Lifestyle

Bewuster leven | Simpele tips om minder plastic te gebruiken

29 november 2019

minder plastic gebruiken tips
Als ik zo door ons huid loop en kijk naar hoe onze gewoontes de afgelopen paar jaar zijn veranderd, dan durf ik best te zeggen dat we steeds duurzamer zijn gaan leven. En dat zonder dat we het gevoel hebben er krampachtig mee bezig te zijn of er op hebben hoeven inleveren. Bewuster leven is helemaal niet zo moeilijk en het kan zo’n impact maken als we er allemaal een beetje meer bij stil zouden staan. Zeker als het aankomt op de plastic ellende die in het milieu terecht komt.. Ik deel in dit artikel een aantal simpele tips om minder plastic te gebruiken die je direct toe kan passen.

‘Lees ook: Meer dan 25 tips om flink geld te kunnen besparen.’

minder plastic gebruiken tips

Minder plastic gebruiken met deze tips

We maken op de wereld helaas veel te veel gebruik van single use plastic. Een flesje drinken hier, een plastic tasje daar, plastic om onze boodschappen heen.. Zonde! Veel van dit plastic belandt ook nog eens in onze natuur, of het komt in kleine deeltjes in onze rivieren en oceanen terecht waardoor dit de bekende plastic soep vormt. Dieren krijgen plastic deeltjes binnen, komen in grote onderdelen vast te zitten, het tast de zeebodem aan waardoor de natuur niet meer haar gang kan gaan.. je hebt vast en zeker de foto’s van National Geographic wel eens voorbij zien komen. Verschrikkelijk :( En dat terwijl er zo simpel iets aan te doen is!

minder plastic gebruiken tips

1. Gebruik een navulbare waterfles

Geen wegwerpflesjes meer. Echt. Dit is zo’n enorm simpele stap en kan zoveel plastic waste schelen.. De kosten van een goede navulbare fles haal je er al snel uit, zeker met het zachte drinkwater wat hier in Nederland uit de kraan komt. Ik ben zelf een groot fan van Dopper, vanwege de leuke vormgeving, kleurtjes en de kwaliteit; ze lekken niet en blijven mooi. De Dopper Original gebruik ik voor water en de Dopper Insulated thermosfles die zowel warme drankjes zoals koffie en thee lang warm houdt maar ook gekoelde drankjes lekker lang fris houdt.

Vorige week kreeg ik de Dopper Glass toegestuurd, een limited edition variant die je voor water kan gebruiken en warme dranken tot 65C, zoals thee. Het verhaal achter deze glazen Dopper vind ik ook erg mooi. Liefde voor bedrijven die nét even een stapje verder gaan!

minder plastic gebruiken tips minder plastic gebruiken tips

2. Gebruik herbruikbare boodschappentasjes

Ook dit is wederom een heel erg simpele stap. Zorg dat je een paar stevige grote boodschappentassen, zo’n kleine opvouwbare voor in je handtas en wellicht een aantal voor fruit en groente in huis haalt en je hoeft nooit meer plastic tasjes te kopen of mee te nemen uit de winkel. Scheelt behoorlijk!

Bij zo’n beetje iedere winkel kan je herbruikbare boodschappentasjes vinden. De opvouwbare die ik heb kocht ik jaren geleden bij HEMA en zit standaard in mijn handtas, het netje hangt standaard aan de kinderwagen voor een spontaan boodschapje als ik de handtas niet bij me heb en bij Gekkiggeit heb je bijvoorbeeld handige fruit- en groentezakjes om zelf te vullen bij de winkel of groenteboer.

minder plastic gebruiken tips

3. Gebruik ‘naakte’ beautyproducten

Zoals bijvoorbeeld een shampoo bar. Niet alleen scheelt dit verpakkingsmaterialen, ook zijn deze producten vaak hoger geconcentreerd waardoor ze langer mee gaan. Win-win dus! De Lush shampoo bars en de naakte douchegels zijn al bekenden van me, maar onlangs maakte ik kennis met Foamie en daar werd ik erg enthousiast over.

Dit zijn shampoos in vaste vorm waar een handig touwtje doorheen zit zodat je hem kan laten drogen na gebruik zonder dat je hem neer hoeft te leggen (waardoor de onderkant vaak vast gaat plakken, zachter wordt en je shampoo sneller vergaat). Foamie is zacht voor je haar en hoofdhuid, ze bevatten geen nasties en zijn vegan friendly. De Foamie shampoo bars komen in drie soorten en zijn voor €4,95 bij Etos verkrijgbaar. Good to know: er zijn ook een soort sponzen met ingewerkt douchegel en een vaste conditioner van verkrijgbaar en ze komen binnenkort met een handige travelcase!

En probeer ook beautyproducten met microplastics en microbeads te vermijden. Deze herken je aan onder andere polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon op de ingrediëntenlijst en komen vooral voor in scrubs, tandpasta’s en shampoo.

minder plastic gebruiken tips minder plastic gebruiken tips

4. Koop minder plastic

Dit is natuurlijk een mooie aanvulling op alle hierboven genoemde tips, maar we kopen vaak veel meer producten waar plastic in verwerkt zit dan we denken. Zoals rietjes van plastic die je kan vervangen voor herbruikbare rietjes, denk aan wattenschijfjes van 100% katoen (of gebruik wasbare wattenschijfjes die je heel eenvoudig zelf kan maken!), wattenstaafjes zonder plastic staafje maar eentje van hout, koop een tandenborstel van (bamboe)hout, gebruik een menstruactiecup in plaats van tampons en maandverband of kijk naar milieuvriendelijkere alternatieven, haal geen wegwerp bekertjes en bordjes in huis voor een verjaardag, snijd groente en fruit zelf waardoor het niet voorgesneden in een plastic zakje gekocht hoeft te worden..

minder plastic gebruiken tips

5. Een boek vol duurzame tips

In het boek gewoon goed deelt Karen Kammeraat een heleboel duurzame tips voor een mooiere wereld. Denk hierbij aan bewustere keuzes maken tijdens het winkelen, tips op het gebied van kleding en voor in huis en ze zet je aan het denken over grote ketens, keurmerken en mindful winkelen. Zeker een aanrader! Dit boek is voor €17,95 bij onder andere Bol.com te koop. Uitgeverij Dato | ISBN 9789462263192

Zoals je merkt is er echt heel erg veel te bedenken om minder plastic te gebruiken. Samen kunnen we hierin voor een positieve verandering zorgen! Mocht je nog een aanvullende tip hebben, deel deze dan gerust onder de bijpassende posts op social media of onder dit artikel.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.