Lifestyle

Selfcare | Meer rust door goed te leren plannen

10 oktober 2019

flow planners undated
Dit is een gastblog door Marloes de Jong van de prachtige Flow Planners.
| We hebben het allemaal druk, maar de perfecte planning is niet de oplossing om ons minder druk en minder gehaast te laten voelen. Planning steunt, maar mag nooit leiden. Wanneer je agenda overvol staat, je iedere minuut van de dag een functie hebt gegeven en je geen tijd meer hebt om met regelmaat echt ‘uit’ te gaan of op te gaan in de waan van de dag, dan eindig je in een vicieuze cirkel van nog meer drukte. Of dat uiteindelijk echte drukte is of puur mentaal, dat is afhankelijk van vele factoren, maar rustiger wordt het sowieso niet. Ik deel graag enkele tips met je hoe je meer rust kan krijgen door goed te leren plannen.

Met deze 6 tips maak je een goede planning

Uit het raam staren, momenten van verveling en doelloosheid dragen bij aan het gevoel van rust en creativiteit. De tijd die is geweest komt nooit meer terug, dus tijd mag je omarmen. Betekent dit dan dat je een planning volledig los moet laten? Dat nooit meer plannen de beste optie is? Absoluut niet! Wanneer je je planning volledig loslaat en je niet meer vooraf nadenkt over de mogelijkheden, je afspraken en je momenten van ontspanning dan ben je alle sturing kwijt. Om je op weg te helpen hoe je dan wel een goede planning maakt heb ik hieronder een 6-tal tips voor jou uitgewerkt.

Tip 1: Zorg voor een duidelijke stip op de horizon

Oftewel: wat is jouw droom, jouw ultieme doel in het leven? Waar wil je naartoe? Zodra je helder hebt wat jouw stip op de horizon is, is het veel makkelijker om van de mogelijkheden die op jouw pad komen te bepalen of ze wel of niet bijdragen aan jouw doelen in het leven. Sta regelmatig bij stil bij jouw stip op de horizon. Mensen zijn dynamisch. Onze stip op de horizon kan veranderen. Door regelmatig (minimaal 1 x per maand) stil te staan bij je eigen stip op de horizon wordt deze steeds helderder en kan je makkelijker bijsturen waar nodig.

Heb je nog nooit nagedacht over je ultieme droom of vind je het nog heel lastig, begin dan bij wat je absoluut niet wilt. Dat maakt het al een stuk makkelijker.

Tip 2: Actie!

Het is geweldig om te bedenken hoe jouw droomleven eruit ziet, maar zonder actie kom je geen stap dichterbij. Daarbij kan je zonder actie niet ervaren of hetgeen waarvan jij denkt dat het je droom is ook daadwerkelijk zo tof is als je had gehoopt. Kortom, minder wachten en meer DOEN!

Tip 3: Plan meer tijd in dan nodig

Je hebt misschien wel gehoord van de uitdrukking dat veel mensen onderschatten wat ze in een jaar kunnen, maar overschatten wat ze in een dag kunnen doen. Goede voornemens en een mooie to-do-list aan het begin van de dag. Een paar uur keihard werken later en toch teleurgesteld. Dit is het resultaat van te hoge verwachtingen van je eigen kunnen. Je raakt overwhelmed en ontmoedigd.

Het leven is een marathon en geen sprint.

Tip 4: Aandacht

Hoe vaak ben je al afgeleid tijdens het lezen van deze blog? Hoe vaak heb je de neiging om je telefoon te pakken kunnen onderdrukken? Of ben je in de trap van het switchtasken gestapt? Productiviteit is niet de oplossing voor een druk leven, maar aandacht. We leven in een tijdperk waarbij we niet alles meer onder controle kunnen houden. Door productiviteit stap je in de valkuil van een never ending story. Er is altijd wel iets wat je kan doen. Door efficiënter en productiever te gaan werken creëer je nog meer prikkels in een korte tijd en je houdt tijd over. Tijd die je vervolgens weer opvult met andere taken. Kortom, je blijft altijd bezig.

Door met je aandacht gericht aan één taak te zijn ervaar je veel meer rust. Je hoofd hoeft niet constant bij te komen van de verschillende taken wanneer je heen en weer gaat tussen taken en gedachten. Of je nu in gesprek bent met een vriendin, je administratie verwerkt of met je kinderen speelt. Doe het met volle aandacht en liefde. Dit zal bijdragen aan meer rust.

Tip 5: Let op je energiebeheer

Wanneer we het hebben over energiemanagement horen we vaak over energiegevers en energievreters. Heel leuk, maar ons leven kan niet alleen bestaan uit energiegevers. Taken die energie kosten horen ook bij het leven. Om het voor jezelf makkelijker te maken is het ook belangrijk om rekening te houden met mentale en lichamelijke energie.

Ben je mentaal ontzettend moe? Doorgaan met een mentale taak “omdat deze staat ingepland” is de domste keuze die je kan maken op dat moment. Deze taak zal je onnodig veel extra tijd kosten, je mentale energie staat al onder water en je bent veel vatbaarder voor fouten. Kom in beweging! Hang een wasje op, ga een rondje wandelen, ga stofzuigen, wat dan ook. Kom uit je hoofd, laad op en ga later verder waar je gebleven was.

Wees hierbij wel eerlijk naar jezelf. Ben je daadwerkelijk mentaal of lichamelijk moe of heb je last van uitstelgedrag?

Tip 6: Stuur bij waar nodig

Bij tip 1 heb ik hem al even kort aangehaald, maar stuur bij waar nodig. Zoveel mensen gaan maar door, zonder regelmatig te reflecteren, te analyseren en bij te sturen. Zonde! Het meest gehoorde excuus is dan ook dat ze er geen tijd voor hebben. Juist wanneer je er geen tijd voor hebt is het tijd om bij te sturen. Tenzij jij de rest van je leven geen tijd wilt hebben…

Of je nu ondernemer of werknemer bent, bewust of onbewust werkloos, voor iedereen is dit belangrijk. Velen klagen wel over de omstandigheden waar ze inzitten, maar zijn niet bereid om te stappen te zetten die ze verder helpen. Jij niet! Anders had je niet tot hier gelezen. En hoewel niet het hele leven maakbaar is, zijn we vaak wel verantwoordelijk voor een groot deel van de omstandigheden waar we inzitten. Ben je niet tevreden of blij met je omstandigheden, sta dan stil. Reflecteer, analyseer, sta open voor (soms onorthodoxe) kansen en mogelijkheden en stuur bij. Neem actie en de cirkel is rond. Succes!

goed leren plannen tips

Marloes de Jong is bedenker en uitgever van de Flow Planners planner en begeleid ambitieuze ondernemers bij het organiseren en laten groeien van hun bedrijf vanuit een gevoel van innerlijke rust. Dit doet zij door middel van groepstrainingen, 1 op 1 begeleidingen en korte interim opdrachten.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je ook aan de slag met de strategie, planning en online media? Op 14 november organiseren Marloes de Jong en Angela Lodder de training Strategisch Groeien. Een interessante training waarbij planning en online media samenkomen.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 oktober 2019 at 10:14

  Prachtig en zoveel keuze in de webshop waar dit te koop is…..

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 oktober 2019 at 11:59

   Ja, een prachtige planner is het zéker!

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 10 oktober 2019 at 09:56

  Wat een enorm fijn artikel! ik ga hem nog even nalezen vanavond op mijn gemak.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 oktober 2019 at 12:00

   Ja, Marloes heeft echt een heel mooie post geschreven. Ga er maar lekker voor zitten vanavond! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.