Eten & drinken

Kerst recept | Gembercake met peer en kardemom

14 november 2019

gembercake met peer en kardemom recept
Het mag dan misschien ‘pas’ half november zijn, ik ben al flink bezig met de aankomende feestdagen en heb al zin om het huis te gaan versieren, het menu voor Kerstavond te bedenken, lekkers voor overdag.. In dit artikel deel ik een heerlijk Kerst recept met je. Deze verrassend verwarmende gembercake met peer en kardemom kan overdag als taart gegeten worden, maar doet het ook goed als afsluiting van een diner nog warm uit de oven en met een bol ijs erbij. Enjoy!

‘Lees ook: Vijf heerlijke recepten om mee te zondigen.’

gembercake met peer en kardemom recept

Gembercake met peer en kardemom

Ingrediënten (8 personen)

– 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker, plus extra om te bestrooien
– 2,5 centimeter verse gember, geraspt
– 1 ei
– 100ml melk
– 115 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel gemalen gember
– de zaadjes uit 3 kardemompeulen
– 1/2e theelepel bakpoeder
– 4 slanke peren, geschild en gehalveerd
– 1 bol gember op siroop, grof gesneden

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160C, neem een ovenschaal of braadslede van ongeveer 28×22 centimeter en leg hier bakpapier in
2. meng de boter met de suiker, verse gember, het ei en de melk tot je een gladde massa hebt
3. roer het meel, bakpoeder, de gemalen gember en het kardemomzaad er kort doorheen totdat alles goed gemend is
4. doe het beslag in de vorm en leg de peren erop. Verdeel de gesneden gember op siroop hier over en maak af door het geheel te bestrooien met een klein beetje basterdsuiker
5. zet het geheel zo’n 25 tot 30 minuten in de oven totdat de cake gerezen is en stevig aanvoelt.

gembercake met peer en kardemom recept

Kookboek tip | De snelle bakplaat – Rukmini Iyer

Bovenstaand, deels aangepast, recept komt uit het kookboek ‘De snelle bakplaat’ van Rukmini Iyer. Hier zitten 75 veelzijdige recepten in waarbij de oven het werk doet. De voorbereidingstijd is vaak lekker kort en tijdens de baktijd kan je dus lekker wat anders doen, zoals de tafel dekken, een afwasje wegwerken of iets dergelijks. Er zitten zowel hartige als zoete recepten in en zowel ‘simpele’ doordeweekse gerechten als luxe gerechten waar je punten mee zal scoren. Het boek is voor €19,99 bij Bol.com verkrijgbaar. ISBN 9789023016274 | Uitgeverij Becht

gembercake met peer en kardemom recept

Officieel horen de peren niet geschild te worden voor dit recept, maar dit heb ik – zoals je ziet  – wel gedaan. De volgende keer ga ik de klokhuisjes er ook uithalen, zodat het nog net even wat lekkerder eet. Ook had ik qua baktijd in de oven echt een minuutje of tien langer nodig dan het kookboek aanraadde. Iets om rekening mee te houden :)

We hebben nu al enkele recepten uit dit boek gemaakt en vinden ze qua smaken echt heerlijk. Onze aanraders zijn toch zeker wel deze gembercake met peer en kardemom en de Thaise vistaart met krokant filodeegdeksel. Yum!

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Martine
    Reply Martine 29 november 2019 at 13:47

    Ziet er inderdaad heel leuk uit met die halve peren. Is weer eens wat anders dan wat ik normaal bak, dus bedankt voor de tip!

  • Avatar van Michelle
    Reply Michelle 14 november 2019 at 12:24

    Die halve peertjes zien er heel gezellig uit en wellicht eet het nog makkelijker als de peren in stukjes gesneden zijn

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Eten & drinken
tempeh tofu sate (vegetarische sate) recept
Tempeh & tofu sate met amandel-kokossaus

Wij eten hier in huis regelmatig een dagje geen vlees en op veel andere dagen ligt er een vleesvervanger op...

Sluiten