Lifestyle

Health | Meer in balans door sport

19 november 2019

Mom in Balance / Esther van Diepen
In het kader van selfcare laat ik regelmatig andere ondernemende vrouwen aan het woord om hun kennis en tips met je te delen. Vandaag is het de beurt aan Esther van Diepen van Mom in Balance. |
Natuurlijk, je bent al heel druk. Maar vaak ben je vooral druk in je hoofd. Als je die mentale vermoeidheid weet om te zetten in actie zal je direct het effect voelen en meer energie ervaren. Beweging en sport is dé basis voor een sterk gevoel. In dit artikel vertel ik je er graag meer over én deel ik enkele tips om dit zelfs in een druk schema in te kunnen plannen.

Sporten vast op je agenda in drukke tijden, zo gaat het je lukken!

In de eerste jaren met een jong gezin in combinatie met je werk en al persoonlijke ambities, is het absoluut knap als je een sportroutine hebt die je ook op de langere termijn weet vast te houden. Het outdoor sportprogramma van Mom in Balance werd een feit juist om die reden: tijd vrijmaken en gemotiveerd zijn en blijven door met elkaar actief te sporten ‒ ondanks zwangerschap, gezin en werk.

De voordelen van regelmatig bewegen

Sporten zorgt ervoor dat je lijf sterker en gezonder wordt, waardoor je minder vatbaar bent voor de ziektekiemen die continu voorbijkomen. Ook maakt je lichaam door inspanning endorfine en serotonine aan, ook wel bekend als de gelukshormonen die zorgen voor een ontspannen en vrolijk gevoel. Na het sporten word je beloond met een mentale boost! Bovendien is het met een moe lijf na het sporten makkelijker om goed te ontspannen.

Sport en bewegen helpt je ook om het moederschap op energieke wijze te combineren met je andere rollen en ambities. Zelf ervaar ik dagelijks dat alles je eenvoudiger afgaat wanneer je fysiek fit bent. Je houdt meer energie over om naast het harde werken te genieten van je gezin, vrienden en hobby’s.

Je lichaam heeft de afgelopen jaren topsport geleverd door zwangerschap, bevalling en het herstel hiervan. Maar ook nu wordt er nog steeds veel van je lichaam gevraagd. Heel belangrijk dus dat je er stap voor stap je je lichaam weer in topconditie brengt.

Mom in Balance / Esther van Diepen

Waarom wil jij fitter worden?

Om gemotiveerd een sportroutine op te kunnen pakken is het heel belangrijk om bij jezelf na te gaan wat de voornaamste reden is dat je graag fitter wilt zijn. Waarom wil jij gaan sporten en wat wil je ermee bereiken?

– Omdat je er goed en krachtig uit wilt zien
– Omdat je op gewicht wilt blijven of gewicht wilt verliezen
– Omdat je gezond wilt leven
– Omdat je jezelf wilt uitdagen
– Omdat je meer energie wilt ervaren
– Omdat je je mentaal sterker wilt voelen
– Omdat je sociale contacten wilt opdoen
– Omdat je een voorbeeld wilt zijn voor je kinderen

Wanneer je weet wat voor jou de belangrijkste motivatie is om het sporten weer prominent op de agenda te zetten, stel je jezelf een doel. Een heldere en haalbare doelstelling motiveert je om meer te bewegen en helpt je om het ook vol te houden.

Tips voor meer beweging in je dagelijks leven

Naast een inplannen van een vast sportmoment in de week kun je ook al heel goed meer beweging inpassen in je dagelijkse routine door waar mogelijk de fiets te nemen, in je lunchpauze een wandeling te maken, altijd de trap te nemen of in actie te komen met je kinderen.

Wanneer je het sporten voor het eerst in je agenda probeert te krijgen, begin dan met 1 keer per week een sportactiviteit te plannen. Zodra je een goede routine hebt, kun je dit uitbreiden naar 2 tot 3 keer in de week. Ben je al een fanatieke(re) sporter, dan kan het goed helpen om naar een concreet doel toe te werken.

Zeker weten dat jij het ook kunt: in een sportroutine komen die goed voor je werkt, waar je energie van krijgt en die je echt leuk vindt. En: hoe langer het je lukt om je sportschema vast te houden, hoe makkelijker je het volhoudt, hoe sterker je wordt en hoe leuker je het sporten gaat vinden.

Een rondje van tien minuten flink doorwandelen kan al wonderen doen. Hoe minder zin je hebt om in actie te komen na een dag hard werken, hoe meer je lijf eigenlijk vraagt om beweging en frisse lucht. Meer balans door in actie te komen. Zet je sportschoenen altijd in het zicht en go for it! #mominbalance #strongwomenmakeabetterworld

Esther van Diepen
Mom in Balance

–> Voor meer inspiratie voor een energieke balance is het boek Power mom van Esther ook zeker een aanrader om te lezen.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Willemse
  Reply Willemse 19 november 2019 at 11:41

  Met een hond en het strand en de duinen op 5 minuten lopen hiervandaan heb ik gelukkig geen sportschool nodig.
  Maar bewegen is inderdaad enorm belangrijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2019 at 14:05

   Wat heerlijk, zo dichtbij het water! *droomt verder..*

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.