Eten & drinken

Tempeh & tofu sate met amandel-kokossaus

27 oktober 2019

tempeh tofu sate (vegetarische sate) recept
Wij eten hier in huis regelmatig een dagje geen vlees en op veel andere dagen ligt er een vleesvervanger op ons bord. Ik vind het leuk om steeds meer te experimenteren als het op een vegetarische maaltijd aankomt en aangezien onze dochter een groot fan is van sate en yakitori spiesjes, wilde ik dit recept eens proberen. Ik ging aan de slag en dit is het resultaat van de tempeh & tofu sate met amandel-kokossaus. Hierbij het recept én een vraag over deze twee vleesvervangers waarbij ik hoop dat iemand de oplossing of een tip heeft :)

‘Lees ook: Een no-killer chili sin carne (vegetarische chili con carne recept).’

tempeh tofu sate (vegetarische sate) recept

Tempeh & tofu sate met amandel-kokossaus

Ingrediënten

– 100 gram tofu, drooggedept
– 100 gram tempeh
– sesamolie

Voor de marinade
– 4 eetlepels sesamolie
– 2 eetlepels limoensap
– 1 theelepel gemalen komijnzaad
– 1 eetlepel tamari
– 1 flinke teen knoflook, fijngehakt

Voor de saus
– 1 eetlepel tamari
– 1 theelepel kurkuma
– 2 eetlepels amandelpasta
– 1 eetlepel geraspte verse gember
– 5 eetlepels kokosmelk

Bereidingswijze

1. Snijd de tofu en de tempeh in even grote stukken van ongeveer twee centimeter groot en verhit de oven voor op 180 graden
2. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en leg de blokjes tempeh en tofu hierin, laat dit minimaal 15 minuten intrekken (maar een nacht laten staan is nog lekkerder) en schudt af en toe het bakje voorzichtig
3. Rijg de blokjes tempeh en tofu om-en-om op stokjes
4. Verhit een grillpan en smeer deze met een beetje sesamolie of een beetje wok-olie in en bak de sate tot deze bruin is en mooie grillstreepjes hebben
5. Als je alle tempeh & tofu sate hebt gegrilld leg je deze op een bakpapiertje en schuif je het de oven in zodat ze allemaal even warm zijn bij het opdienen en ze een iets krokanter korstje krijgen
6. Maak ondertussen de amandel-kokossaus door alle ingrediënten simpelweg met elkaar te mengen en te verwarmen tot je een fijne dikte hebt.

Ik serveerde deze tempeh- en tofu sate op een simpele salade van verse bladspinazie, komkommer en udon noodles met een beetje chilisaus erover. Samen met de satestokjes en de amandel-kokossaus maakt het een heerlijk maaltje.

tempeh tofu sate (vegetarische sate) recept

Holy Happy Belly

Omdat het hele vegetarisch koken een heel erg nieuwe keuken voor me is, vind ik boeken over dit thema heel erg interessant. Bovenstaand recept inspireerde ik op een recept uit het nieuwe Holy Happy Belly kookboek (herfst & winter editie) die vol staat met ayurvedische en vegetarische recepten. Ik heb zowel de lente/zomer editie als deze nieuwe herfst/winter variant en er staan niet alleen heel erg lekkere recepten in, maar ook veel informatie over de uitwerking van bepaalde kruiden op je lichaam en het leven met de seizoenen. Niet alleen heel erg interessant en lekker, maar ook nog eens prachtig vormgegeven ♥

De Holy Happy Belly kookboeken zijn uitgegeven door Uitgeverij Snor en zowel via hun eigen website als bijvoorbeeld via Bol.com te bestellen voor €21,99 per stuk.

tempeh tofu sate (vegetarische sate) recept

Vraag!

Nu heb ik gemerkt dat tempeh qua smaak niet helemaal mijn ding is, maar tofu vind ik wel echt al een heel stuk lekkerder! Echter één ding: het zou toch echt wel wat vaster/knapperiger mogen qua mondgevoel.. Misschien kan iemand mij hier dé tip voor geven? Ik leer graag hierover. Alvast bedankt!

–> Kook jij wel eens vegetarisch? Wat is hiervoor jouw lievelingsgerecht? Deel gerust een (linkje naar een) recept hiervoor :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Nicolle
    Reply Nicolle 9 november 2019 at 16:32

    Dunnere plakjes, maar sowieso met een tofupers eerst een dag of een nacht al het vocht eruit persen, anders neemt het amper de marinade op. (wel steeds het vocht uit de pers gieten|). Dunne plakjes maken en dan op wat lager vuur wat langer bakken in olie. Ik gebruik ook weleens een food dehydrator, dan worden ze echt knapperig.

  • Avatar van Gea
    Reply Gea 27 oktober 2019 at 12:23

    Toevallig deze week tofu gegeten maar ik bak het in rijstolie dan wordt het sowieso knapperig. Soms met een beslag van rijstbloem en kruiden en soms gemarineerd in soya saus.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 oktober 2019 at 08:51

      Dat klinkt als iets dat ik eens moet gaan proberen, dankjewel voor de tips!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.