zalando, Bol.com en De Bijenkorf in het assortiment vinden.

Verkoelende onderkleding

Dan heb ik qua lingerie/onderkleding nog een heel erg fijne tip die ik graag met je wil delen. Ik ontdekte deze productlijn afgelopen zomer en ben sindsdien fan: de UNIQLO AIRism onderkleding. Het is naadloze onderkleding die niet alleen lekker zacht aanvoelt en heerlijk draagt, maar vooral een fijne ingewerkte technologie heeft. Het is namelijk gemaakt van een sneldrogend en ademend materiaal dat ook nog eens geurtjes neutraliseert en door deze combi heerlijk koel aanvoelt, hoe warm het ook is of wat je ook doet gedurende de dag. Ik vind vooral de hoge onderbroekjes en hemdjes een aanrader, maar voor de wintermaanden ga ik de volgende keer als ik bij de winkel in Amsterdam ben even kijken voor de longsleeve voor onder truien. Of wellicht stap ik met de koude maanden wel over op de Heattech verwarmende maar ademende onderkleding, want ik heb het nog steeds heel erg snel rillerig koud. Schijnt ook te komen door het vele gewichtsverlies, maar ik ben wel benieuwd wanneer dit zich weer herstelt..

Jeansliefde

Als het op broeken aankomt is er maar één type broek waar ik me echt zeker in voel. Ik heb al heel wat geprobeerd, maar blijf er telkens weer bij terugkomen omdat geen enkel ander model of materiaal het probleem van de wiebelende bovenbenen onder controle weet te houden dan een goede stevige jeans. Veel broeken zijn namelijk van echt veel te dun of stretch materiaal gemaakt en trust me, dat is niet charmant om te zien én draagt absoluut niet prettig.

Ik heb sinds ik op dit gewicht zit veel modellen geprobeerd, maar ben nu heel erg merkvast geworden hiervoor. De enige broeken die ik draag en in verschillende wassingen en kleuren in de kast heb hangen zijn de MANGO Violeta Mariah Slim Push-Up jeans en de MS Mode Iris jeans. De taille/bil/bovenbeen verhouding is bij deze modellen heel fijn, er zit slechts 2% stretch in waardoor ze net even wat lekkerder dragen dan modellen zonder stretch maar ze niet snel gaan lubberen zodat je niet de hele dag door je broek zit op de hijsen én ze zijn lekker stevig qua materiaal waardoor de benen met het losse vel er prettig in verpakt zitten.

Huidverzorging

Als het op lichaamsverzorging aankomt zijn er eigenlijk maar een paar dingen die je – na zoveel gewichtsverlies – zelf kán doen. Natuurlijk helpt regelmatig sporten en vooral krachttraining voor een strakker lijf en een strakkere huid, maar er bestaat geen enkele oefening of verstevigende crème die tegen deze mate van huidoverschot op kan. Wat je wél kan doen? Je huid zo goed mogelijk schoon en droog houden. Regelmatig scrubben en masseren om de bloedcirculatie goed op gang te brengen en de huid gehydrateerd te houden met een bodylotion of body butter. Ook het droog houden van de huid is belangrijk, om eventuele smetplekken te voorkomen. In de zomer is hiervoor een lichaamspoeder aan te raden, vooral de Lush Silky Underwear en Lush Sleepy Dust dusting powders. Je kan ze in de Lush webwinkel of in de Lush winkels vinden. Het fijne is dat deze niet uitdrogend zijn maar de huid wel droog houden, daarnaast ruiken ze ook nog eens heerlijk én zitten er verzorgende ingrediënten in :)

En waar ik vaak de vraag of reactie krijg dat je van al het afvallen niks ziet aan mijn gezicht, kaaklijn, hals en decolleté kan ik maar één ding als tip meegeven: een goede skincareroutine! Ik reinig twee keer per dag mijn huid, exfolieer regelmatig en gebruik – waar nodig – serums en boosters én smeer met zowel dag- en nachtcrème. En dan de trick: doe dit niet alleen op je gezicht, maar reinig en smeer de producten door over je kaaklijn naar je hals en decolleté.

Figuurcorrigerende operaties

Zoals je tussen de regels door kan lezen is het overtollig vel iets waar ik best wel last van heb. En dan heb ik het in bovenstaand artikel tot nu toe enkel over het uiterlijk gehad, maar ook lichamelijk (het trekkende gewicht van het overtollig vel en eventueel hygiënisch ongemak) doet het best wat met je en dan heb ik het nog niet eens over het mentale aspect gehad..

Als je eenmaal langere tijd op een stabiel en gezond gewicht zit, zijn er mogelijkheden voor contourherstellende chirurgie. Ik ben eind januari nog bevallen van onze jongste dochter, maar was al snel op het gewicht van voor de zwangerschap én ben weer fijn stabiel. Het schommelt met een marge van zo’n 5 kilo en daar weet ik tussen te blijven. Iets waar ik heel blij mee ben en iets dat eventuele deuren opent naar zulke figuurherstellende operaties. Denk hierbij aan een borstlift, buikwandcorrectie en het aanpakken van de binnenkant van de bovenbenen en de bovenarmen. Een heel pakket aan mogelijkheden en wensen, maar ook een heel pakket aan eventuele complicaties.

Ik ben hiervoor echt nog aan het begin van de oriënterende fase. Kijken wat er mogelijk is, wat ik prioriteit geef en wat echt zou ‘moeten’ gebeuren, wat de kosten hiervoor zijn, of ik in aanmerking kom voor eventuele vergoeding en welke risico’s er aan welke herstellende operatie zit.

Zoals je kan lezen kan ik met mijn huidoverschot best goed omgaan, maar dat wil niet zeggen dat ik er geen last van heb en dat het mentaal niks met me doet.. Maar ik hoop dat met het delen van mijn verhaal en tips ik anderen in hetzelfde schuitje kan helpen ♥

Liefs,
Desirée

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van eveline verweirder
    Reply eveline verweirder 29 maart 2020 at 08:41

    Hoi

    Ikzelf heb ook een gastric bypass gehad een 3jaar geleden.. en o wat ben ik blij dat ik zoveel kilo’s minder meesleur!
    Vooral nu ik mij niet buiten adem voel om te spelen met mijn 3kinderen enzo..
    Alleen weet ik niet zo goed hoe ik mij goed kan kleden, ik weet dat ik mager(der) ben, en ik neem ook kleinere maten dan vroeger, maar ik zie mezelf nog altijd niet zo..
    Heb soms momenten dat ik denk van, hoh nu vind ik mij er leuk uitzien, en na een paar uur een spiegel passeer en ik dan helemaal overspoeld word dat het eigenlijk toch niet zo mooi is zoals ik me dacht eerst te zien..(met de nodige teleurstelling en mij meteen minder voel)
    Jammer dat een kleerkast vernieuwen zo duur is anders zou ik mij waarschijnlijk in een winkel laten stylen en set per set in mijn kleerkast hangen zodat ik echt zeker weet dat het mooi staat..
    Vroeg me af of je dit ook hebt ervaren en wat uw tips zijn..
    U ziet er in ieder geval heel goed uit!
    Ben wel heel benieuwd naar die body, deze ga ik zeker uitproberen!

    Mvg Eveline

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 29 maart 2020 at 19:39

      Wat enorm fijn dat het bij jou ook zo mooi heeft uitgepakt! Qua afvallen, een ander lichaam, huidoverschot en daarbij kijken welke kleding nu goed staat is het ook hier een weg van vooral veel uitproberen geweest. De combi van de juiste onderkleding (shapewear!) en de juiste verhoudingen weten te maken, scheelt veel. Succes!

  • Avatar van Willeke Alting
    Reply Willeke Alting 24 oktober 2019 at 20:08

    Hoi Desiree,
    Wat een open en mooi verhaal.
    Ik reageer niet altijd bij je maar leest zeker alles van je en nu dacht ik, nu wel reageren Wil want heb dan niet gastic bypass gedaan, maar ben 8 jaar geleden ook 65 kilo afgevallen.
    En ook overschot waarmee ik wel 2 operaties heb gehad. Eerst mijn buik die echt tot halverwege mijn bovenbeen hing en omdat ik een stoma heb Hong dat ook erg laag en heb daardoor een dubbele operatie gekregen wat voor mij echt niet fijn was…
    Heb ook mijn borsten laten liften omdat ik zo goed als niks overhad dan vel en had daar heel erg moeite mee en ben daar nog steeds erg blij mee. Benen en armen laat ik niet doen ivm mijn dystrofie.
    Maar ga wel de broekjes kopen voor het koel effect, want ondanks dat ik geen stevig ondergoed zou hoeven te dragen voor los vel bv moet ik het hebben voor mijn stoma en vind dit prettiger zitten dan mijn breukbanden die erg dik zijn..
    Heb ze ook allebei vergoed gekregen maar zou ik het overdoen dan niet ik mn borsten niet meer in het ziekenhuis doen maar die erin gespecialiseerd erin zijn.

    Wens je veel wijsheid toe met het zoeken naar je vragen en dat je er antwoorden op krijg.
    Je bent nog jong en als ik jou was zou ik het zeker doen. Waarom? Omdat je dan nog fijner gaat voelen dan dat je nu al doe:)

    Groetjes Willeke

  • Avatar van Tayna
    Reply Tayna 23 oktober 2019 at 20:29

    Ik lees je blog vaker en vind je tips en verhalen echt leuk en fijn om te lezen.

    Ik heb op 18 mei 2016 een gastric sleeve operatie gehad en ben toen in 1 jaar tijd 67 kilo afgevallen. Ik heb altijd een hele dikke buik gehad en door het afvallen hield ik een flinke hangende buik over wat bij mij voor pij zorgde aan littekenweefsels. Hierdoor zat ik uiteindelijk aan zware pijnstillers en heb ik toen besloten om een corrigerende operatie aan te vragen. Deze is dan ook goedgekeurd en heb ik op 31 oktober 2018 mijn lowerbodylift in combinatie met een fleur de lis en reven van de spieren gehad. Na de operatie was ik 8.5 kilo lichter en verlost van mijn overtollig huid! En vond ik mijn operatie van de gastric sleeve zwaarder en heftiger dan mijn lowerbodylift maar dat is per persoon anders denk ik. Ondanks dat ik na de operatie een stuk zwaarder ben geworden door mijn vochtprobleem en ik nu ook oedeemtherapie hiervoor volg zou ik het zo weer doen. Het heeft mij zoveel meer gebracht, kan nu makkelijk wandelen/springen enz zonder dat er een buik heen en weer kletst want corrigerende kleding hield dit ook niet tegen.
    Zelf zou ik ook graag een upperbodylift willen laten uitvoeren maar dat komt in de toekomst nog wel denk ik.

    Het is een keuze die jezelf goed moet overwegen, er is maar 1 iemand die er het meeste “last” van heeft en andere mensen accepteren je toch wel zoals jij bent. Alleen het zelf accepteren is vaak een puntje omdat je tegen bepaalde punten blijft aanhikken. In ieder geval nog succes! En blijf vooral bloggen ik vind het geweldig en fijn om te lezen!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 24 oktober 2019 at 10:22

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Wat enorm goed dat je zo’n resultaat hebt bereikt! Fijn dat je me laat weten hoe jij een corrigerende operatie hebt ervaren en dat het zo goed is bevallen met een mooi resultaat. Toch een best spannende stap, dus dit is fijn om te lezen!

  • Avatar van Meike
    Reply Meike 23 oktober 2019 at 13:18

    Bedankt voor je openheid en goede tips. Ik sta nog aan het begin, mijn operatie is bijna 4 maand geleden maar ga dit over een tijdje ongetwijfeld ook ervaren en dan is het fijn om dit terug te kunnen lezen.

  • Avatar van ninon
    Reply ninon 23 oktober 2019 at 12:25

    Mooi artikel collega blogster. Ik heb een gastic bypass laten doen in 2011. 38 kg minder. Mijn veloverschot viel mee. Maar eens in mijn menopauze vind ik wel dat mijn huid toch meer last van rimpelen en losser zitten… vooral aan buik, billen en dijen… Maar zoals je schrijft, met kleren kan je veel verdoezelen… Naakt is het iets anders, als single 55 dame is dat toch ergens een barrière vind ik… Grtjes

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 24 oktober 2019 at 10:26

      Dankjewel voor je compliment! Ik denk dat die barrière er niet alleen voor singles is, mijn veranderende lijf zorgt er ook in een vaste relatie voor dat er onzekerheid om de hoek komt kijken..

  • Avatar van VWillemse
    Reply VWillemse 23 oktober 2019 at 11:51

    Ben echt onder de indruk van je openheid :)
    Je ziet er zo onwijs goed uit dat je zulke dingen al snel vergeet als lezer.
    Na z’on ingrijpende operatie en aanpassing van je leefstijl denk je er te zijn, maar niks is dus minder waar.
    Het is echt een enorm heftig traject en heb er bewondering voor dat je dit zo goed doorstaat en ook durft en kán delen.
    Z’on operatie lijkt mij ook wel heel intens, zeker met twee kleine hummels en alle zorg en actie die daarbij komt kijken en een drukke baan.
    Het komt dus eigenlijk nooit uit als je het zo bekijkt.
    Maar begrijp ook dat dit lastig is op deze manier.
    Hoop dat er metertijd een goede oplossing voor is, dat zou fijn zijn.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 24 oktober 2019 at 10:26

      Bedankt voor je reactie en je lieve woorden ♥

  • Avatar van Marie-Anne
    Reply Marie-Anne 23 oktober 2019 at 07:04

    Ook ik heb overtollig vel,niet zo veel maar het is wel gaan hangen. In bepaalde kleding zie je zelfs de contouren opzij,da’s wel vervelend en vreselijk lelijk. Een operatie is niks voor mij,ik vind ‘m te risicovol,als ik 20 jaar jonger was had ik het misschien wel gedaan. Ik ga kijken voor de shapewear waar je het over had,misschien dat die dan de zadeltasjes minder doen opvallen. Bedankt voor je tips Desiree.Liefs Marie-Anne.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 23 oktober 2019 at 10:20

      Die risico’s vind ik zelf ook nog wel wat hoor, iets dat me zeker terughoudender maakt.. Met betrekking tot de zadeltasjes weet ik bijna wel zeker dat je heel blij gaat worden van de genoemde body. Fijne dag!

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 23 oktober 2019 at 07:00

    Fijne tips en tricks.
    Toevallig vroeg ik me dit gisteren af…..
    Jij gaat er zo goed mee om…..
    Respect.
    Mooie en zeer hippe fashion heb je aan….

    Xoxo

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 23 oktober 2019 at 10:19

      Dankjewel voor je woorden, doet me goed! Het is echt wel een mindset-‘dingetje’ hoor, om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Maar het is wat het is, dus kan er maar beter het beste van maken :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.